ReportageEmmen

FC Emmen leeft tussen hoop en vrees na nederlaag tegen Feyenoord. ‘Het was dit seizoen niet echt een team’

De spelers van FC Emmen vormen een erehaag tijdens de opkomst van landskampioen Feyenoord. Beeld ANP
De spelers van FC Emmen vormen een erehaag tijdens de opkomst van landskampioen Feyenoord.Beeld ANP

FC Emmen is veroordeeld tot het spelen van nacompetitie om behouden te blijven voor de eredivisie. ‘Je moet meer betalen om een speler hierheen te halen.’

Jan-Cees Butter

Het is zondagmiddag iets voor half zes als Dick Lukkien voor zich uit kijkt, zittend op een houten bankje in het inmiddels verlaten stadion De Oude Meerdijk. Hij baalt. Omdat FC Emmen, de club waar hij sinds 2016 trainer is, even daarvoor heeft verloren van landskampioen Feyenoord (1-3) en naaste concurrent Excelsior wist af te rekenen met Fortuna Sittard (3-0), kan de Drentse club nacompetitie niet meer ontlopen.

“Natuurlijk houd je hier wel rekening mee”, zegt Lukkien, nippend van een kopje thee. “We staan al het hele seizoen rond de zestiende plaats. Maar er had meer in gezeten. We hebben soms te weinig punten gehaald door een gebrek aan rendement.”

Play-offs moeten nu redding bieden voor FC Emmen. Veel supporters hadden daar al rekening mee gehouden. Neem Erwin Bakker, de voorzitter van de supportersvereniging die zondagochtend al vanaf elf uur vrijwilligers instrueert. “Het was dit seizoen niet echt een team, maar meer een elftal losse spelers”, zegt Bakker tussen zijn werkzaamheden door. “De laatste weken gaat het wel wat beter, maar dat is aan de late kant.”

Jeroen Veldmate, aanvoerder van FC Emmen, is dat wel met Bakker eens. “We zijn wat te laat op gang gekomen”, knikt hij na afloop van de wedstrijd. “Door blessures en wisselingen in het elftal viel het team pas laat in elkaar.”

Kinderen in shirtjes van FC Emmen

Aan publieke steun ontbreekt het niet bij FC Emmen. Sinds de club in 2018 voor het eerst in de geschiedenis naar de eredivisie promoveerde, leeft FC Emmen als nooit tevoren. Zelfs de degradatie van twee jaar geleden kon daar niets aan veranderen. “Als je ziet wat hier in zeven jaar is veranderd...” zegt René Posthuma, radioverslaggever van RTV Drenthe. “Als je tegenwoordig op zaterdag door het centrum van Emmen loopt, dan zie je allemaal kinderen in shirtjes van FC Emmen.” Zijn collega Niels Dijkhuizen: “Mochten we degraderen, dan hoop ik wel dat we dat gevoel vast kunnen houden”.

Posthuma en Dijkhuizen vormen al sinds 2015 een voor de regio befaamd radiokoppel dat de wedstrijden van FC Emmen van commentaar voorziet. “Dat zat erin”, zegt Dijkhuizen berustend in zijn microfoon, als Danilo tien minuten voor tijd de beslissende 1-2 maakt. Posthuma: “Het is doodstil op De Oude Meerdijk”.

En dat terwijl de dag nog zo opgewekt begon. Supporters lijken vol vertrouwen dat Lukkien FC Emmen in veilige haven brengt. In maart werd bekend dat Lukkien na dit seizoen naar FC Groningen vertrekt, dezelfde maand overigens waarin voorzitter Ronald Lubbers zijn werkzaamheden neerlegde vanwege gezondheidsproblemen.

“Negentig procent van de clubs had meteen afscheid genomen van de trainer”, stelt Bakker. “Maar wat elders normaal is, doen we in Emmen anders.” Dijkhuizen: “Supporters hebben mede bepaald dat Lukkien mocht blijven. Ze hadden zoiets van: als we degraderen, dan maar met Lukkien, die ons zeven fantastische jaren heeft bezorgd.” Veldmate vindt dat wel mooi. “Je kunt wel gaan wisselen, maar je kunt ook vertrouwen houden in de goede mensen die je hebt.”

Een klein stadion

Nadat SC Cambuur en FC Groningen al gedegradeerd zijn, is met FC Emmen de derde noordelijke club in gevaar. Toeval? In Emmen denken ze van wel. “Maar spelers komen niet zo makkelijk hiernaartoe”, weet Bakker. “We hebben een klein stadion, een kunstgrasveld en ook qua clubhistorie hebben we nog niet zo’n track record.” Posthuma, nuchter: “Je moet gewoon meer betalen om een speler hierheen te halen.”

Lukkien zal het met zijn selectie moeten doen. Eind deze maand speelt hij in de play-offs allereerst tegen de winnaar van NAC Breda-MVV. In de afgelopen tien jaar lukte het slechts twee eredivisieclubs om zich via de nacompetitie te handhaven. Of Lukkien erop gebrand is FC Emmen in de eredivisie te houden? “Dat is een retorische vraag”, lacht hij, zittend op zijn bankje. “Ik heb hier een geweldige tijd gehad en heb dat nog steeds. FC Emmen in de eredivisie houden, dat zou het mooiste scenario zijn.”

Lees ook:

Degradatie FC Emmen is behalve sportief ook financieel een catastrofe

Na drie jaar op het hoogste niveau degradeert FC Emmen naar de eerste divisie.Wat betekent dat voor de club?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden