Voetbal

Feyenoord vergeet Vitesse verder in crisis te storten

Van links naar rechts: Marcos Sensi van Feyenoord, Navarone Foor van Vitesse en Jens Toornstra van Feyenoord tijdens de wedstrijd van 8 december.  Beeld BSR Agency
Van links naar rechts: Marcos Sensi van Feyenoord, Navarone Foor van Vitesse en Jens Toornstra van Feyenoord tijdens de wedstrijd van 8 december.Beeld BSR Agency

In de matige wedstrijd tussen Vitesse en Feyenoord verzaakten de Rotterdammers hun kansen te benutten. De Arnhemmers vergaten de ‘aanvallende accenten’ die hun nieuwe trainer predikt.

Edwin Struis

Het is zondagmiddag even na twaalven, en het is even wennen in het Gelredome, de thuishaven van Vitesse. De sfeer is nog even naargeestig als altijd in de bedompte hangar, waar iemand van de club op het idee is gekomen om vuurwerk af te steken, terwijl het dak gesloten is. Als de rookwolken na een kwartier zijn opgetrokken, is het vergeefs zoeken naar de vertrouwde verschijning die het ijsberen tot kunst verhief. De coach die langs de lijn meer meters maakte dan menig speler erbinnen.

Leonid Sloetski is niet meer in charge, vijf nederlagen op rij werden de beweeglijke Rus fataal. Zijn opvolger is uit een ander hout gesneden. Dat wil niet zeggen dat Joseph Oosting wél rustig achteroverleunt in de dug-out. De 47-jarige Drent mag dan niet te boek staan als een druktemaker, er valt tijdens het treffen met Feyenoord genoeg te coachen omdat er wel erg veel misgaat bij de thuisclub.

‘Aanvallende accenten’

De van het belofte-elftal overgehevelde Oosting wilde anders dan zijn voorganger wat ‘aanvallende accenten’ plaatsen en ‘eerder druk zetten’, zoals het in trainersjargon luidt. Dan is het wel handig als het elftal dat soort signalen oppikt. Aanvankelijk lukt dat nog best redelijk, ook al omdat Feyenoord wel erg slordig opbouwt, in de tweede helft acteert het team weer in de geest van Sloetski, die hamerde op een gesloten, compacte organisatie in plaats van de aanval te stutten. Zodoende weigeren Oostings accenten om te beklijven. Oké, het in de basis zetten van Riechedley Bazoer én Navarone Foor (dit ten koste van aankoop Keisuke Honda) had ontegenzeggelijk een offensieve achtergrond, maar tot veel ophef en vertier leidt het allemaal niet.

Josep Oosting (midden) met Nicky Hofs (Links, assistent coach) en Tim Cornelisse (rechts, assistent trainer) tijdens de wedstrijd van zondag 8 december.  Beeld BSR Agency
Josep Oosting (midden) met Nicky Hofs (Links, assistent coach) en Tim Cornelisse (rechts, assistent trainer) tijdens de wedstrijd van zondag 8 december.Beeld BSR Agency

Dramatiek is er in het eerste kwart van de wedstrijd alleen als de Var zich weer eens meldt aan het front. Feyenoord-keeper Nick Marsman, een week eerder tegen PEC Zwolle nog de held van De Kuip, gaat nu voor de rol van schlemiel door vlak voordat hij een hoge bal onderschept, Bazoer een duwtje te geven. Scheidsrechter Pol van Boekel ontgaat het voorval, maar krijgt drie minuten later alsnog een seintje van videoref Jochem Kamphuis. En dus gaat de bal op de stip, waarna Tim Matavz een eerste aanzet tot nieuw elan kan geven, een situatie waar de club zo naar snakt.

Geen Var-fan

Maar zelfs het benutten van een penalty is voor dit Vitesse te veel gevraagd, waardoor Marsman zijn heldenrol kan verlengen. Even dreigt Van Boekel het Rotterdamse feestje te verstoren door de penalty over te willen laten nemen, totdat ook hier de Var weer ingrijpt: Marsman heeft niet te vroeg bewogen, ook zijn gele kaart wordt weer ingetrokken. En zo trekt het theater van de Var weer verder langs de velden tot onbegrip maar weer eens van Feyenoord-coach Dick Advocaat die later de volstrekte willekeur hekelt waar de clubs aan ten prooi vallen. “Ik zal nooit een Var-fan worden. Ze weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen.”

Maar de arbitrage staat deze middag niet alleen in haar warrigheid, ook 22 acteurs lukt het maar niet om hun stempel op de wedstrijd te drukken. Lijkt voor rust iedere geslaagde aanval op toeval te berusten, in de tweede helft showt Feyenoord uitgebreid zijn slordigheid op het gebied van kansen benutten. Illustratief voor het feilloos missen van het doel is een actie van Nicolai Jørgensen ver in de tweede helft als hij alleen op Vitesse-goalie Remko Pasveer af gaat. Zijn lob is zo gespeend van richting en zuiverheid dat het amper te geloven is dat diezelfde spits twee seizoenen geleden nog een van de pijlers was onder het landskampioenschap van Feyenoord.

Advocaat is blijkbaar zo blij dat de Deen weer op twee benen staat, na langdurig blessureleed, dat hij vergeet in te grijpen als blijkt dat de aanvaller na een uur spelen al bijna niet meer vooruit te branden is. “Hij wilde zelf zo graag”, gaf de oefenmeester een weinig overtuigende reden om Jørgensen niet eerder naar de kant te halen. Omdat ook Steven Berghuis en Luis Sinisterra geen raad weten met de ruimte en de kansen kan Vitesse-trainer Oosting na afloop opgelucht ademhalen. De reeks nederlagen is gestopt, het puntje wordt gekoesterd, maar van eigen verdienste is geen sprake. Verre van dat zelfs.

Oosting: ‘We zitten in een diepe crisis’

Als ‘heel diep’, zo omschreef interim-trainer Joseph Oosting de crisis die zich meester heeft gemaakt van Vitesse. Zo diep zelfs dat er voor een schokeffect geen plaats was in de Gelredome. Normaal gesproken brengt een trainerswissel iets van nieuw elan in een club, maar daar was tegen Feyenoord weinig van te merken. “Voor rust was het nog best redelijk”, constateerde Oosting, “maar in de tweede helft was het verval veel te groot. Toen liepen we alleen nog achteruit en gaven we veel te veel kansen weg. Als het dan toch nog 0-0 blijft, kun je alleen maar tevreden zijn. Het is een moeilijke tijd, we moeten met elkaar verder. Mijn ambitie is om nog een tijdje hoofdtrainer te blijven van Vitesse.”

Lees ook:

Feyenoord mag voorzichtig naar boven kijken

Heel voorzichtig krijgt Feyenoord de derde plek in zicht. De plek waar het – in ieder geval qua begroting – thuishoort. Dankzij een moeizame zege op PEC Zwolle (1-0) steeg Feyenoord naar een gedeelde vijfde plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden