De testVoetbal

Een 3D voetbaltempel

null Beeld
Beeld

Wat: Nanostad 3D-puzzel, La Bomboner
Waar: Blokker, Intertoys
Hoeveel: 74 stukjes
Prijs: €29,50

Voor veel supporters is het momenteel even afzien, nu ze niet naar een voetbalstadion mogen. Het gemis is groot van samen wedstrijden kijken, vrienden ontmoeten op de tribune en genieten van de sfeer. Om de pijn te verzachten en verveling tegen te gaan is er een mooi alternatief: zelf een voetbalstadion bouwen.

Dat kan met zogeheten 3D-puzzels. Dit zijn bouwpakketten waarmee je op kleine schaal een voetbaltempel creëert. Gewoon in de huiskamer. Net als bij een normale ‘platte’ puzzel moet je stukjes aan elkaar vastmaken. Bij een 3D-variant bouw je op deze manier ook in de hoogte, lengte en de breedte.

Van veel stadions bestaat al zo’n puzzel, al gaat het vaak om bekende clubs zoals Bayern München, Barcelona en Manchester City. De meest interessante vind ik stadions uit Zuid-Amerika, waaronder die van Boca Juniors uit Argentinië. Dit stadion kent drie normale tribunes en heeft bovendien nog een soort flatgebouw aan het veld. Het maakt het tot een unieke voetbaltempel. Die wil ik daarom graag bouwen.

null Beeld
Beeld

In de doos zitten meerdere platen van karton. Daar druk je de onderdelen uit. Vervolgens steek je de stukken één voor één in de onderkant. Daarna maak je ze aan elkaar vast. Soms is het even een gepriegel als een onderdeel niet goed lijkt te passen.

Anders dan bij een gewone puzzel ben je niet zozeer de juiste stukjes aan het zoeken, maar bouw je vooral iets op. Het heeft daardoor meer weg van Lego. Ik maak het samen met mijn oudste zoon (8) en we hebben er een paar uur speelplezier van. Dan is het stadion af. Mijn jongste zoon (5) speelt met de meegeleverde spelersbus. De oudste zet Lego-poppetjes in het stadion. Blijft de puzzel overeind met al die rondvliegende poppetjes en een botsende bus in de buurt? Dat blijkt geen probleem. Totdat onze kat in het stadion gaat liggen. Om een lekker plekje te maken, duwt hij wat heen en weer met zijn poten, en dat overleeft het stadion niet. Dan maar alles opnieuw opbouwen. Dat is geen straf, weet ik nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden