Fans nemen  een voorschot op het kampioenschap door in het water te springen na het uitduel tussen Excelsior en Feyenoord. Volgend weekend volgt mogelijk het echte feest. Beeld ANP
Fans nemen een voorschot op het kampioenschap door in het water te springen na het uitduel tussen Excelsior en Feyenoord. Volgend weekend volgt mogelijk het echte feest.Beeld ANP

ReportageRotterdam

Feyenoord op drie matchpoints na bezoek aan vesting Excelsior

Feyenoord is nog een zege verwijderd van de landstitel na een moeizame winst bij de club uit Kralingen (0-2). ‘Ik moest hier bij zijn vanwege mijn bijgeloof.’

Jan-Cees Butter

“Het lijk hier wel een penitentiaire inrichting joh.” In de rij voor stadion Woudestein is de Rotterdamse humor zondagmiddag nooit ver weg.

Een bezoek aan Excelsior-Feyenoord is dan ook geen sinecure. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb had alle voorzorgsmaatregelen genomen voor het affiche in de 31ste speelronde van de eredivisie. Excelsior lijkt wel een vesting geworden. Een rij containers ommuren het onderkomen van de Kralingse club, een helikopter cirkelt door de lucht en tientallen agenten staan paraat om de orde te bewaken. Wie het stadion wil betreden, moet toegangskaart en legitimatiebewijs gereed houden.

Maar of het nodig is voor de Rotterdamse derby? De ergste druk lijkt er voor het begin van het duel al van af. Omdat PSV een dag eerder bij Sparta won (0-1), moet Feyenoord het kampioensfeest met minimaal een week uitstellen. Maar ja, dat scenario kon de gemeente Rotterdam uiteraard niet afwachten. Alle hens aan dek is het. Net als in 2017, toen Feyenoord de kampioenswedstrijd speelde bij Excelsior – en verloor.

Het Legioen wil erbij zijn

Het verlangen naar de titel is groot in Rotterdam-Zuid. De spelersbus van Feyenoord kan niet anders dan stapvoets richting Kralingen rijden. Het stadion van Excelsior, met ruim vierduizend plaatsen het kleinste onderkomen in de eredivisie, had wel tien of twintig keer uitverkocht kunnen raken. Al sinds 19 maart, toen Feyenoord won op bezoek bij Ajax en de berekeningen uitwezen dat Feyenoord wel eens kampioen kon gaan worden bij de buren in Rotterdam-Oost, werden medewerkers van de club belaagd met verzoeken. Frank Vijg, directeur van de Excelsior Foundation, kon de gesprekken bijna wel dromen. “Hey Frank, hoe is het?” vroegen mensen dan. En vervolgens: “Heb je nog kaarten?”

Veel Excelsior-supporters stonden voor de onderlinge broedertwist hun seizoenskaart af aan fans van Feyenoord. Zelfs ook trainer Marinus Dijkhuizen, die een grote Feyenoord-aanhang in de familie heeft, gaf zijn kaarten weg.

Het is te merken voor de wedstrijd. Veel shirtjes, sjaaltjes en tatoeages van Feyenoord zijn er te zien. Het past na een week waarin de club eens te meer de hartslag van de stad leek te bepalen. Het ging over fans uit Sydney en Noorwegen, die er een wereldreis voor over hadden om bij de viering van het mogelijke kampioenschap aanwezig te zijn. Over de inzamelingsactie van supportersvereniging De Feijenoorder, die het grootste kampioensspandoek ooit wil maken. Binnen 24 uur werd er ruim een ton gedoneerd.

Het Legioen, trouw aan de club tot in alle vezels, wil er ten koste van alles bij zijn. Zo is daar ook Gerard Baks, een Feyenoorder in hart en nieren. Eigenlijk heeft hij niet veel met al die poeha rond het duel bij Excelsior, bekent hij, maar Baks is bijgelovig. “Bij de vorige vijf uitduels was ik er ook – en die hebben we gewonnen. Dus ik móést er van mezelf bij zijn, vond ik.”

Matige wedstrijd, is het de spanning?

Baks is niet de enige. Ongeveer de helft van de toeschouwers draagt Feyenoord een warm hart toe, zo blijkt na tien minuten, als de Mexicaanse spits Giménez een gave voorzet van Paixão binnen kopt. “We wór-den kam-pióén, we wór-den kam-pióén!”, golft het door het kneuterige onderkomen van Excelsior.

Feyenoord-spits Santiago Gimenez viert zijn tweede doelpunt tegen Excelsior. Beeld Pro Shots / Kay Int Veen
Feyenoord-spits Santiago Gimenez viert zijn tweede doelpunt tegen Excelsior.Beeld Pro Shots / Kay Int Veen

Maar makkelijk gaat het niet voor de ploeg van Arne Slot. Feyenoord speelt een van de minste wedstrijden van dit seizoen. Is het de spanning? Het benauwde weer? Of deugt het speelplan van Excelsior, dat het kunstgrasveld bewust niet heeft gesproeid voor de wedstrijd? Hoe dan ook: de koploper komt ermee weg. Een kwartier voor tijd bekroont Giménez een fraaie aanval via Geertruida en Timber met de beslissende 0-2. “Ga staan voor de kampioen”, klinkt het even later uitgelaten, een oproep waar massaal gehoor aan wordt gegeven.

Als Feyenoord zondagmiddag thuis van Go Ahead Eagles wint, dan is de zestiende landstitel in de clubgeschiedenis een feit. “Dat wordt natuurlijk een andere wedstrijd”, weet doelman Bijlow, een kind van de club. “Maar we moeten wel eerst winnen. Pas dan wordt het een mooie dag.”

Het is een typerende uitspraak. Eerst zien, dan geloven lijkt het devies voor dit Feyenoord. “Misschien zegt het wel iets over de club, die het niet gewend is om vaak kampioen te worden”, denkt Slot. De Feyenoord-trainer probeert alle wedstrijden hetzelfde te benaderen. “Natuurlijk vind ik het spannend, en dat zal voor de jongens niet anders zijn”, zegt hij na afloop. “Maar het zou raar zijn om ineens ander gedrag te gaan vertonen. We gaan weer proberen om die jongens zo goed mogelijk voor te bereiden op de volgende wedstrijd. We hebben onszelf drie matchpoints bezorgd en hopen de eerste te verzilveren.”

Lees ook:

Feyenoord-trainer Slot wil niet vooruitlopen op eigen toekomst en kampioensfeestje

Feyenoord strikte Ramiz Zerrouki van FC Twente al voor volgend seizoen en moet nu de landstitel gaan binnenhalen. Trainer Arne Slot wil er vooraf niets over horen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden