Omkoping

Er is al decennia corruptie bij Fifa, concludeert de FBI

Werkzaamheden aan een van de stadions in Qatar, voor het WK van 2022.  Beeld REUTERS
Werkzaamheden aan een van de stadions in Qatar, voor het WK van 2022.Beeld REUTERS

Amerikaanse aanklagers komen met nieuwe aanklachten en bewijzen dat de WK’s voetbal 2018 en 2022 via omkoping naar Rusland en Qatar gingen.

John Graat

Om de toewijzing van het WK voetbal aan de oliestaat Qatar met haar omstreden reputatie op het gebied van mensenrechten hangt al sinds 2010 de geur van corruptie en omkoping. Al in 2014 werd in een Amerikaans rapport beschreven hoe voetbalbobo’s met feestjes in de watten werden gelegd en dat sprake was geweest van dubieuze betalingen. Keiharde bewijzen dat Qatar het WK had gekocht, en Rusland dat van 2018, waren er toen nog niet.

Maar nu liggen die bewijzen op tafel, meldden de aanklagers van de FBI in New York deze week na jarenlang onderzoek. Ze wijzen naar al eerder in opspraak geraakte leden van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond Fifa. Die mochten in december 2010 stemmen voor de WK's in 2018 en 2022. Nederland had samen met België ook een bid ingediend voor 2018. Van een eerlijke verkiezing was echter geen sprake. De FBI onderzoekt de toewijzing al sinds 2015 en heeft inmiddels 26 personen aangeklaagd. Onder hen veel oud-officials uit Zuid- en Midden-Amerika.

William F. Sweeney, verantwoordelijk voor het onderzoek van de FBI, concludeerde deze week: “Winstbejag en omkoping zijn in het internationale voetbal al tientallen jaren diepgewortelde en algemeen bekende praktijken”. En: “De beklaagden en hun mede-samenzweerders hebben het bestuur en de zaken van het internationale voetbal gecorrumpeerd met steekpenningen en smeergeld. Met hun criminele praktijken hebben ze de voetbalsport aanzienlijke schade berokkend.”

Lege vennootschappen gevestigd in belastingparadijzen

Volgens de FBI werd het smeergeld van Qatar uitgekeerd door tien lege vennootschappen die gevestigd waren op belastingparadijzen als Anguilla (Cariben), Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. De steekpenningen gingen onder meer naar de hoogste bazen van de Zuid-Amerikaanse federatie, Nicolás Leoz uit Paraguay, en de Braziliaanse bond Ricardo Teixeira. Over Texeira werd in het rapport in 2014 al gesteld dat zijn 10-jarige dochter 2 miljoen dollar (1,85 miljoen euro) op haar bankrekening kreeg van de voormalige voorzitter van Barcelona, Sandro Rosell, die zich door de Qatarese overheid had laten inhuren.

De meeste leden van het uitvoerend comité van de Fifa van destijds werden al eerder verdacht en/of geschorst. Onder hen ook Michel Platini. Die zou na een etentje in Parijs met een delegatie uit Qatar via zijn zoon persoonlijk voordeel hebben genoten van zijn voorkeur voor het WK in het Midden-Oosten.

Ook Rusland kocht het WK, volgens de FBI. Jack Warner uit Trinidad en Tobago zou vijf miljoen dollar hebben gekregen voor een stem op Rusland voor 2018. De toenmalige voorzitter van de voetbalbond voor Midden- en Noord-Amerika is al geschorst voor het leven door de Fifa, net als Chuck Blazer en Mohammed bin-Hamman. De FBI stelt dat Rafael Salguero, voorzitter van de bond van Guatemala, een miljoen dollar kreeg in ruil voor een stem op Rusland.

Jack Warner kreeg volgens de FBI vijf miljoen dollar om op Rusland te stemmen bij de toewijzing van het WK voor 2018.  Beeld AP
Jack Warner kreeg volgens de FBI vijf miljoen dollar om op Rusland te stemmen bij de toewijzing van het WK voor 2018.Beeld AP

De Amerikanen claimen ook bewijzen te hebben voor malafide praktijken rond de toewijzing van de uitzendrechten voor allerlei grote toernooien. Hernan Lopez en Carlos Martinez, twee ex-topmannen van het mediabedrijf 21st Century Fox Inc, zijn aangeklaagd voor fraude en witwassen. Ze worden beschuldigd van betalingen aan functionarissen van Conmebol (federatie voor Zuid-Amerika) om informatie te verkrijgen over het bieden op de uitzendrechten. Fox verwierf in 2011 de uitzendrechten voor de WK’s van 2018 en 2022 in 2011. Lopez en Martinez zouden ook via een Uruguayaans bedrijf een miljoen dollar aan steekpenningen hebben betaald voor de tv-rechten van de Copa Libertadores.

Corruptie toekenning televisierechten

Vorige maand bleek al dat de Zwitserse justitie ook corruptie heeft vastgesteld rond de toekenning van televisierechten voor WK’s voetbal en toernooien om de Conferations Cup vanaf 2018 tot en met 2030. Nasser Al-Khelaifi, voorzitter van Paris Saint-Germain, en voormalig Fifa-kopstuk Jérôme Valcke zijn daarvoor nu aangeklaagd.

De Fifa verwees deze week in een reactie naar de straffen die al zijn uitgedeeld aan veel officials. Verder onthield de voetbalbond zich van commentaar omdat zaken nog onder de rechter zijn. Vanuit het Kremlin ontkende de Russische overheid het betalen van steekpenningen.

Lees ook:

Qatar heeft WK voetbal te danken aan dubieus een-tweetje met Frankrijk

Dat het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in het golfstaatje Qatar wordt gespeeld, is te danken aan de Franse oud-president Nicolas Sarkozy. Dat stelde de Midden-Oosten kenner Christian Chesnot in 2019.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden