Nieuwe Kuip

Feyenoord-directeur: ‘Nieuw stadion mag niet meer dan 441 miljoen euro kosten’

Feyenoord-directeur Mark Koevermans lichtte donderdagavond op het Rotterdamse stadhuis in een speciale commissievergadering zijn visie toe op de plannen voor het nieuwe stadion van de club. Beeld ANP Sport
Feyenoord-directeur Mark Koevermans lichtte donderdagavond op het Rotterdamse stadhuis in een speciale commissievergadering zijn visie toe op de plannen voor het nieuwe stadion van de club.Beeld ANP Sport

De bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord gaat niet door als de aannemers Bam en Besix dat niet voor het vaste bedrag van 441 miljoen kunnen doen en de financiering niet rond is.

In een door de politie bewaakt Rotterdams stadhuis lichtten Mark Koevermans, directeur van Feyenoord, en de rest van de directie van Feyenoord donderdagavond hun visie toe op het nieuw te bouwen stadion, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Feyenoord City. Een eerder gepland gesprek tussen de directie en de gemeente Rotterdam werd afgelast door burgemeester Ahmed Aboutaleb, na signalen van bedreigingen en intimidatie. Koevermans betreurde de ophef en vond de intimidaties en bedreigingen onacceptabel.

De Feyenoord-directeur staat vol achter de realisatie van het nieuwe stadion, hield hij de commissie Majeure Projecten, Organisatie en Financiën voor. Echter, als de bouwkosten boven de 441 miljoen uitkomen en de financiering niet rond is dan wordt het project afgeblazen. “Deze twee seinen moeten echt op groen staan.”

Gestegen materiaalprijzen

De raadscommissie maakt zich zorgen over de sterk gestegen prijzen voor bouwmateriaal. Commissielid Robert Simons van Leefbaar Rotterdam had vernomen dat het project daardoor inmiddels tientallen miljoenen euro’s duurder dreigde te worden. Koevermans gaf aan dat de bouwmarkt inderdaad ‘overspannen is’. “We wachten op het bouwconsortium met hun offerte. Maar die 441 miljoen is de maximale prijs. Kan het niet voor die prijs worden gerealiseerd, dan gaat het voor Feyenoord niet door.”

Een andere harde eis van Feyenoord is dat de financiering rond moet zijn. Het leeuwendeel van die 441 miljoen euro komt van banken, maar deze eisen dat Feyenoord met een eigen vermogen over de brug komt van zeker 80 miljoen euro. De gemeente Rotterdam heeft aangegeven voor 40 miljoen euro te willen deelnemen, en Vrienden aan de Maas, een club van twintig rijke ondernemers en bedrijven, heeft toegezegd ook met 40 miljoen euro bij te dragen. Van dit laatste bedrag is inmiddels 30 miljoen euro binnen aan intenties, meldde Koevermans, die er vertrouwen in heeft dat de rest ook wordt binnengehaald.

De Rotterdamse gemeenteraad moet 8 juli goedkeuring geven aan het voorstel om voor 40 miljoen euro deel te nemen in het eigen vermogen van het nieuwe stadion op Zuid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden