EK korfbal

En weer trotseren de Nederlandse korfballers de wet van de remmende voorsprong. ‘Winnen verveelt nooit’

Het Nederlands team viert de Europese titel, onder aanvoering van Celeste Split (nummer 7). Beeld BELGA
Het Nederlands team viert de Europese titel, onder aanvoering van Celeste Split (nummer 7).Beeld BELGA

Het Nederlandse korfbalteam heeft het EK gewonnen. Hoera? Ja, hoera! Sterspeelster Celeste Split vertelt het verhaal achter een ongekende sportdominantie.

Esther Scholten

Ze vallen elkaar lachend om de hals, de spelers en speelsters van het Nederlandse korfbalteam. Er wordt gejuicht en geschreeuwd. Uitzinnige vreugde. Maar waarom? Oranje heeft net de Europese titel gewonnen. Business as usual, toch? De emoties verraden de enorme drive van dit team om de beste te blijven. Dat is niet zo makkelijk als het op papier misschien lijkt.

“Het is geen geluk dat wij zoveel prijzen pakken”, zegt Celeste Split, “want we doen er veel voor.” Zij is volgens velen de beste korfbalster van het afgelopen decennium. Dit toernooi neemt ze afscheid als international. Een mooi moment voor reflectie. Split vertelt het verhaal achter deze voor de sportwereld ongekende dominantie.

Eerst de statistieken: het nationale team won negenmaal de World Games, tien keer het wereldkampioenschap en de Europese teller staat met de titel van dit weekend op acht. Hoewel de sport al in 1902 door een Amsterdamse onderwijzer werd bedacht – als spel waaraan zowel jongens als meisjes konden meedoen – was het eerste internationale eindtoernooi pas in 1978. Eerder ontbrak het aan voldoende deelnemers.

De concurrentie uit met name Azië groeit

Tegenwoordig zijn er 69 landen lid van de internationale federatie. De concurrentie uit met name Azië groeit, al zorgt die er vooralsnog enkel voor dat aartsrivaal België het moeilijker heeft in de strijd om plek twee. De hegemonie van Oranje staat niet ter discussie. Slechts eenmaal heeft Nederland naast een hoofdprijs gegrepen: op het WK in 1991.

Zie dan maar eens de motivatie op te brengen om jezelf dag in, dag uit aan de wetten van de topsport te onderwerpen. Om steeds naar verbeteringen te blijven zoeken, om nooit te verzaken. Split (31) deed het al die jaren met overgave. “Wij zijn inderdaad de beste, maar misschien dat wij juist daarom wel zo gedreven zijn. Winnen gaat nooit vervelen. Wij weten hoe gaaf dat gevoel is.”

In de halfvolle maar luidruchtige Arena van Antwerpen proberen de Belgen het Nederlandse team zaterdagavond te ontregelen met fel en provocerend spel. Oranje komt in de finale op achterstand en de beste man moet er met een rode kaart vanaf. De titelverdedigers missen ook relatief vaak de korf, maar dat wreekt zich niet omdat ze in de afvang dominant zijn. Ze krijgen daardoor genoeg kansen om te scoren. Eindstand: 17-21. Een klein puntenverschil, toch is Split niet onder de indruk. “Spannend? Nee, na het eerste kwart waren we in control.”

En zo slaagt TeamNL Korfbal er wederom in de wet van de remmende voorsprong te trotseren. Split heeft de sport de afgelopen tien jaar zien veranderen: het spel is fysieker, dynamischer en sneller geworden. Oranje evolueerde mee. “Voor de buitenwacht kunnen wij alleen maar verliezen”, weet Split. “Dat zorgt voor veel druk. Wij zijn het aan onze stand verplicht om te winnen.”

De internationals hebben de A-status van sportkoepel NOC-NSF en kunnen veel meer uren in hun sport stoppen dan de concurrenten elders. Bovendien is de Korfbal League de sterkste competitie ter wereld. “We hebben niet altijd de waardering gekregen die we verdienen. Als korfballers zijn we ook een makkelijk doelwit. Maar wij weten wat we er allemaal voor doen en laten.”

Als mens gegroeid dankzij korfbal

Er is een periode geweest waarin de perfectionist die Split is het moeilijk vond om van de sport te genieten. Het was voor haar nooit goed genoeg. Met behulp van een sportpsycholoog hervond ze het plezier. Ze is blij dat ze heeft doorgezet. Nu stopt ze vanuit haar kracht. Omdat het mooi is geweest, de pijntjes zich in haar lichaam opstapelen en gezin en maatschappelijke carrière om aandacht vragen.

“Als ik mezelf vergelijk met tien jaar geleden, toen ik als verlegen broekie bij het Nederlands team kwam, dan ben ik best trots op hoe ik er nu bij zit. Door korfbal ben ik ook als mens gegroeid.”

Een coach zei ooit tegen haar dat ‘de weg naar het paradijs het paradijs is’. Dat heeft ze altijd onthouden. “De verhalen die je onderweg maakt, die koester ik. De teambuildingssessies, de trainingsstages in China. Maar uiteindelijk zijn die verhalen nog meer waard als je de prijs ook pakt.” Bij de huldigingsceremonie zaterdagavond zweept Split, met de beker boven haar hoofd, de zaal op om het feest mee te vieren. Ze koestert de trofee alsof het haar eerste is.

Lees ook:

Korfballers PKC veroveren tiende zaaltitel in stil Ahoy: ‘Dit is een overwinning voor de sport’

Vorig seizoen werd de korfbalfinale in Ahoy afgelast vanwege corona, maar dit keer ging het door – in een vrijwel lege zaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden