ReportageEredivisie

‘Er hangt hier in Emmen een feelgood-sfeer’

De Emmen-spelers Sergio Pena, Miguel Araujo Michael Heylen, Kerim Frei  en Michael Chacon vieren een doelpunt tegen Willem II, zaterdagavond aan De Oude Meerdijk.  Beeld ANP Sport
De Emmen-spelers Sergio Pena, Miguel Araujo Michael Heylen, Kerim Frei en Michael Chacon vieren een doelpunt tegen Willem II, zaterdagavond aan De Oude Meerdijk.Beeld ANP Sport

Emmen wordt nog wel eens neergezet als een ‘achtergesteld gebied met tractors en zuipketen. Onterecht, vinden de Drenten. “Alle voorzieningen zijn aanwezig, inclusief een voetbalclub. Wat wil een mens nog meer?” En die FC lijkt een onneembare vesting in de eredivisie geworden.

Jan-Cees Butter

Supporters vallen elkaar dolgelukkig in de armen, spelers zakken moegestreden naar de grond en uit de boxen van stadion De Oude Meerdijk klinkt euforische muziek. FC Emmen doet het weer. Ook Willem II, de verrassende subtopper in de eredivisie, wordt zaterdagavond met een nederlaag huiswaarts gestuurd (4-2).

Na afloop gaat het al snel over ‘de magie van De Oude Meerdijk’. Want ja, wat is dat toch? FC Emmen, in 2018 gepromoveerd naar de eredivisie, verzamelde dit seizoen liefst 26 van de behaalde 29 punten in het eigen stadion. PEC Zwolle slaagde er eind augustus als laatste club in om te triomferen in Emmen. Daarna volgden uitsluitend thuisoverwinningen en remises, onder andere tegen Feyenoord (3-3) en PSV (1-1).

“Onderschat het stadion en het publiek niet hè”, glimlacht FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers een uur voor de wedstrijd tegen Willem II in het bescheiden clubmuseum. “Het stadion is zwaar verouderd, maar het publiek zit bovenop het veld. Dat doet iets met die spelers.”

Scherpe keuzes

Lubbers, die fortuin maakte met (de verkoop van) zijn transportbedrijf, vormt een belangrijke schakel in het succesverhaal van FC Emmen. Hij redde de club meerdere keren van de ondergang. Ook zorgde hij ervoor dat FC Emmen, dat werkt met een begroting van 8,25 miljoen euro, dit seizoen een competitieve selectie heeft. Daarvoor worden scherpe keuzes gemaakt. Kantoorpersoneel is er nauwelijks. Het geld gaat vooral naar de selectie, waar trainer Dick Lukkien kan beschikken over veel talent, onder wie de Peruanen Araujo en Peña. “Het eerste jaar is vaak het makkelijkst”, meent Lubbers. “We wisten na vorig seizoen dat de kwaliteit omhoog moest.”

Ook trots speelt een rol bij FC Emmen. Een kwartier voor het begin van de wedstrijd staan er nog lange rijen voor de toegangspoortjes van De Oude Meerdijk. Ruim achtduizend mensen trotseren regen en wind. “Mensen in Drenthe zijn heel dankbaar dat ze voetbal kunnen zien”, meent Maarten Kolsloot, schrijver van het boek Een droomseizoen, waarin hij verslag doet van het eerste eredivisie-seizoen van FC Emmen. “Er hangt een feel good-sfeer. Iedereen wil dat de club het goed doet.”

Drenten lopen niet over van zelfvertrouwen

Lubbers knikt. “Drenten barsten niet van het zelfvertrouwen”, legt hij de vinger op de zere plek. “Ze hebben vaak een minderwaardigheidscomplex. Maar dan nog kun je hele bijzondere dingen doen. FC Emmen is daar het levende bewijs van.”

Een van de trotse Drenten is Jo Wubbels, voorzitter van de supportersvereniging Rood-Wit. “Emmen wordt vaak neergezet als een achtergesteld gebied, waar alleen tractors rijden en zuipketen zijn”, somt hij wat clichés op in het supportershome. “Dat is niet zo. Emmen is weliswaar een dorp, maar alle voorzieningen zijn hier aanwezig, inclusief een voetbalclub. Wat wil een mens nog meer?”

Sinds de promotie zag Wubbels het ledenaantal van de supportersvereniging verdubbelen (naar 450 leden). Trots toont hij het onderkomen van de fanatieke aanhang, waar een uitgelaten carnavalssfeer heerst. Terwijl de roodwitte confetti vlak voor de aftrap naar beneden daalt, kijkt Wubbels tevreden om zich heen. “Mooi hè”, glundert hij. Vervolgens, serieus: “Maar we moeten wel naar een nieuw stadion. Dit is niet meer toereikend.”

Die suggestie kan op instemming rekenen van Lubbers. “Een nieuw stadion is essentieel”, meent hij. “De omzet moet verdubbeld worden, dus dan moet je je business-faciliteiten dusdanig aanpassen dat je daar meer geld uit kunt genereren.”

Uitgroeien tot stabiele middenmotor in de eredivisie

Lubbers’ droomscenario? Over twee jaar een stadion met tien- tot elfduizend stoeltjes. Alleen zo kan FC Emmen uitgroeien tot een stabiele middenmotor in de eredivisie, denkt hij.

FC Emmen zet in speelronde 24 een belangrijke stap richting lijfsbehoud, mede dankzij drie “doldwaze minuten” in de tweede helft, zoals Lukkien na afloop zou zeggen. Daarin scoren De Leeuw en Adzic op fraaie wijze. Uitblinker Peña bepaalt de eindstand op 4-2.

Willem II-trainer Adrie Koster baalt na afloop. Hij had de wedstrijd benaderd als een topduel, waarvoor zijn spelers een dag eerder naar Drenthe afreisden. Tevergeefs. Wat FC Emmen zo lastig maakt? “Allereerst zijn zij het gewend om op kunstgras te spelen”, analyseert Koster. “Daarnaast staat het publiek erachter, is er enthousiasme en – moet ik eerlijk zeggen – FC Emmen heeft gewoon een goede ploeg. Zij gaan ook absoluut niet degraderen.”

Een fijne gedachte, vindt FC Emmen-verdediger Glenn Bijl. “We hadden het er toevallig net in de kleedkamer over”, zegt hij na afloop, fris gedoucht. “Voordat we promoveerden, verloren we vijf keer op rij in de eerste divisie en speelden we voor 1500 mensen. Nu zeggen we voor de wedstrijd tegen elkaar: deze gaan we pakken! Dat is vanavond weer gelukt. ‘Uit’ zijn we nog wat onzeker, maar thuis voelen we ons gewoon onverslaanbaar.”

Lees ook:

Gegrepen door Emmen, maar nooit te serieus

De promotie van zijn Drentse club gaf Peter Middendorp de kans zich opnieuw op zijn geboorteplaats te storten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden