Eredivisie

Er zit weinig glans aan de afscheidstournee van Danny Buijs

Joey Veerman (midden) maakte tegen FC Groningen zijn debuut voor PSV. Beeld ANP
Joey Veerman (midden) maakte tegen FC Groningen zijn debuut voor PSV.Beeld ANP

Een vroege goal van PSV’er Mario Götze was genoeg om het duel tegen FC Groningen te beslissen. Dat was ook te danken aan het onvermogen van de thuisclub om in aanvallend opzicht wat uit te richten.

Edwin Struis

Vier maanden heeft hij uitgetrokken voor zijn afscheidstournee, maar het is nog maar de vraag of hij het tot half mei volhoudt in Groningen. In z’n laatste seizoen bij de plaatselijke FC heeft Danny Buijs nog maar één wens: de vertrekkende trainer wil met opgeheven hoofd door de Euroborg-voordeur naar buiten. Die wens zal de grootste uitdaging worden in de nog prille trainersloopbaan van de man uit Dordrecht. Want analoog aan de Groningse bodem piept en kraakt het bij de club, die dit seizoen nadrukkelijk naar onder moet kijken in plaats van naar boven, zeker na de nederlaag tegen PSV (0-1).

Aan Buijs zelf is niet te merken dat de zaken veel minder lopen dan voorheen. Als vanouds galmt zijn stem negentig minuten lang als een brulboei over het veld, maar op de een of andere manier lijken zijn woorden amper aan te komen bij zijn volgelingen. Dat heeft wellicht ook te maken met de manier waarop zijn afscheid in Groningen werd aangekondigd. Tegen de zin van de trainer werd het al vlak voor kerst naar buiten gebracht, en ook de manier waarop zette kwaad bloed bij Buijs.

Buijs weigert de handdoek te werpen

Waar hij een serieuze evaluatie verwachtte van zijn inspanningen, werd hem door het bestuur gelijk te verstaan gegeven dat de wegen zich zullen scheiden aan het eind van het lopende seizoen. Een handelswijze die de autoriteit van de trainer flink kan aantasten. Buijs zal niet de eerste trainer zijn die nadat de scheiding aangekondigd is, het einde van het seizoen niet haalt.

Bij Groningen is het een publiek geheim dat het met name tussen technisch directeur Mark Jan Fledderus en Buijs niet klikt. “We zijn duidelijk geen twee-eenheid,” liet Buijs meteen weten, nadat zijn ontslag de wereld in was geholpen. En ook Fledderus liet zich niet onbetuigd in die richting. Tot ongenoegen van Buijs die desalniettemin weigerde om nu al de handdoek te werpen. Dat is zijn eer te na, na drie redelijke succesvolle seizoenen in het Hoge Noorden. Maar zo voetballend als gisteren wordt het afscheid van Buijs een weinig verheffende toestand.

Constant tegen de mindere goden

Natuurlijk trof Groningen het niet dat het na de winterstop gelijk op de koploper stuitte, die er alles aan doet om straks voor het eerst in vier jaar weer eens kampioen te worden. PSV-trainer Roger Schmidt bemerkte tijdens de eerste competitiehelft tot zijn genoegen dat het elftal gegroeid is ten opzichte van andere jaren, hoewel daar in de directe confrontaties met collega-topploegen Ajax en Feyenoord weinig van te merken viel. In de wedstrijden tegen de mindere goden bleken de Eindhovenaren wel het meest constant, Schmidt zag zowaar ‘een duidelijke ontwikkeling bij de spelers’. En dat zijn selectie ook in de breedte bleek gegroeid – blessures bij sleutelspelers werden dit keer wel goed opgevangen – stemde de Duitser tevreden.

En ook op de transfermarkt werd adequaat gereageerd op de absentie van Ibrahim Sangaré (deelname Afrika Cup) en het abrupte wegvallen van Davy Pröpper, die aangaf geen rol meer te willen spelen in de zijn ogen eendimensionale voetbalwereld.

Van sc Heerenveen werd gelijk Joey Veerman overgeheveld, die al een tijdje aasde op een transfer. Maar waar AZ en Feyenoord te lang treuzelde om de spelverdeler vast te leggen, reageerde PSV een stuk resoluter. Voor 6 miljoen euro kwam de Volendammer over uit Friesland, waarna hij gisteren tegen FC Groningen debuteerde, als invaller in de 64ste minuut. Veel kon hij in de resterende speeltijd niet klaarmaken, niettemin omschreef hij zijn debuut als ‘top’. ‘Bij PSV staan een paar straaljagers voorop, dat is wel lekker voor mijn spel.’

Steeds lakser en slordiger spel

Dat de koploper uiteindelijk zonder kleerscheuren terug naar Noord-Brabant kon, was enerzijds te danken aan een vroege goal van Mario Götze, zijn eerste pas dit eredivisieseizoen, op aangeven van assistkoning Cody Gakpo, en het onvermogen van de thuisclub om in aanvallend opzicht wat uit te richten. Buijs heeft zijn elftal zó verdedigend ingericht, dat het bij tegenslag geen alternatief heeft om een wedstrijd om te draaien. Van een fatsoenlijke opbouw ontbreekt elk spoor, meer dan wat lange ballen op de eenzame spits Jørgen Strand Larsen behelst het aanvalsplan niet. Voor een club die legendarische aanvallers leverde als Djurovski, Robben en Suárez een trieste constatering.

Dat Groningen desondanks lang in de wedstrijd bleef, was te wijten aan het steeds lakser en slordiger combinatiespel van de bezoekers, die komende zondag met deze instelling moeten vrezen voor de uitkomst van de topper tegen Ajax. Datzelfde lot lijkt ook het huidige FC Groningen beschoren, dat op bezoek gaat bij Vitesse. De afscheidstournee van Danny Buijs wordt een zware, zoveel is nu al duidelijk.

Lees ook:

Niet het bejubelde Ajax en geprezen Feyenoord, maar PSV is ‘winterkampioen’

Niet het bejubelde Ajax en het met complimenten overladen Feyenoord, maar PSV ging als koploper de winterstop in. Dat was verrassend na een eerste seizoenshelft die met horten en stoten verliep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden