Olympische Spelen

Femke Heemskerk is als veterane eindelijk in balans

Femke Heemskerk in actie op de 100 meter vrije slag. Beeld AP
Femke Heemskerk in actie op de 100 meter vrije slag.Beeld AP

Voor het eerst in haar lange carrière zwom Femke Heemskerk een individuele olympische finale. Ze werd zesde. ‘Ik heb mezelf altijd durven aanpakken.’

Ze is al jaren een van de gezichten van het Nederlandse topzwemmen, maar niet eerder zwom ze in een individuele finale op de Olympische Spelen. In Tokio lukte dat wel, op 33-jarige leeftijd. Femke Heemskerk was als een kind zo blij. Ze finishte als zesde op de honderd meter vrije slag. Maar ook zonder medaille voelt ze zich een winnaar. “Ik ben gewoon heel trots op hoe ik hier sta.”

Als iemand laat zien dat zwemmen meer is dan een fysieke uitdaging, dan is het Heemskerk wel. In het verleden werd ze regelmatig geplaagd door twijfels op de belangrijke momenten. Dat is verleden tijd. In de callroom, de ruimte waar de sporters verblijven vlak voordat ze naar het wedstrijdbad moeten, was ze naar eigen zeggen het meest ontspannen van alle finalisten. Ze had zich ook voorgenomen om ervan te genieten. “Want ik heb hier zo zo hard voor gewerkt.”

Begin niet meer over leeftijd als belemmerende factor

Op haar vierde Olympische Spelen klokte ze met 52,79 een evenaring van haar op één na beste tijd ooit. Ja, ze is ouder dan haar meeste tegenstanders en ze moet wat meer aandacht besteden aan haar herstel. Maar begin niet meer over leeftijd als belemmerende factor. Eerder dit jaar won ze op de EK haar eerste individuele titel op de lange baan. “Ik laat gewoon zien dat ik weer mijn beste tijden kan zwemmen.”

Als veterane is ze in balans. In een interview met Trouw vertelde ze eind 2020 dat een prettig privéleven haar sport ook helpt. Heemskerk is vorig jaar getrouwd. “Als het zwemmen een keer wat minder gaat, is er altijd iemand die lief voor je is. Ik vind het fijn om die relativering te hebben.”

Wie worstelt er bij tijd en wijle niet met onzekerheden?

Haar eerlijkheid en ontwapenende lach maken haar een van de populairste zwemsters van Nederland. En misschien ook wel de parallel die bij haar zichtbaar is met het gewone leven. Wie worstelt er bij tijd en wijle niet met onzekerheden?

Lang combineerde Heemskerk de 100 met de 200 meter. Het afgelopen jaar besloot ze om de lange afstand definitief te schrappen. “Dat is een goede keuze geweest”, weet haar coach Marcel Wouda. “Dat bracht rust.”

“Ik weet dat ik goed bezig ben”, zegt Heemskerk zelf. Dus ze heeft zichzelf met haar prestatie in Tokio niet verbaasd. “Het is meer zo dat ik geen enkele horde uit de weg ben gegaan. Ik heb mezelf altijd durven aanpakken, was altijd bereid om uit mijn comfortzone te stappen en te kijken waar het beter kan. Dat is soms heel confronterend geweest, maar dat is wel waar je beter van wordt. Ook ben ik ervan overtuigd dat dat je een beter mens maakt.”

Lees ook:

Heemskerk leidt estafetteteam naar zilver

Femke Heemskerk geniet onverminderd van het teamgevoel in het zwembad, onderstreepte ze met een geweldige splittijd. Maar ze durft tegenwoordig ook voor zichzelf te kiezen. ‘Dat heb ik geleerd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden