Cricket

Een enorme kater voor de Nederlandse cricketers: mochten ze eindelijk meedoen aan de Super League, gaat het niet door

Bondscoach Ryan Campbell, in het zwart met zonnebril, baalt van het uitstel van de Super League. Beeld Patrick Post
Bondscoach Ryan Campbell, in het zwart met zonnebril, baalt van het uitstel van de Super League.Beeld Patrick Post

De Nederlandse cricketers mochten dit jaar meedoen aan de Super League. Nu de wedstrijden door corona zijn uitgesteld, rest een enorme kater.

Bondscoach Ryan Campbell staat langs het veld van de Amsterdamse cricketclub VRA en wijst naar het graswicket in de verte. Daar hadden ze deze zomer drie dagen lang moeten staan, in de eerste wedstrijd van de Super League. Pakistaanse topcricketers als Azhar Ali en Babar Azam zouden het in het Amsterdamse Bos opnemen tegen Nederlandse stervelingen als Bas de Leede en Paul van Meekeren. “Zag je het al voor je?”

Toen kwam corona, werd de ­Super League opgeschort en zijn het in plaats van 6000 cricketgekke Pakistani een paar meeuwen die neerstrijken op het lommerrijke veld onder de aanvliegroute van Schiphol. “Een regelrechte ramp”, verzucht Australiër Campbell.

Als enig land buiten de International Cricket Council, de twaalf toonaangevende landen, had Nederland zich geplaatst voor de eerste editie van de Super League. Tussen 2020 en 2022 zou Oranje tegen acht topnaties in actie komen, van Engeland en India tot Zuid-Afrika. De drie thuisduels met Pakistan waren door de cricketbond begroot op 1,3 miljoen euro, waarvan ‘slechts’ een slordige 180.000 euro aan organisatiekosten verdampte.

Een streep door lucratieve sponsordeals

Alleen al aan entreegelden liep de cricketbond een kleine twee ton mis. De eerste twee wedstrijden van de Super League – naast Pakistan zou Oranje het volgende maand ook opnemen tegen Zimbabwe – leken de ideale opmaat naar het WK van later dit jaar in Australië. De cricketbond had voor dat toernooi al een ­lucratieve overeenkomst afgesloten met een shirtsponsor. Toen ging er eerst een streep door de mondiale ­titelstrijd down-under en vervolgens gebeurde hetzelfde met dat contract. De ICC World Cup wordt met een jaar uitgesteld, waardoor de cricketbond de onderhandelingen met de potentiële geldschieter ­opnieuw kan beginnen.

Campbell rest weinig meer dan lijdzaam af te wachten of, hoe en wanneer de Super League definitief wordt hervat. Vooralsnog zijn de wedstrijden met twaalf maanden uitgesteld. De Australiër hoopt dat van uitstel geen afstel komt. “Het moeilijkste is dat we niets kunnen plannen. Dit had veruit het mooiste jaar uit de geschiedenis van het ­Nederlandse cricket moeten worden. Nu hangen we in de touwen en moeten we hopen dat we snel kunnen opkrabbelen.”

Tot overmaat van ramp loopt na vier jaar Campbells contract ook nog eens af in april 2021. “We moeten maar snel om de tafel gaan zitten en tot verlenging van het dienst­verband komen. Het zou eeuwig zonde zijn als ik uitgerekend door iets als corona mijn eerste WK als bondscoach misloop.”

Lees ook:

Bondscoach Ryan Campbell speelt een dubbelrol uit liefde voor het cricket

Geen bondscoach in Nederland die zo dicht tussen de spelers staat als Ryan Campbell. De Australische ex-cricketinternational kan ze als umpire in de Topklasse wekelijks letterlijk in de ogen kijken.

Cricketers op drempel van megasucces

Nederland kan zich voor het eerst plaatsen voor de competitie met A-landen. Alleen moet er in Dubai nog twee keer worden gewonnen van Namibië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden