Stadion aan de Maas

Feyenoord stelt besluit nieuw stadion opnieuw uit

Een ‘artist impression’ van Feyenoord City, het nieuw Feyenoordstadion aan de Maas. Beeld ANP
Een ‘artist impression’ van Feyenoord City, het nieuw Feyenoordstadion aan de Maas.Beeld ANP

Feyenoord heeft de besluitvorming over een nieuw stadion opnieuw uitgesteld. De Rotterdamse voetbalclub, die volgende maand tot een eindoordeel zou komen, laat weten dat het stadiondossier pas na de zomer weer opgepakt wordt. “We hebben momenteel andere prioriteiten”, zegt algemeen directeur Mark Koevermans. “We willen nog steeds een nieuw stadion, maar eerst moeten de korte-termijnproblemen opgelost worden.”

Feyenoord, werkend met een begroting van ongeveer 68 miljoen euro, heeft net als veel andere voetbalclubs last van de coronacrisis. Terwijl de huur van Stadion Feijenoord doorloopt en ook de salarissen van het personeel maandelijks overgemaakt dienen te worden, heeft de club momenteel nauwelijks inkomsten. Koevermans berekent dat er ongeveer twintig tot dertig procent bezuinigd moet worden, al kan dat cijfer nog oplopen als er voor langere tijd geen publiek welkom is in De Kuip. Minister De Jonge (CDA, volksgezondheid, welzijn en sport) liet donderdag aan de Tweede Kamer weten betaald-voetbalduels pas weer met toeschouwers mogelijk zijn zodra er een vaccin is gevonden tegen het coronavirus.

Feyenoord wil eerst duidelijkheid over de financiële schade op de korte termijn voordat de club zich buigt over Feyenoord City, het prestigieuze project aan de oevers van de Maas. Vorig jaar december werd de mogelijke verhuizing naar dat gebied al met een jaar uitgesteld, naar 2025, omdat de aanvraag van de benodigde vergunningen extra tijd kostte en er meer tijd nodig was voor het verwerven van de gronden.

Feyenoord worstelt al jaren met het nieuwe stadion, dat plaats moet bieden aan 63 duizend toeschouwers en ongeveer 444 miljoen euro moet kosten. Het plan zorgt voor grote verdeeldheid onder de fans. Het ene deel koestert de nostalgie en functionaliteit van De Kuip, het andere deel ziet in een nieuw stadion een (financiële) impuls, die Feyenoord kan helpen concurreren met Ajax en PSV. Een woordvoerder van Feyenoord laat weten dat de eisen van de club – waaronder een garantie van de gemeente van jaarlijks 25 miljoen euro aan inkomsten in het nieuwe stadion – onveranderd zullen blijven.

Het is, zeker sinds de uitbraak van de coronacrisis, de vraag of Feyenoord City er ooit zal komen, al benadrukken bronnen op het Rotterdamse stadhuis dat de gebiedsontwikkeling vooralsnog op schema ligt. Er zijn echter wel zorgen. Uit een brief van het college van b. en w. aan de gemeenteraad blijkt dat twee belangrijke projectpartners in ernstige financiële problemen dreigen te komen en de financiering van de gebiedsontwikkeling stokt door de coronacrisis. Wie die twee partijen zijn, is onbekend.

Feyenoord heeft intussen andere dingen aan zijn hoofd. Eerst dient de korte termijn bewaakt te worden bij de nummer drie van het afgelopen seizoen.

Lees ook:

Wat als de nieuwe Kuip er niet komt?

Rotterdamse raadsleden vrezen de onzekerheid rond het nieuwe Feyenoordstadion. Kunnen ze nog wel terug, mocht er meer slecht nieuws naar buiten komen? ‘Het gebrek aan informatie is onverkwikkelijk.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden