Feyenoord City

Feyenoord krijgt toch een nieuw voetbalstadion, voorlopig dan

Een illustratie van de plannen voor Feyenoord City. Die plannen behelzen onder meer de bouw van een nieuw stadion en grootschalige stedelijke vernieuwing. Beeld ANP / OMA
Een illustratie van de plannen voor Feyenoord City. Die plannen behelzen onder meer de bouw van een nieuw stadion en grootschalige stedelijke vernieuwing.Beeld ANP / OMA

Heel even speelde Rotterdam met de gedachte op de zuidoever Feyenoord City te bouwen zonder nieuw Feyenoordstadion. Maar het project is rechtgetrokken, voorlopig dan.

Echt een enthousiast ja-woord is het niet, maar een ja-woord blijft het: Feyenoord vervolgt de ingeslagen weg richting een nieuw voetbalstadion. “De afgelopen maanden zijn goede stappen gezet, die club en het stadion het vertrouwen geven dat we het nieuwe stadion voor elkaar kunnen krijgen”, aldus algemeen directeur Mark Koevermans in een verklaring. Het zogeheten technisch ontwerp van het stadion begint nu.

Heel even leek Rotterdam een opgekalefaterde zuidoever te krijgen zonder nieuw Feyenoordstadion. Het was de afgelopen maanden doodstil rond Feyenoord City. Dat plan voorziet een verwaarloosd stukje Rotterdam Zuid van 3700 woningen, veel winkels en horeca, en als stralend middelpunt een nieuw stadion met 63.000 zitplaatsen.

Corona kegelde de prioriteiten van de voetbalclub omver - eerst overleven, dan een nieuw stadion, luidde de nieuwe strategie. Ondertussen groeide de stapel kritische rapporten op het bureau van Koevermans. Zo concludeerde de VGP-groep onlangs dat het nieuwe stadion van 444 miljoen euro veel te duur is: Feyenoord bezit straks een van de duurste stadions van Europa. Maar dat rapport nemen de beleidsmakers van de voetbalclub niet helemaal serieus: drijvende kracht Peter Van Gend is betrokken bij renovatieplannen van de Kuip, dus niet neutraal.

‘Verreweg de beste optie’

De uitkomsten van een ander rapport lichtte directeur Paul Hofstra van de Rotterdamse Rekenkamer donderdag toe in de gemeenteraad. De Rekenkamer stelt vraagtekens bij het publieke belang van het stadion. De gemeente Rotterdam neemt een aandeel van veertig miljoen euro in het stadion, en betaalt zestig miljoen euro voor de grond eronder. Fantastisch voor de club, aldus de Rekenkamer, maar wat schiet de Rotterdammer ermee op?

Zelfs wethouder Arjan van Gills (D66) voerde de druk op. “Het geduld van de gemeente is hard aan het opraken”, zei hij deze week in AD Rotterdams Dagblad. En: “Met of zonder stadion, dit gebied gaat ontwikkeld worden.”

Tegen Trouw zegt Van Gils nu blij te zijn met het genomen besluit van Feyenoord. “Er zijn zoveel partijen bij deze ontwikkeling betrokken. Dan is het van belang dat er voortgang in zo’n project zit.” De wethouder neemt club en stadion niet kwalijk dat corona tot vertraging leidt. “Maar de planning voor de bouw vraagt om duidelijkheid voor alle partners.” Nog altijd houdt Van Gils rekening met een Feyenoord City zonder Feyenoord, maar de optie met nieuw stadion noemt hij “verreweg de beste”.

Steggelen over de kosten

Komen de beste besluiten tot stand onder de hoge druk van een snelkookpan, dan gaart het nieuwe onderkomen van Feyenoord in een slowcooker. De voorbereiding van de bouw duurt eindeloos lang en gemaakte plannen zijn al vaak uitgesteld. Volgens de laatste voorspellingen hakt Koevermans in het najaar 2021 definitief de knoop door. Tot voor kort was de verwachting dat Feyenoord zijn conclusies na de zomer wel zou kunnen trekken.

In de tussentijd steggelen de betrokken partijen over de kosten. Feyenoord is huiverig om zich diep in de schulden te steken. Zo is de voetbalclub erin geslaagd om het technisch ontwerp - naar verluidt 6,5 miljoen euro - ‘extern’ te bekostigen. Ook heeft de club de rekening van een viaduct bij de entree van het stadion en toekomstige woonwijk van zich af weten te schuiven. Subsidie van het Rijk is aangevraagd.

Aan de andere kant kreeg Feyenoord niet de gewenste garantie dat het jaarlijks 25 miljoen euro ontvangt om in het stadion te voetballen. In zijn verklaring zegt Koevermans het gevoel te hebben dat het nieuwe stadion “een significante bijdrage kan leveren aan de gewenste groei van de voetbalbegroting”.

Ook het grootste openstaande vraagstuk voor het nieuwe stadion draait ook om geld: na jaren van fondsenwerven hebben club en stadion nog altijd niet de benodigde 444 miljoen bij elkaar om de bouw te betalen. En dat terwijl de eerste spade volgens de laatste raming al in de lente van 2022 in de grond verdwijnt. “De weg is nog lang en we zijn er zeker nog niet”, zegt Koevermans.

Lees ook

Feyenoord stelt besluit nieuw stadion opnieuw uit

De Rotterdamse voetbalclub laat weten dat het stadiondossier pas na de zomer weer opgepakt wordt. “We hebben momenteel andere prioriteiten”, zegt algemeen directeur Mark Koevermans. “We willen nog steeds een nieuw stadion, maar eerst moeten de korte-termijnproblemen opgelost worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden