Feyenoord - Ajax

Eerste Klassieker bij de vrouwen ontaardt al snel in een Rotterdams feestje

Jada Conijnenberg (Feyenoord) duelleert  met Ajacied Victoria Pelova. Beeld Pro Shots / Remko Kool
Jada Conijnenberg (Feyenoord) duelleert met Ajacied Victoria Pelova.Beeld Pro Shots / Remko Kool

Het eerste treffen tussen Feyenoord en Ajax in de eredivisie voor vrouwen leverde een ruime overwinning voor de Rotterdammers op: 4-1.

Een kleine twee uur voor het begin van de eerste Klassieker in de eredivisie vrouwen arriveert de bus van Ajax op Varkenoord, het complex van Feyenoord. Volgens veiligheidsprotocol van de Amsterdamse club heeft Ajax ervoor gekozen om in een anonieme witte bus naar Rotterdam te komen. Je weet tenslotte maar nooit. Maar de speelsters stappen rustig uit, zoeken hun rolkoffertjes en lopen op hun gemak het complex binnen.

Geen Bengaals vuur, geen joelende Feyenoordfans en in de wijde omgeving is er geen politie te bekennen. Van anti-Ajax-sentiment lijkt geen sprake, zo vlak voor het toch historische duel tussen de aartsrivalen uit Rotterdam en Amsterdam. Ook op de tribunes van Varkenoord, met alleen supporters van de thuisclub, is de sfeer gemoedelijk. Een schril fluitconcert bij het noemen van de namen van de Ajax-speelsters, komt nauwelijks boven de stem van de speaker uit.

Nadat een grote wolk groen-witte rook boven het veld is opgelost, opent Victoria Pelova namens Ajax om 12.15 uur de allereerste confrontatie tussen de vrouwen van Feyenoord en Ajax in de eredivisie. Het is de aftrap van een gedenkwaardige middag voor Feyenoord, dat pas in 2017 begon met het opzetten van een vrouwenafdeling. Het grote en vermaledijde Ajax wordt met maar liefst 4-1 verslagen.

Het ‘la-la-la-la-la’ rolt van de tribunes

Het Rotterdamse feest begint al na elf minuten als Jada (spreek uit: Djeeda) Conijnenberg uit een hoekschop met een droge knal de 1-0 maakt. De ontlading is enorm bij de verdedigster, haar ploeggenoten en de supporters, die wellicht vreesden voor een sportieve afstraffing. Het ‘la-la-la-la-la’ rolt van de tribunes en schalt uit de luidsprekers. Wie zijn ogen sluit, en een beetje zijn fantasie de vrije loop laat, waant zich in De Kuip, enkele honderden meters verderop.

Het doelpunt van Conijnenberg voelt ook als een triomf voor Manon Melis, de oud-international, die in 2017 vanuit het niets, en niet zonder slag of stoot, het fundament legde voor de vrouwenafdeling in Rotterdam-Zuid. Conijnenberg is namelijk een van de vijf speelsters van Feyenoord 1, die er vanaf het allereerste begin bij zijn. “Dat zou zomaar het script voor een film kunnen zijn”, zegt Feyenoordtrainer Danny Mulder na het duel.

Aan de tribune hangt een spandoek met de naam van Jada Conijnenberg, dat speciaal voor de wedstrijd tegen Ajax is gemaakt door haar vriendinnen. Moeder Corine de Mos en vader Charlie Conijnenberg lopen over van trots voor hun dochter, die voor altijd in de boeken zal staan als eerste doelpuntenmaakster voor Feyenoord tijdens de Klassieker tegen Ajax. Bij de treffer moest vader Charlie even wegrennen, om de spanning uit zijn lijf te laten vloeien.

Uiteindelijk gaf dat ene woord de doorslag: Feyenoord

Wie had dat kunnen denken, hun dochter in Feyenoord 1. Moeder Corine vertelt dat Jada destijds serieus twijfelde of ze de overstap wel moest maken van de jongens van de Vlaardinger Football Club naar de meisjesafdeling van Feyenoord. Ze dacht dat ze in de C1 van VFC meer kon leren dan in de Onder-15 bij Feyenoord. “Wat uiteindelijk de doorslag gaf?”, zegt moeder Corine, “dat was dat ene woord: Feyenoord.”

“Ik speelde bij de jongens op een hoog niveau”, vertelt Conijnenberg na de wedstrijd in de catacomben van het complex. Via een voetbalschool komt ze in aanraking met Feyenoord en vier jaar later scoort ze tegen Ajax. “Ik besef het nog steeds niet.” De vreugde-uitbarsting na het doelpunt is de ontlading na al die ­jaren waarin ze zich veel moest ontzeggen. “Ik kon nooit vrijdags naar een feestje, omdat ik op zaterdag moest voetballen.”

De 1-0 van Conijnenberg is een voorbode van het Rotterdamse volksfeest dat op de tribunes luidkeels wordt gevierd. Maxime Bennink maakt 2-0, Nadine Noordam doet iets terug voor Ajax en na de rode kaart voor Stefanie van de Gragt loopt Feyenoord via Cheyenne van den Goorbergh en Pia Rijsdijk uit naar 4-1. De Ajax-speelsters keren ver­slagen terug naar Amsterdam, gelukkig voor hen in een anonieme witte bus.

Spitse hekelt gebrek aan beleving en mentaliteit

Sherida Spitse had na de 4-1 nederlaag geen goed woord over voor het optreden van Ajax in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. “Dit is niet het voetbal dat wij kunnen spelen”, zei de ervaren international en middenvelder van de Amsterdamse ploeg. Ze hekelde vooral het gebrek aan mentaliteit en beleving. “Met kwaliteit alleen win je geen wedstrijden. Je moet altijd spelen met je rug recht, je borst vooruit en je kop omhoog. En dat hebben we niet gedaan.”

Ajax-trainer Danny Schenkel onderstreepte de woorden van zijn aanvoerder en noemde het optreden van zijn ploeg ‘onwaardig’ en ‘zorgelijk’. “Dit is een serieuze wake-upcall. Als ze nu niet in de gaten hebben dat het anders moet, wordt het een heel moeizaam seizoen.”

Lees ook:

Na honderd jaar bereikt de emancipatie ook de Klassieker

Alsof het zo gepland is: zondag wordt de eerste Feyenoord-Ajax gespeeld bij de vrouwen, in de eredivisie, precies honderd jaar na de allereerste Klassieker bij de mannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden