AnalyseEinde voetbalseizoen?

Een dreigbrief van de Uefa, gebrek aan moed in de Zeister bossen: hoe nu verder met het voetbalseizoen?

Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin, begin maart tijdens een congres in Amsterdam.  Beeld REUTERS
Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin, begin maart tijdens een congres in Amsterdam.Beeld REUTERS

Gevangen in grote financiële belangen, moddert de voetbalwereld voort in discussie over het beëindigen van de competitie.

Als de redelijkheid het niet kan winnen, is er altijd nog het dreigement. De Europese bond Uefa grijpt nu naar dat middel. In een brief aan alle bonden, competities en clubs staat dat het ‘voorbarig’ is om nu een punt te zetten achter dit seizoen, zoals in België donderdag gebeurde en onder meer Ajax, PSV en AZ voor de eredivisie bepleiten. Mogelijk leidt het vroegtijdig afblazen tot sancties, laat de Uefa weten: minder ploegen in de Europese toernooien van 2020/2021. Kwalificatie daarvoor wordt bepaald op basis van een volledig seizoen en als daar geen sprake van is, kan de Uefa die kwalificatie ‘heroverwegen’.

In Nederland uitte Fox Sport deze week ook een verkapt dreigement. De rechtenhouder voor live-uitzendingen vindt dat het betaald voetbal moet wachten met een besluit. Daarbij werd subtiel opgemerkt dat het nog niet zeker is dat de resterende 22 miljoen euro tv-geld voor het laatste kwart van dit seizoen worden uitgekeerd aan de clubs. Bij Fox stijgt het water ook tot de lippen, nu abonnees massaal opzeggen bij gebrek aan sport op tv.

Zo zit de KNVB nu gevangen in een kluwen van belangen en tegenstrijdige wensen. Met allereerst dus de wens van de Uefa, die er sterk op aandringt om desnoods tot 3 augustus de tijd te nemen om de lopende competities af te maken. De financiële schade zou anders niet te overzien zijn. In Engeland is het plan geopperd om Premier League-ploegen volledig af te zonderen in hotels en stadions en hen in lege stadions in het midden van het land en Londen het seizoen te laten voltooien.

De afspraak om de rijen te sluiten, bleek niets waard

Daarnaast kampt de KNVB hier met uiteenlopende wensen van de clubs. De afspraak om in deze coronacrisis de rijen gesloten te houden, bleek deze week weer eens niets waard. Ajax-directeur Marc Overmars trok fel van leer tegen de bond en daarna gaven ook PSV en AZ aan dit seizoen te willen beëindigen. Maar clubs als Feyenoord, FC Utrecht, FC Twente, FC Groningen en Willem II willen afwachten; misschien kan er na 28 april weer getraind worden en vanaf half juni weer gevoetbald? Sommige kleinere clubs hopen ook nog op hervatting, omdat ze hunkeren naar overmaking van het tv-geld van Fox. Zo kijkt iedere club ook weer naar het eigenbelang.

De uitbarsting van verdeeldheid en irritatie lijkt terug te voeren op een gebrek aan daadkracht en moed in de Zeister bossen. Directeur betaald voetbal Eric Gudde en directeur Mattijs Manders van de belangenvereniging van eredivisieclubs (ECV) zijn nu in hun hemd gezet door drie topclubs. Veel clubs verlangen vooral duidelijkheid, zodat ze de optelsom van de schade kunnen maken en een overlevingsstrategie uitstippelen in aanloop naar het nieuwe seizoen. De KNVB had bij die terechte zorgen de prioriteit kunnen leggen en de oren minder naar de Uefa kunnen laten hangen.

Ieder weldenkend mens snapt dat deze competitie niet meer af te maken is

Maar nog belangrijker: ieder weldenkend mens snapt dat deze competitie niet meer is af te maken in een sfeer van plezier en vermaak die bij sport hoort. Als de verspreiding van het coronavirus voetballen in juni sowieso al toelaat, is het zeer de vraag of het sociaal en moreel wenselijk is om dat te doen terwijl de maatschappij nog volop de wonden likt vanwege het leed dat is veroorzaakt door de coronacrisis.

Zou ook de Uefa dat niet begrijpen? Kijkend naar de ellende in landen als Italië, Spanje en Frankrijk en de strenge maatregelen die daar zijn getroffen: wie denkt er dan nog aan voetballen? Of zijn de internationale federaties Uefa en ook Fifa echt puur gedreven door financiële belangen? Die verdenking laadde het dralende IOC eerder ook op zich in de discussie over de Olympische Spelen van deze zomer.

De positie van de grote clubs in Europa? Daar is geen peil meer op te trekken. Dat de Eca, de Europese associatie van clubs waar ook Ajax, PSV en AZ lid van zijn, de brief van de Uefa mee ondertekende is verwonderlijk. En wie is er vicevoorzitter bij deze vereniging? Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax.

Lees ook:

Irritatie, verdeeldheid en eigenbelang: topclubs forceren einde voetbalseizoen

Met een vloeiend een-tweetje passeerden een paar machtige topclubs donderdag voetbalbond KNVB op nogal pijnlijke wijze. Met hun standpunt lijkt het lot van het betaalde voetbal voor dit seizoen bezegeld en wordt er zeer waarschijnlijk niet meer gespeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden