Werelduurrecord

Ellen van Dijk rijdt 49,254 kilometer in één uur en is nieuwe uurrecordhoudster

Om 17.07 uur vertrok Ellen van Dijk voor haar recordpoging. Beeld REUTERS
Om 17.07 uur vertrok Ellen van Dijk voor haar recordpoging.Beeld REUTERS

Ellen van Dijk is de nieuwe houder van het werelduurrecord. In het Zwitserse Grenchen reed ze tussen 17.07 en 18.07 uur liefst 49,254 kilometer. Daarmee verbrak ze het oude record met bijna 850 meter.

Redactie Trouw

Voor Ellen van Dijk is het werelduurrecord aanvallen het ‘puurste’ wat iemand kan doen op een fiets. Het was het makkelijkste en het moeilijkste tegelijk, met gegarandeerd pijn na afloop. De persoon, de fiets, en dat een uur lang. In Zwitserland, in Grenchen, reed ze maandag tijdens ‘Ellens uurtje’ een nieuw record: ze kwam uit op 49,254 kilometer.

Van Dijk (35), altijd al tijdritspecialist en sinds vorig jaar de wereldkampioen, wilde al jaren een poging wagen. Vier jaar geleden sprak ze haar wens al uit, toen ze bij haar huidige ploeg Trek-Segafredo tekende. Dit jaar kreeg ze de steun op een moment dat het voor haar ook uitkwam: vanaf Parijs-Roubaix was ze al met 23 mei bezig. Ze had er gelijk al vlinders van in de buik.

Om de recordhouder te worden moest ze voorbij de 48 kilometer en 405 meter, het record dat de Britse Joscelin Lowden vorig jaar op dezelfde baan reed. De laatste Nederlandse vrouw met het record was Leontien van Moorsel, die in 2003 tot 46 kilometer en 65 meter kwam. Keetie van Oosten-Hage was in 1978 de eerste Nederlandse met het record. Zij reed toen ruim 43 kilometer.

Fiets met speciale wielen

Van Dijk reed op een speciale fiets met speciale wielen – er was een afbeelding van een klok op getekend – en zonder remmen. Ronde na ronde reed ze in haar eentje op de 250 meter lange wielerbaan. Ze wist dat als ze rond de 18 seconden per ronde zou blijven, ze op wereldrecordtempo reed.

Een team vol specialisten, vijftien mensen sterk, stond haar de afgelopen weken en maanden bij. Nooit eerder deed een ploeg dat voor de uurrecordpoging van een vrouw. Van Dijk wilde met haar poging niet het verschil tussen man en vrouw kleiner maken. Wel wilde ze, zoals ze zelf zei, ‘laten zien hoe goed we kunnen zijn’.

Het team bestond uit trainers, en zelfs uit commentatoren bij de livestream. En niet de minsten: Lizzie Deignan was een van hen, ploeggenote en vorig jaar winnaar van Parijs-Roubaix. Het was een hele operatie. Voor Trek-Segafredo was het ook een publiciteitsstunt.

Alles in dienst van dat ene uur

Voor Van Dijk was het een sprong in het diepe. Nooit eerder reed ze zo lang in de tijdrithouding. Haar langste tijdrit was die op het WK vorig jaar in België. Die duurde 36 minuten. Met een psycholoog besprak ze wat haar te wachten stond. “Mijn uur, mijn gedachten. Hoe hou ik focus?”

In training reed ze twee keer per dag rond op de Zwitserse baan, alles in dienst van dat ene uur. Na afloop van die trainingen was ze regelmatig helemaal mentaal uitgeput. “Het lijkt supersimpel, maar dat is het echt niet.”

Ze trainde de spieren rond haar schouders, die lang in dezelfde houding moeten blijven. Ze oefende met rijden zonder vooruit te kijken. Het enige dat ze ziet is de zwarte lijn onder haar. Die moet ze volgen. Als ze zou kijken waar ze heen moet, is ze minder aerodynamisch. En dat zou haar kunnen opbreken. “Ik verlies wel een paar meter, omdat ik de zwarte lijn niet helemaal kan volgen”, zei ze vooraf.

Volle bak in de laatste minuten

Ze had voor haar recordpoging ook naar Mexico kunnen gaan, naar de hooggelegen baan van Aguascalientes. Maar Van Dijk voelt zich naar eigen zeggen nooit echt goed op hoogte. Bovendien was Zwitserland beter te bereizen, en kon ze meer testen vooraf in plaats van een hoogtestage.

En het werk leverde resultaat op. De eerste 20 minuten verliepen volgens plan, met een voorsprong van 28 seconden op het schema van Lowden. Dat was zo’n anderhalve ronde. In de 20 minuten daarna liep dat verschil op tot 50 seconden in het voordeel van Van Dijk. Haar rondetijden bleven lange tijd tot op de tiende van een seconde stabiel. In de laatste minuten was het volle bak, gesteund door familie en vrienden op de tribune en met harde dansmuziek.

Van Dijk brak het record met bijna een kilometer. Is het een record dat lang zal standhouden? Als het aan Van Dijk ligt niet. Zij wil het liefst dat nu anderen haar tijd proberen aan te vallen. Omdat het zo’n pure discipline is. En omdat de 50 kilometer in één uur nog niet is gehaald.

Lees ook:

Nooit reed een vrouw een tijdrit op het WK sneller dan Ellen van Dijk

Ellen van Dijk werd in september wereldkampioen tijdrijden, voor de tweede keer in haar carrière. Nooit eerder reed iemand harder op een WK tijdrijden dan Van Dijk die keer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden