Eredivisie

Feyenoord: tussen sportieve hoop en bestuurlijke zorgen

Dick Advocaat tijdens Feyenoord-Willem II, de laatste wedstrijd voor de coronastop in een toen nog volle Kuip. Beeld BSR Agency

Het verwachtingspatroon loopt alweer hoog op rond Feyenoord. Maar over het grote plan rond een nieuw stadion bestaan twijfels.  

Het zijn de vertrouwde contouren rondom Feyenoord. Tekenen van hoop, verlangen en een immer hoog verwachtingspatroon waren alweer rond in Rotterdam-Zuid, waar in 2017 voor het laatst een landstitel kon worden gevierd. Elke zomer zijn er weer redenen om dat hoopvolle perspectief te rechtvaardigen. 

Ook dit keer. Het voornaamste houvast? Dick Advocaat (72), de trainer die zijn contract met een seizoen verlengde. Sinds de komst van Advocaat, die in oktober de opvolger werd van de opgestapte Jaap Stam, verloren de Rotterdammers geen wedstrijd meer in de eredivisie. Feyenoord klom van de twaalfde naar de derde plaats - nog maar zes punten achter de gedeelde koplopers Ajax en AZ. In het KNVB-bekertoernooi stoomde de club door naar de finale. Het coronavirus maakte echter aan elke illusie een einde.

Een andere reden voor het onbegrensde vertrouwen: de selectie. Die blijft voorlopig redelijk intact. Aanvoerder Steven Berghuis is er nog, net als Leroy Fer, Orkun Kökçü en de Argentijnse verdediger Marcos Senesi. Met beperkte middelen zocht technisch directeur Frank Arnesen naar versterkingen. Die hoopt hij gevonden te hebben in Mark Diemers (Fortuna Sittard), Bryan Linssen (Vitesse) en het Duitse talent Christian Conteh (FC St. Pauli).

Koevermans verwacht bezuinigingsoperatie van twintig miljoen euro

Dat Feyenoord beperkte slagkracht op de transfermarkt heeft, komt vooral door de coronacrisis. De club is zwaar getroffen. Feyenoord, vorig seizoen werkend met een begroting van ongeveer zeventig miljoen euro, is huurder van stadion De Kuip, maar doordat er voorlopig beperkt toeschouwers aanwezig mogen zijn, loopt het veel inkomsten mis. Algemeen directeur Mark Koevermans verwacht een bezuinigingsoperatie van dertig procent, wat neerkomt op ongeveer twintig miljoen euro. In mei bereikte Feyenoord een akkoord met de selectie, directie en staf over een loonoffer. Grootverdieners als Berghuis (twee miljoen jaarsalaris) leveren ruim een vijfde in.

Om op langere termijn structureel tot de echte top te horen, heeft de clubleiding de hoop al jaren gevestigd op een nieuw stadion. Dat zou voor veel meer inkomsten moeten gaan zorgen. Maar het schiet niet op met Feyenoord City. Vorige week publiceerde de Rotterdamse Rekenkamer een kritisch rapport, waarin vraagtekens worden geplaatst bij de tientallen miljoenen die de stad wil bijdragen aan de bouw. Er is onvoldoende gekeken naar de risico’s en het geld, stelt de Rekenkamer. Ook zou het Rotterdamse college, tegen alle afspraken in, meer dan de maximale veertig miljoen euro beschikbaar hebben gesteld. Het publieke belang daarvan wordt in het rekenkamerrapport betwist. Maar volgens het college dient de gebiedsontwikkeling op (het relatief achtergebleven) Rotterdam-Zuid wel degelijk een maatschappelijke doel.

Verdient renovatie van De Kuip geen heroverweging? 

Het nieuwe stadion, met een capaciteit voor 63.000 bezoekers en een beoogde oplevering in 2025, kost volgens betrokkenen 444 miljoen euro. De financiering daarvan is nog niet rond en ook het businessplan wordt met vraagtekens omgeven. Wat zijn de economische gevolgen van de coronacrisis? Hoelang wordt er nog zonder (al te veel) publiek gevoetbald? En verdient het alternatief, renovatie van De Kuip (kosten 200 miljoen euro), geen heroverweging? Koevermans liet weten dat Feyenoord, mede vanwege de veranderde situatie, opnieuw naar de stadionplannen gaat kijken. Binnen vier tot zes weken hoopt de club duidelijkheid te verschaffen.

In die sferen, van sportieve hoop en bestuurlijke zorgen, begint Advocaat op maandag 27 juli de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Vol goede moed en met frisse energie. Maar ook de Hagenaar zal vanaf trainingscomplex 1908 wel eens vertwijfeld naar De Kuip kijken. Is dat stadion straks in september, met spaarzaam gevulde stoeltjes, nog steeds die bijna onneembare vesting voor tegenstanders?

Lees ook: 

Feyenoord stelt besluit nieuw stadion opnieuw uit

Feyenoord zou dit voorjaar een besluit nemen over een nieuw stadion maar dat werd opnieuw uitgesteld. “We hebben momenteel andere prioriteiten”, zegt algemeen directeur Mark Koevermans begin mei. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden