Vak TCoronacrisis

Eén keer eerder was er geen voetbalkampioen

De Volewijckers werden de laatste landskampioen van Nederland in de oorlog, van seizoen 1943-1944. Deze foto is genomen op 29 mei 1944, voor de kampioenswedstrijd tegen Heerenveen (4-1). Beeld Daan Noske, Spaarnestad fotoarchief
De Volewijckers werden de laatste landskampioen van Nederland in de oorlog, van seizoen 1943-1944. Deze foto is genomen op 29 mei 1944, voor de kampioenswedstrijd tegen Heerenveen (4-1).Beeld Daan Noske, Spaarnestad fotoarchief
Jurryt van de Vooren

In België ging de kogel al door de kerk: dit voetbalseizoen wordt er niet meer gespeeld. Na 29 wedstrijden is Club Brugge tot landskampioen uitgeroepen. Het leverde weinig discussie op: de zwart-blauwen hadden vijftien punten voorsprong op nummer twee, Gent. Wat moet er in andere Europese landen gebeuren als de competitie door het coronavirus toch moet worden afgeblazen?

In sommige landen is het evident wie dit seizoen de sterkste was: Liverpool in Engeland (25 punten voorsprong), Paris Saint-Germain in Frankrijk (12 punten voorsprong), maar wat te doen met Spanje , Duitsland en Italië, waar het nog erg spannend was?

Uitzicht op de titel

Wacht hun hetzelfde lot als de vrouwen van PSV? De KNVB besloot vorige week dat de vrouwencompetitie niet meer wordt hervat. De PSV-vrouwen stonden ­zeven punten voor op ­aartsrivaal Ajax en hadden riant uitzicht op de titel, maar de KNVB roept dit jaar geen kam­pioen uit.

Dat ook de competities in het betaald voetbal onvoltooid blijven is een reële optie, hoewel de KNVB hoopt vanaf half juni weer te kunnen spelen. Het kwam in de historie slechts één keer eerder voor: een jaar zonder landskampioen in het voetbal. Dat is nu precies 75 jaar geleden.

Toch had het daar in 1944 nog helemaal niet naar uitgezien. Net als in de eerdere oorlogsjaren leek het seizoen gewoon volgens planning van start te gaan. ‘De voetbal rolt weer lustig,’ blikte dagblad De Tijd op 1 september 1944 opgetogen vooruit. Twee dagen later stond in het zuiden van het land de eerste speeldag van het ­nieuwe seizoen op het programma. Elders werden volop oefenwedstrijden gespeeld. Bij AFC in Amsterdam was de Arolbeker­finale tussen AGOVV en HBS het slotstuk van het plaatselijk ­bekertoernooi.

Dolle Dinsdag

Het was die dag gezellig druk op de velden. De toeschouwers bij AFC waren ook zeer optimistisch over de nabije toekomst. Zo werd al de mogelijkheid besproken van een internationale wedstrijd in het Olympisch Stadion tegen een Engels team, met een honkbalwedstrijd tegen de Amerikanen als voorprogramma. “Als die tanks een beetje snel aanrijden, kunnen we misschien volgende week al tegen de Engelsen voetballen”, zo tekende journalist Max Adriani Engels op.

KLEINE MARGES IN STAND AFGEBROKEN COMPETITIES:

1. Nederland: Ajax (beter doelsaldo dan AZ)

2. Italië: Juventus (1 punt voor op Lazio)

2. Spanje: Barcelona (2 punten voor op Real)

Pas driekwart jaar later stonden deze tanks in de hoofdstad. In de acht maanden daarvoor was de sport in Nederland volkomen stil komen liggen. Zondag 3 september 1944 bleek niet alleen het begin van een nieuw seizoen ­geweest te zijn, maar meteen ook het einde. Twee dagen later was het Dolle Dinsdag, de dag waarop door Nederland het gerucht ging dat de bevrijding ophanden was, met de geallieerde troepen vlak bij de grens met België. Nog ­diezelfde week volgde een noodverordening ‘met het oog op den uitzonderingstoestand’, waarbij het onder meer werd verboden om voetbalwedstrijden te ­organiseren.

Vier teams in één competitie

Alle voorbereidingen van de voetbalbond waren daarmee voor niets geweest. Het speelschema had geen enkele waarde meer. Dat schema was al aangepast op alle verordeningen en de avondklok, die lange reizen voor uitwedstrijden onmogelijk maakte. Er was ook rekening gehouden met vernielde bruggen. De onderlinge afstand van de clubs moest zo gering mogelijk zijn, waardoor sommige competities heel klein werden, met maar vier teams uit één regio bij elkaar.

Het kwam er allemaal niet van, want tot en met mei 1945 lag het openbare leven stil. Het westen van het land beleefde ­bovendien de Hongerwinter, want de geallieerden waren ­blijven steken bij de grote rivieren. Geen voetbalkampioen dus in 1945. Het was een gering ­probleem, gezien de omstandigheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden