InterviewLeroy Fer

Feyenoorder Leroy Fer: ‘Nu pas zie je hoe groot voetbal is’

Leroy Fer, eerder dit seizoen.  Beeld BSR Agency
Leroy Fer, eerder dit seizoen.Beeld BSR Agency

Niet meer spelen in een volle Kuip maar alleen aangepast trainen, en voor wat? Leroy Fer over de onzekerheid in coronatijd.

Jan-Cees Butter

Leroy Fer had een zorgeloos leven. De middenvelder, begin dit seizoen teruggekeerd bij Feyenoord, beleefde als dertiger een fraaie opleving van zijn carrière. Alles lukte, alles zat mee en ja, wie weet waar het dit seizoen was geëindigd met de Rotterdamse club?

Tijdens een videogesprek, georganiseerd door Feyenoord, mijmert Fer (30) over het nogal turbulente seizoen dat achter hem ligt. Over de moeizame start onder trainer Jaap Stam, waarin het zoeken was naar ritme en het juiste speelplan. Over de opleving onder Dick Advocaat, die sinds oktober geen competitiewedstrijd meer verloor met Feyenoord en de achterstand - met nog negen speelronden te gaan - teruggebracht naar zes punten op de koplopers Ajax en AZ. En over Fer zelf, wiens progressie leidde tot een voorselectie in het Nederlands elftal.

Als Fer - zwart shirt, opvallende ketting en een aanstekelijke lach - achter zijn scherm plaatsneemt, gaat het al snel over de wonderlijke wederopstanding van Feyenoord onder Advocaat, die ook volgend seizoen trainer is in Rotterdam. “Vanaf het eerste moment hebben we gezegd: geen tegengoal krijgen, want voorin hebben we genoeg spelers die een doelpunt kunnen maken”, herinnert Fer. “We zijn vanuit de basis gaan spelen. Week in, week uit gingen we beter voetballen. En als we wat minder presteerden wonnen we alsnog of speelden we gelijk. Het klikte gewoon.”

‘Ik heb wel een knop proberen om te zetten’

Ook Fer beleefde een opmerkelijke transformatie bij Feyenoord. Aan het begin van het seizoen worstelde hij nog met zijn fitheid en wedstrijdritme, maar onder Advocaat groeide de elfvoudig international uit tot een stabiele verbindingsspeler, die erop toeziet dat de manschappen niet te ver uit elkaar vallen. Of hij zichzelf heeft verrast? “Nee, dat niet”, stelt hij. “Maar ik heb voor dit seizoen wel een knop proberen om te zetten. Ik wilde zo fit mogelijk zijn en probeerde de rol die de trainer van mij vroeg zo goed mogelijk in te vullen. Qua ontwikkeling - en dat klinkt misschien raar, omdat ik al dertig ben - was dit mijn beste seizoen van de laatste vijf, zes jaar.”

Nu is er de leegte, de stilte na de uitbraak van het coronavirus, waardoor er in ieder geval tot 1 september niet gevoetbald kan worden. Fer, die inmiddels weer drie keer per week op trainingscomplex 1908 te vinden is, leeft bovendien in onzekerheid. Hij is één van de vier Feyenoorders die zijn contract ziet aflopen deze zomer. “Ik probeer rustig te blijven”, herhaalt Fer een paar keer. “We voetballen voorlopig niet, maar je wilt wel graag weten waar je toekomst ligt.”

Vlak voor het interview kwam er nieuws van de VVCS. De spelersvakbond kwam een centrale regeling overeen om voetballers salaris in te laten leveren. Fer knikt instemmend. “Dat we dit met z’n allen doen om elkaar te helpen, is alleen maar goed”, vindt hij. “Voor iedereen is het anders, maar voor mij is die solidariteit vanzelfsprekend.”

Groot contrast

Of Fer zich zorgen maakt over het voetbal na corona, een wereld die er wellicht drastisch anders uit zal zien? “Dat houdt me wel veel bezig, ja”, bekent hij eerlijk. “Je vraagt je af: wat als dit aanhoudt? Wat dan? Ik ben de jongste niet meer en dit is het spelletje waar ik van hou. Je hoort nu al dat we misschien voor langere tijd zonder publiek moeten spelen. Die mooie dingen zal ik missen, want als voetballer speel je voor de fans.”

Het contrast is groot voor voetballers. Van grote stadions en voortdurend applaus naar een vrij anoniem bestaan, waarin sociale isolatie en zelfdiscipline een rol spelen. “Je leeft heel anders”, ziet Fer. “Je gaat niet meer dagelijks naar de training, speelt niet meer wekelijks een wedstrijd. Voor sommige spelers is dat echt hun drive. Daar leven ze voor. Gelukkig kun je ook positieve dingen halen uit deze periode. Je kunt zien dat we een hechte groep zijn bij Feyenoord. We zijn veel met elkaar bezig. Dat is goed.”

Aan het einde van het gesprek, als er lang en breed is gesproken over dit wonderlijke seizoen dat Feyenoord uiteindelijk als nummer drie afsloot, lijkt het wel alsof Fer meer dan ooit het gemis voelt. “Ik mis het echt”, klinkt het gemeend. “Eigenlijk mis ik alles; boze uitfans of een boze Dick (Advocaat, red.) op de training. Voetbal is onder iedereen in de samenleving. Nu pas zie je hoe groot voetbal is.”

Lees ook:
Liever een jaar geen voetbal dan een jaar zonder publiek’

Profclubs en amateurs vrezen een seizoen zonder publiek. “De kans is groter dat clubs zeggen: dan we spelen niet.”

De gelukzalige dagen van de Europacupwinst van Feyenoord

Vijftig jaar geleden won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup voor Landskampioenen. Dat bracht voor Rotterdam onvergetelijke dagen met zich mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden