Beeld Trouw

ColumnHenk Hoijtink

Een genadevolle tijd, zo zonder voetbal

Kan er dit seizoen nog gevoetbald worden? Nee, natuurlijk niet, zou je zeggen. Is dat erg? Nee, hoe rustiger het is, hoe langer je erover kunt nadenken: helemaal niet.

De mensen die erover gaan, die erover moeten gaan, bespreken of en hoe de eredivisie nog kan worden afgemaakt. Zij kunnen niet zeggen wat ik op gerieflijke afstand zeg, wat velen zullen zeggen: stop ermee, nu, haal je geen gekkigheid meer in je hoofd. 

Er is geld mee gemoeid. Geen bedrijfstak gooit dat weg, als niet onomstotelijk duidelijk is dat het niet anders kan. En onomstotelijk duidelijk is dat toch nog niet.

Voetbal in juni en juli, is dat iets om naar te verlangen?

We denken met velen van niet, maar stel dat het nog zou kunnen, voetbal in juni en juli, is dat iets om naar te verlangen?

We hebben oud voetbal gezien; om uren te vullen en het (voetbal)volk te troosten werd mooie voetbalhistorie opnieuw vertoond, het EK van 1988 ­bovenal en allereerst. Met dat weer op het netvlies kan ik wel een tijdje vooruit.

Dan heb ik het niet eens over Ruud Gullit met de beker, het goede stel van Theo Reitsma. Nee, wat me het meest bijbleef: de acceptatie van de spelers. De ferme tackles op Marco van Basten, die soms best eens naar de scheidsrechter keek natuurlijk, maar altijd weer opstond en doorliep.

Met de vertekening van het geheugen associeerde ik dat ­eigenlijk met de jaren zeventig: Van Hanegem, Neeskens, Israël. Als het ze niet zinde, konden ze een ploeggenoot over het hek langs het trainingsveld zwiepen en hem, als hij opkrabbelde, dan nog even goed de waarheid vertellen. Als ze elkaar eens te hard raakten, zocht de een de ander op in het ziekenhuis en maakte er een geintje van – het kon hem een volgende keer overkomen, en dan zou die ander dat ook doen.

Tijdens West-Duitsland-Nederland in 1988 zag ik Ronald Koeman na een duel de hand uitsteken naar de gevloerde Lothar Matthäus (ja, Lothar Matthäus) om hem weer op te trekken. Lothar Matthäus (ja, Lothar Matthäus) nam de hand aan, trok zich aan Koeman op en liep verder.

Verongelijkte prima donna’s die geloven dat ze al die miljoenen waard zijn

Moet je nu eens zien. Hoe vaak wordt zo’n hand nog aangenomen? Hoe vaak wordt hij niet afgeweerd door verongelijkte prima donna’s die zijn gaan geloven dat ze al die miljoenen waard zijn – en wier gedrag je dan gruwend bij de jeugd op zaterdag terugziet.

Voetbal is veel te gewichtig gemaakt. De Var moest er komen, alles moet worden uitgeplozen, tv-commentatoren ontleden ook elk geval van inherent, onvermijdelijk contact – en ja, in zulke sferen krijsen de prima donna’s, als de beentjes worden geraakt. Wie vertelt wie nog de waarheid?

Sportmarketeer Bob van Oosterhout zegt in Voetbal International dat de coronacrisis voor het voetbal een mokerslag van jewelste is. Het is maar hoe je het bekijkt. Transfermarkt.com becijfert dat profvoetballers door de coronacrisis in totaal 9,2 miljard euro minder waard zijn geworden. Gezonde ontwikkeling, toch? Ajacied Donny van de Beek zou van 55 naar 44 miljoen zijn gedevalueerd – nog veel te veel, voor zo’n speler. Sporteconoom Willem de Boer zegt in Trouw dat kleinere clubs dit niet overleven. Tja, het wordt tijd: er zijn er in ons kleine landje al jaren te veel.

“Dit is toch ook een genadevolle tijd”, zei collega Stijn Fens. Die schreef ik meteen op. Fens is doordesemd van het katholicisme en het vocabulaire daarvan, en hij is Ajax-fan. Je beseft te meer dat je niet zonder familie en vrienden kunt, bedoelde hij, maar je voelt dat je zonder de Tour in de zomer kunt, zonder Olympische Spelen, zonder publiek bij talkshows, zonder voetbal en ja, zonder Ajax.

Toch ook een genadevolle tijd. Ik kan het niet beter zeggen.

Redacteur Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden