Keuken-Kampioen-divisie

FC Emmen kan als koploper de eredivisie bijna weer ruiken

Spelers van Emmen juichen na het doelpunt van Jan Vlak. Beeld Pro Shots / Ron Jonker
Spelers van Emmen juichen na het doelpunt van Jan Vlak.Beeld Pro Shots / Ron Jonker

De Drentse club, die vorig seizoen degradeerde uit de eredivisie, ligt op koers om het verloren terrein binnen een jaar weer goed te maken. ‘Het moet niet te lang duren voor een Drent.’

Jan-Cees Butter

Terwijl Ronald Lubbers, de trotse voorzitter van FC Emmen, zondagmiddag een sigaret opsteekt en over de veerkracht van zijn club vertelt, trillen de ramen bijna uit de sponningen van zijn kantoor.

Buiten, op het zonovergoten plein voor stadion De Oude Meerdijk, is het ruim een uur voor de aftrap van het eerstedivisieduel met Telstar al een drukte van jewelste. Kinderen stuiteren over een springkussen en volwassenen verlekkeren zich aan het horeca-aanbod. En ja, daar hoort ook een stevig deuntje bij. Intussen vormen zich lange rijen voor de toegangspoorten van het stadion, dat uitverkocht is (8300 plaatsen).

Ver voor op nummer drie Excelsior

FC Emmen leeft weer. De Drentse club, die vorig jaar na drie eredivisie-seizoenen degradeerde, is koploper in de Keuken Kampioen-divisie. Met nog zes speelronden te gaan staat de ploeg acht punten voor op nummer drie Excelsior. De bovenste twee clubs promoveren rechtstreeks naar de eredivisie.

“We willen gewoon héél graag terug”, stelt Lubbers, die al vanaf 2004 - met enkele tussenpozen - preses is bij FC Emmen. “Het moet dit seizoen wel gaan gebeuren.”

Hoe groot bij Lubbers de klap was na de degradatie van FC Emmen, dat in mei in de nacompetitie verloor van NAC Breda? Stilte. “Nou, dat heeft nog wel even geduurd, hoor. Ik denk zo’n anderhalve maand”, bekent hij na een blik in zijn beker koffie. “Het was alsof m’n zesde zintuig mij in de steek liet. Niemand had het verwacht. Iedereen ging ervan uit dat we het gingen redden. Ikzelf vooral.”

Leeg stadion was nadeel

Niets was minder waar. De degradatie had grote consequenties voor FC Emmen. De begroting moest teruggeschroefd van 8,5 naar ongeveer zes miljoen euro, de spelersgroep viel bijna volledig uit elkaar en ook de veerkracht van de roodwitten werd op de proef gesteld. “Als supporters hebben we de schouders er vrij snel weeronder gezet met elkaar”, vertelt supporter Harm Haak, die al sinds 1987 alle uit- en thuiswedstrijden bezoekt van FC Emmen. “Iedereen staat achter Emmen. Kinderen lopen rond in roodwitte shirtjes en onder volwassenen is het ’t gesprek van de dag.” Juist dat publiek werd node gemist in het degradatie-jaar, waarin het stadion, befaamd om ‘De magie van De Oude Meerdijk’, grotendeels leeg bleef vanwege de coronamaatregelen.

Dat FC Emmen het verloren terrein al binnen een seizoen kan goedmaken, is een prettige gedachte, vindt Lubbers. Leer hem een Drent kennen. “Als een Drent eenmaal aan de eredivisie geroken heeft, dan moet het daarna niet te lang duren”, weet de voorzitter. “Nee, je moet direct door.”

Achter de schermen wordt hard gewerkt om het fundament voor de club te verstevigen. Onlangs werd het sponsorcontract met Easy Toys, een distributeur van speelgoed voor volwassenen, met twee jaar verlengd, waarmee de doelstelling van FC Emmen - terugkeren naar de eredivisie - verder bekrachtigd werd. Een nieuw stadion, dat beoogd is voor 2024, moet ervoor zorgen dat de club een stabiele eredivisionist wordt. Lubbers wijst om zich heen. “Dit kantoortje moet ik delen met drie anderen. Een nieuw stadion is echt een must. We hebben bijvoorbeeld allerlei plannen over gezonde voeding voor de spelers, maar vanwege de brandveiligheid mogen we hier niet eens een maaltijd bereiden.”

Dat zorgt voor uitdagingen bij Dick Lukkien, die al sinds 2016 trainer is van FC Emmen. Hij ziet dat zijn ploeg moeizaam maar verdiend wint van Telstar (2-1). “Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan”, scandeert het Drentse publiek massaal. “Dat publiek is de grootste winst”, zegt Lukkien na afloop. “Toen ik hier begon, zaten er 1200 man bij een thuiswedstrijd. Nu is het, ondanks de degradatie, elke week volle bak. Ik denk dat er een enorme clubliefde zit bij de mensen. Die trots hebben ze weer teruggevonden.”

En met reden. FC Emmen kan de eredivisie weer ruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden