Feyenoord

Feyenoord wacht een nieuw jaar vol zorgen

Feyenoord-directeur Mark Koevermans (links) wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Rotterdamse club ondervraagd door Jan-Dirk Stouten. Beeld ANP Sport
Feyenoord-directeur Mark Koevermans (links) wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Rotterdamse club ondervraagd door Jan-Dirk Stouten.Beeld ANP Sport

Feyenoord heeft goede voornemens, maar op de nieuwjaarsreceptie kwam dinsdagavond ook oud zeer boven.

Jan-Cees Butter

Het was een trendbreuk met het verleden. Mark Koevermans, sinds november algemeen directeur van Feyenoord, gaf dinsdagmiddag geen tradi­tionele speech op de nieuwjaarsreceptie van zijn club, maar hij liet zich ondervragen door een oud-journalist, Jan Dirk Stouten.

Vroeger, en dan met name in de jaren negentig, stonden de nieuwjaarsrecepties van Feyenoord vaak garant voor bombastische redes. Voormalig voorzitter Jorien van den Herik trok niet zelden van leer tegen de KNVB of concurrerende clubs als Ajax en PSV – en dat kon vaak op applaus rekenen.

Maar die tijd is geweest. Feyenoord is, mede door de budgettaire achterstand op Ajax en PSV, veroordeeld tot een bijrol in Nederland. En een nieuw jaar met zorgen ligt in het verschiet.

Besluit over nieuw stadion

Zie Koevermans eens staan, met voor hem een wit vel met daarop thema’s als een nieuw stadion (waarover in de zomer een besluit valt), de jeugdopleiding (die hervorming behoeft om talent door te laten stromen) en de evaluatie van het jaar 2019. “Sportief was het teleurstellend, matig”, benoemde Koevermans. “Ook finan­cieel en commercieel was het een moeizaam jaar.”

Bovendien sneuvelden er nogal wat mensen bij Feyenoord. Jan de Jong (algemeen directeur) en Martin van Geel (technisch directeur) vertrokken en trainer Jaap Stam, door het tweetal aangesteld, stapte in oktober op na tegenvallende prestaties.

Kenneth Vermeer naar Los Angeles

Doelman Kenneth Vermeer van Feyenoord verhuist naar de Verenigde Staten. De 34-jarige keeper stapt over naar Los Angeles FC. De oud-Ajacied heeft een aflopend contract in De Kuip.

Met Justin Bijlow en Nick Marsman beschikt trainer Dick Advocaat over twee bekwame doelverdedigers in zijn selectie. Door het wegvallen van het relatief hoge salaris van Vermeer heeft de Rotterdamse club wat financiële ruimte om nieuwe spelers aan te trekken. Vermeer staat sinds 2014 onder contract bij Feyenoord. Bondscoach Ronald Koeman riep hem in november nog als reservedoelman op voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Noord-Ierland en Estland. Vermeer moest zich echter wegens een blessure afmelden. Hij kwam dit seizoen in de eredivisie zestien keer in actie voor Feyenoord.

Onderwerp van gesprek was ook een publicatie in NRC, afgelopen maandag, waarin Toon van Bodegom, sinds maart voorzitter van de raad van commissarissen bij Feyenoord, werd ­gecon­fronteerd met frauduleuze handelingen uit het verleden. Bij Myler, het arbeidsbemiddelingsbedrijf dat Van Bodegom leidde, is tussen 2012 en 2015 voor ruim acht ton dubbel gefactureerd. Van Bodegom ontkent alle betrokkenheid. Hij vindt het artikel, dat een beeld schetst van een manipulatieve voorzitter die een machtsstrijd naar zijn hand probeert te zetten, ‘zeer tendentieus’. “Het raakt mij als mens en als Feyenoorder”, zei Koevermans erover. En later, in de nababbel: “Ik ga er nog steeds van uit dat mensen hier werken met de beste intenties voor Feyenoord”.

Trainer Dick Advocaat (links) op de nieuwjaarsreceptie in gesprek met de oud-spelers Ulrich van Gobbel (midden) en Wim Jansen. Beeld ANP
Trainer Dick Advocaat (links) op de nieuwjaarsreceptie in gesprek met de oud-spelers Ulrich van Gobbel (midden) en Wim Jansen.Beeld ANP

Koevermans benadrukte een aantal keer dat de raad van commissarissen een ‘controlerende functie’ heeft. De aandeelhouders, te weten de vijfkoppige Stichting Continuïteit Feyenoord en de Vrienden van Feyenoord (een groep investeerders), moeten bepalen of Van Bodegom zijn functie nog zal mogen uitoefenen.

Vlotte babbel bij de golfclub

Wat het verhaal in NRC in ieder geval schetste, is de amateuristische gang van zaken bij Feyenoord. Van Bodegom, een onbekende in de voetballerij, werd vanuit het niets de machtigste persoon bij de club, zo is gereconstrueerd. Hij lijkt vooral op basis van een vlotte babbel bij golfclub The Dutch in Gorinchem, waar veel zakenlieden met een Feyenoord-hart netwerken, te zijn aangesteld. “Praat ik wel met de baas van Feyenoord vandaag?” vroeg Stouten ietwat venijnig aan Koevermans ten overstaan van ongeveer vijfhonderd genodigden. De oud-tennisser lachte er wat ongemakkelijk bij.

Ook Koevermans, die in 2009 in dienst trad als commercieel directeur bij Feyenoord, zit in een lastige positie. Zijn benoeming tot algemeen directeur was een opmerkelijke aanstelling. Uit nood geboren, aangezien diverse andere kandidaten bedankten, maar ook omdat Koevermans in het boek ‘Over winnen’ (mei 2019) te kennen had gegeven een aantal competenties te missen voor het directeurschap. “Het is nooit mijn ambitie geweest”, herhaalde Koevermans dinsdag. Maar hij wil zich met alles wat hij in zich heeft inzetten voor Feyenoord, de club die dringend behoefte heeft aan dagelijkse leiding.

Het is een nobel streven. Koevermans toont in ieder geval moed en lef. Achterin de zaal zaten interim-trainer Dick Advocaat, die mogelijk langer aanblijft in Rotterdam, en de spelersgroep. Zij moeten dit seizoen de eerste doelstelling realiseren: Europees voetbal halen. Feyenoord, de huidige nummer vijf in de eredivisie, hervat de competitie zaterdagavond thuis tegen Heerenveen.

Lees ook:

Feyenoord koopt tijd met aanstelling van Advocaat

Dick Advocaat moet Feyenoord, twaalfde in de eredivisie, uit de malaise leiden. Intussen start de club de zoektocht naar een trainer voor de langere termijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden