WielrennenFabio Jakobsen

Fabio Jakobsen zit weer op de fiets: ‘Langzaam maar zeker voel ik me weer een profrenner’

Fabio Jakobsen, hier links, op trainingskamp in Spanje. Beeld Deceuninck – Quick-Step Cycling Team
Fabio Jakobsen, hier links, op trainingskamp in Spanje.Beeld Deceuninck – Quick-Step Cycling Team

Fabio Jakobsen zit weer op de fiets, en hij is met teamgenoten op trainingskamp. Wedstrijden rijden zit er nog niet in, maar hij is al ontzettend blij dat hij er weer bij is.

Het herstel verloopt nog steeds langzaam, maar Fabio Jakobsen denkt vijf maanden na zijn zware val in de Ronde van Polen toch alweer aan fietsen op het hoogste niveau. Dat vertelde de Nederlander tijdens de traditionele persconferentie bij het begin van het seizoen van zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step, die dezer dagen in Spanje verblijft. “Langzaam maar zeker voel ik me weer een profrenner.”

“Vergeleken met 4 augustus gaat het niet zo goed, maar vergeleken met 6 augustus gaat het juist erg goed”, zei Jakobsen (24) woensdag, terwijl hij amper kon stilzitten op de stoel die voor hem was neergezet op een geïmproviseerd podium. Precies daar tussenin zat de val in de Ronde van Polen, de val die zijn leven veranderde. “Het was een van de ergste ervaringen in mijn leven, net als de weken daarna. Dat ik nu alweer hier ben, daar ben ik extreem blij mee.”

Hij zit weer op de fiets, vertelde Jakobsen, die bij zijn val onder meer een gebroken neus opliep, tien tanden kwijtraakte, evenals een stuk van de boven- en onderkaak. Soms doet hij weer trainingen mee, maar niet allemaal en het komt voor dat hij nog een deel van de route afsnijdt om eerder bij het hotel te zijn. In een filmpje van de ploeg was te zien hoe hij lachend een afdaling inzette, handen onderin de beugel, terwijl hij zijn collega te snel af was en bijna de cameraman voorbij reed.

De schokgolven zijn ingedaald

Het was woensdag het eerste moment na zijn val dat Jakobsen weer te spreken was. Hij was ontspannen en lag in een deuk toen twee teamgenoten, Tim Declercq en Yves Lampaert, nogal luidruchtig het Zoomgesprek binnen kwamen zetten. Maar duidelijk werd wel dat de schokgolven die na zijn val ontstonden, ook binnen zijn team, zijn ingedaald. De tijd van terugkijken was voorbij. Er werd woensdag vooral vooruitgekeken.

Jakobsen is in Spanje op trainingskamp thuis bij familie, zoals hij zijn team omschreef. Meerdere malen prees hij de manier waarop hij is opgevangen. Teamgenoot Zdenek Stybar prees hem de hemel in, en zei net als het hele team te geloven dat Jakobsen weer de sprinter wordt met het niveau dat de voormalig Nederlands kampioen kenmerkt. Maar dat Jakobsen uiteindelijk zelf weer naar topniveau moet, is evident. En dat lukt al redelijk, vertelde hij. Al gaat het nog wel moeizaam.

Uiteraard werd met Jakobsen ook naar een datum gezocht. Wanneer kan het weer? Wanneer zou hij weer kunnen racen? Er is nog geen antwoord op. “Ik kan maar één datum geven”, zei Jakobsen. “Dat is in februari, als ik een nieuwe operatie heb. Misschien is het mogelijk om daarna na één of twee maanden alweer te rijden. Maar dat is onduidelijk. Er kunnen nog complicaties zijn.”

Herstel is de eerste zorg

Het is ook nog niet de bedoeling om meteen weer voor een resultaat te rijden. Herstel is de eerste zorg. De ambitie is zeker gebleven, vertelde hij, daarbij wijzend naar de mannen die op afstand naast hem waren komen te zitten: Sam Bennett, winnaar van de groene puntentrui in de Tour de France, en Mark Cavendish, de man met de meeste zeges in de Tour de France. “Dat ik hier zit tussen de beste sprinter van de Tour en de beste aller tijden, dat geeft mij een grote motivatie.”

Want dat was ook nog opvallend aan het gesprek. Jakobsen kreeg niet de meeste aandacht. Die ging naar Cavendish, de nieuwe oude sprinter van de ploeg. Het ging over sprinttreinen, vergezichten over nieuwe generaties, en dus vooral weer over sport. Jakobsen was een van de velen, ‘gewoon’ een teamgenoot, precies zoals het de bedoeling was.

Lees ook:

Fabio Jakobsen: ‘Het was een donkere periode, waarin ik vreesde voor mijn leven’

Fabio Jakobsen vreesde het ergste na zijn hevige crash in de Ronde van Polen, zo schreef hij al in een eerste bericht na zijn val. ‘De doktoren gaven me de kans te leven.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden