Handboogschieten

Eindelijk een Nederlands paspoort voor handboogschutster Gabriela Bayardo

Gabriela Bayardo, naast vriend Mike Schoessler, toont haar Nederlandse paspoort. Beeld
Gabriela Bayardo, naast vriend Mike Schoessler, toont haar Nederlandse paspoort.

Met kans op een medaille kan handboogschutster Gabriela Bayardo, geboren Mexicaanse, op de Spelen voor Nederland uitkomen.

John Graat

Uit handen van burgemeester Eric Geurts van de Limburgse gemeente Beekdaelen kreeg Gabriela Bayardo (26) dinsdag in Schinnen het document dat haar meteen verzekert van deelname aan de Olympisch Spelen: een Nederlands paspoort. Bayardo, een geboren Mexicaanse, is een topper in het handboogschieten. Ze kwam vanwege een relatie met de Limburgse compoundschutter Mike Schoessler eerder al in Nederland wonen.

Bayardo verruilde miljoenenstad Mexico-Stad voor Nuth. In 2017 liet ze het WK in Mexico al schieten, omdat ze voor Nederland wilde gaan uitkomen. Dat doet ze sinds 2018. Vorig jaar juni zorgde ze er met een bronzen plak op de European Games in Minsk voor dat Nederland in deze sport na 24 jaar weer een vrouw naar de Spelen mag afvaardigen. Om in Tokio zelf actief te mogen zijn, moest ze volgens de regels van het IOC wel een Nederlands paspoort hebben.

Inburgeringslessen

Om dat te verkrijgen kreeg ze geen voorrangspositie. Ze doorliep alle procedures en reed met haar vriend tientallen keren naar Eindhoven voor inburgeringslessen. Het examen legde ze onlangs met succes af. “Ze heeft de hele procedure doorlopen en vanaf het begin enorm haar best gedaan zoveel mogelijk in het Nederlands te communiceren. Dat is ook met sprongen vooruitgegaan”, zegt Arnoud Strijbis, directeur van de Nederlandse Handboog Bond (NHB).

Zelf gaf Bayardo wel aan dat de tekst van het volkslied er nog niet goed in zit. “Ik moet nog oefenen op het Wilhelmus.” Ze is vooral opgelucht dat de naturalisatie nu is afgerond. “Ik kan me nu volledig gaan focussen op de Olympische Spelen.”

Alleen de laatste fase van de procedure om het paspoort te krijgen ging wat sneller dan gebruikelijk. Het was belangrijk dat Bayardo vóór 1 april als Nederlandse op een groslijst van potentiële deelnemers voor de Spelen kon staan. Dat is volgens Strijbis gelukt door een goede samenwerking tussen sportkoepel NOC-NSF, het ministerie van veiligheid en justitie, de IND, de handboogbond en de burgemeesters van Voerendaal (de gemeente waar zij eerst woonde) en Beekdaelen.

Vijftiende op wereldranglijst

In 1996 waren Christel Verstegen en de genaturaliseerde Russin Ludmilla Arzhannikova in Atlanta de laatste vrouwelijke Nederlandse olympische schutters. Bayardo staat momenteel vijftiende op de wereldranglijst. Haar worden echter grote medaillekansen toegeschreven bij het onderdeel mixed-team.

Dat is nieuw op de Spelen en wordt al op de eerste dag afgewerkt. Vorig jaar veroverde Bayardo bij de gemengde teams samen met Sjef van den Berg het zilver op het WK in Den Bosch, achter de ongenaakbare Koreanen. Van den Berg staat nu zevende op de wereldranglijst, de andere kandidaat Steve Wijler staat één plaats hoger.

Volgens Strijbis kan Bayardo ook in bredere zin de handboogsport in Nederland een impuls geven. “Gabi is een echte teamplayer die met haar Latijnse temperament en haar leergierigheid voor jonge talenten veel kan betekenen. In het handboogwereldje hebben we wat meer gesloten persoonlijkheden, maar zij is heel extravert. Dat kunnen we best gebruiken.”

Lees ook:

Mexicaanse topschutter Gabriela Bayardo mikt op Nederlands paspoort en Spelen

De Mexicaanse Gabriela Bayardo kwam voor de liefde naar Limburg. Nu is ze de hoop van het Nederlandse vrouwenteam boogschieten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden