CO2-compensatie

Een voetbaltransfer kan ook klimaatbewust, bewijst William Troost-Ekong

Salernitana-speler William Troost-Ekong Beeld ANP / REX by Shutterstock
Salernitana-speler William Troost-EkongBeeld ANP / REX by Shutterstock

William Troost-Ekong wil dat de grote ecologische voetafdruk van de voetballerij kleiner wordt. Hij maakte de eerste ‘klimaatneutrale’ transfer ooit.

Matthijs van Dam

Voetballers zijn net als de schoenen waar ze tegenwoordig op spelen, je hebt ze in alle soorten en maten, kleuren en geuren. Daarover gesproken lijken zij in één ding wel erg op elkaar: de voetafdruk van deze beroepsgroep is op ecologisch gebied tamelijk groot. Vliegtuig in, vliegtuig uit. Het liefst in een privéjet, dat per passagier nog vervuilender is dan een lijnvlucht. Dure auto’s, benzineslurpers bovendien, en vergeet niet de wedstrijden en toernooien waar ze spelen. Het WK in Qatar stootte door alle vliegbewegingen meer CO2 uit dan heel het land Congo in een jaar.

William Troost-Ekong ergert zich op dat vlak al langer aan de voetballerij. Toen de klimaatbewuste Haarlemmer deze winter verhuurd werd aan het Italiaanse Salernitana door zijn Engelse werkgever Watford, besloot hij de ecologische voetafdruk van zijn overstap te compenseren. Hij liet een nieuwe olijfboomgaard planten in de buurt van Lecce, in de hak van Italië, tekende de Volkskrant op.

Preventie

Troost-Ekong koos voor compensatie, omdat preventie niet mogelijk was. Van Londen naar Zuid-Italië op de fiets? Het had gekund, zeker voor een getrainde atleet als hij, ware het niet dat Troost-Ekong de volgende dag moest voetballen. Hij verkoos wel een lijnvlucht boven de bij voetballers zo populaire privéjet.

William Troost-Ekong (links) met Napoli-spits Victor Osimhen. Beiden komen uit voor het Nigeriaanse nationale elftal. Beeld AFP
William Troost-Ekong (links) met Napoli-spits Victor Osimhen. Beiden komen uit voor het Nigeriaanse nationale elftal.Beeld AFP

De voormalig verdediger van FC Groningen kwam met een passende oplossing. Hij stuitte op een project in Zuid-Italië waarbij olijfboeren boomgaarden planten en duurzamere bewerkingsmethoden gebruiken in hun landbouw. Ideaal om zijn vlucht en de taxi naar zijn nieuwe thuisstad Salerno mee te compenseren, dus deed Troost-Ekong een passende donatie. Of nou ja, ideaal? “Het was niet perfect, het kan allemaal nog klimaatneutraler als je meer tijd hebt om de trip te maken. Maar ik wilde een statement maken.”

Inspiratie

De Nigeriaans international haalde inspiratie uit de vervuiling in zijn thuisland en zijn vaderschap. Hij wil dat zijn kinderen kunnen leven in schone lucht. Troost-Ekong hoopt dat een deel van transfersommen in de toekomst besteed worden aan klimaatcompensatie. Dat zou best eens kunnen helpen, gezien de astronomische bedragen die clubs tegenwoordig voor spelers betalen. Troost-Ekong is in ieder geval al blij dat collega-voetballers hem positieve berichtjes sturen. Hoe hij dat had gedaan, wilden ze weten.

In Engeland, waar ze voor binnenlandse wedstrijden doodleuk het vliegtuig pakken, lijkt ook een ommekeer bezig. Zo organiseerde de Premier League onlangs een Green Football Weekend om aandacht te vragen voor klimaatverandering, met allerlei bijbehorende initiatieven. Troost-Ekong was een van de ‘posterboys’.

Het is waarschijnlijk de eerste klimaatneutrale transfer in het voetbal, maar hij hoopt niet de laatste. Over een maand gaat de transfermarkt weer open. “Hopelijk wordt dit de norm.”

Lees ook:
Milieuactivist Frank Huisingh: In de voetbalwereld kan nog heel veel druk worden gezet
Activist Frank Huisingh nam een jaar verlof om klimaatonrecht in het voetbal aan te pakken: ‘Het is natuurlijk absurd dat het WK in 2026 in Mexico, de VS én Canada wordt gehouden.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden