EK tijdrijden

Ellen van Dijk wilde EK tijdrijden wel winnen, maar niet graag genoeg

Ellen van Dijk tijdens haar tijdrit. Beeld ANP / EPA
Ellen van Dijk tijdens haar tijdrit.Beeld ANP / EPA

Ellen van Dijk werd tweede op de EK tijdrijden, de fysieke uitputtingsslag die in het hoofd gewonnen wordt. ‘Je kunt niet iedere keer even diep gaan.’

Esther Scholten

In het vriendelijk ogende maar o zo venijnige glooiende landschap ten westen van München lukte het wielrenster Ellen van Dijk niet om door de pijn heen te trappen. De regerend wereldkampioene moest genoegen met Europees zilver. “De ene dag kun je dieper gaan dan de andere. Dat is puur mentaal.”

Tijdrijden is bij uitstek de wielerdiscipline waarbij de fysieke uitputtingsslag in het hoofd gewonnen wordt. Er is geen koersverloop dat voor prikkels zorgt, geen demarrage van een tegenstander die om een antwoord vraagt. Het is een vrouw op een fiets, alleen, over een parcours van 24 kilometer. Hoeveel pijn kan zij lijden?

Veterane Van Dijk (35), tussen 2016 en 2019 vier keer op rij Europa’s beste, wil tijdens haar race nooit weten welke doorkomsttijden anderen hebben geklokt. Dat leidt alleen maar af. Ze wil zich met niemand anders bezighouden. “Het is echt mijn strijd. Wat de anderen doen, maakt ook niet uit. Ik moet mezelf zo leeg mogelijk rijden.”

Derde plek voor Riejanne Markus

Van Dijk wist dus niet dat ze op de eerste klim meteen al 11 seconden verloor. In het vervolg maakte ze een deel van die achterstand weer ongedaan, maar op de finish resteerde nog steeds een verschil van 5 seconden met de Zwitserse Marlen Reusser, haar grote concurrente die goud won in een tijd van 30 minuten en 59,90 seconden.

De tweede Nederlandse aan de start, de 27-jarige Riejanne Markus, mocht op de derde trede van het erepodium plaatsnemen. Na de vijfde plaats van vorig jaar pakte ze nu haar eerste individuele medaille op een internationaal kampioenschap. Ze straalde.

Van Dijk baalde. Met een mengeling van teleurstelling en berusting in de stem zei ze: “Ik kom hier alleen maar om te winnen. Dus die zilveren plak knal ik ergens ver weg. Ik had verwacht dat ik op het laatste rechte eind nog betere benen zou hebben. Ik voelde toen al dat het niet genoeg zou zijn voor de winst.”

Naar excuses zocht ze niet, naar een verklaring wel. Het was warm geweest, maar daar had iedereen last van. “Als het heel veel pijn kan doen, dan gaat het meestal goed. Vandaag miste ik dat. Soms kun je echt door de pijn heen trappen, nu voelde het alsof er een blokkade was waar ik niet doorheen kon.”

‘Je kan je nooit echt helemaal opladen’

Wilde ze wel graag genoeg winnen? Dat was de vraag. Uiteraard, verklaarde ze, is dit EK belangrijk. Maar er zijn dit seizoen wel veel ‘oplaadmomenten’, zoals zij het omschrijft. Van Dijk brak het werelduurrecord en nam deel aan de Tour de France Femmes. Leuk hoor, die nieuwe uitdagingen, dat voorkomt ook de sleur na al die jaren fietsen. “Maar je kan je niet iedere keer opnieuw echt helemaal opladen. Er is zo veel te doen en alles is belangrijk. Het is een feit dat je niet altijd even diep kunt gaan. Ik wilde hier heel graag winnen, maar niet zo graag als over vier weken.”

Dan verdedigt ze haar regenboogtrui. Na München neemt ze een korte time-out. Even drie dagen zonder fiets. “Daarna is het weer volle bak richting de WK.” Waar ze de motivatie vandaan haalt om na al die jaren door te gaan, weet ze niet. Die motivatie is er gewoon. Ook hier was ze weer hartstikke zenuwachtig en vast van plan het uiterste uit zichzelf te halen. “Kleine verbeterpuntjes zoeken, kijken hoe je nog harder kan. Dat proces vind ik nog steeds machtig mooi. Tijdrijden is echt een gevecht met jezelf. Die strijd wil ik continu aangaan.”

Lees ook:

Ellen van Dijk rijdt 49,254 kilometer in één uur en is nieuwe uurrecordhoudster

Ellen van Dijk is de nieuwe houder van het werelduurrecord. In het Zwitserse Grenchen reed ze tussen 17.07 en 18.07 uur maar liefst 49,254 kilometer. Daarmee verbrak ze het oude record met bijna 850 meter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden