Eredivisie

Duo Veerman & Veerman kan FC Twente niet verontrusten

Heerenveen-coach Johnny Jansen probeert met aanwijzingen zijn elftal op het juiste spoor te krijgen tegen FC Twente. Joey Veerman (links) hoort het aan.  Beeld ANP
Heerenveen-coach Johnny Jansen probeert met aanwijzingen zijn elftal op het juiste spoor te krijgen tegen FC Twente. Joey Veerman (links) hoort het aan.Beeld ANP

Veel te laat werd Heerenveen wakker om FC Twente nog van een zege in Friesland af te houden (2-3). Ook Joey Veerman deelde lang in de malaise.

Het ene duo is het andere niet. Het omdopen van de voorheen naar windrichtingen (oost en west) vernoemde tribunes van het Abe Lenstra-stadion in die van clubiconen Foppe de Haan en Riemer van der Velde leek zondagmiddag de perfecte opmaat voor een ander tweetal om uit te blinken. Heerenveen trof het echter niet dat de afdeling Volendam amper thuis gaf tegen FC Twente. Het duo Veerman & Veerman – voor al uw doelpunten en assists – werd op alle fronten afgetroefd door een tegenstander die veel beter begreep wat er op het spel stond: een mooie plek in de subtop.

Begin september was Heerenveen-trainer Johnny Jansen nog best te spreken over wat hij aantrof in de kleedkamer. Tot op de laatste dag van de transferperiode leek het erop dat Joey Veerman het prachtige pompeblêdenshirt ging verruilen voor een rood-wit exemplaar van AZ of Feyenoord. De overgang strandde echter op de hoogte van de afkoopsom die de Friezen wilden ontvangen voor het vertrek van hun regisseur. De vraagprijs van ruim 8 miljoen euro bleek een te grote sta-in-de-weg in de onderhandelingen; AZ wilde niet verder gaan dan de helft, waardoor Veerman tot zijn teleurstelling in Heerenveen moest blijven.

Offday

“Ik heb me rond die tijd wel slecht gevoeld”, liet de aanvallende middenvelder naderhand weten, ook al omdat velen bij de Friese club hem wel een stap hogerop gunden, trainer Jansen incluis. Het is waarschijnlijk uitstel, voor een half jaartje. Vorige week zong het Feyenoordpubliek hem in De Kuip al toe, wellicht in de verwachting dat als straks in januari de winkelwagentjes weer gevuld mogen worden, hij alsnog verhuist naar Rotterdam-Zuid.

Dan moet de 22-jarige Volendammer wel minder vaak een offday hebben, zoals hij tegen FC Twente had. De spelverdeler viel nauwelijks op tussen de dolende meute die de thuisploeg lange tijd was. Bijna alles wat met een Fries been in aanraking kwam, ging mis, met name op het gebied van terugspeelballen. Was het vlak voor rust Milan van Ewijk wiens te zachte terugspeelbal als assist diende voor de 0-2 van Daan Rots, in de 66ste minuut werd het nog potsierlijker toen Sven van Beek zijn record van eigen doelpunten in de eredivisie aanscherpte tot acht. Dat kwam vooral omdat invalkeeper Xavier Mous (vaste doelman Erwin Mulder bleef in de rust geblesseerd achter in de kleedkamer) veel te laat reageerde op de terugspeelbal van de verdediger. Twente-spits Ricky van Wolfswinkel hield overigens bij hoog en laag vol dat hij er ook nog een schoenpunt tegenaan kreeg.

En dan trof Heerenveen het nog dat de Var zich van zijn slechtste kant liet zien door een prachtige treffer van Ramiz Zerrouki te annuleren, omdat er ergens in de opbouw een buitenspelsituatie was gesignaleerd.

Doelloos rondsjokken

Pas toen het uitzicht bijna hopeloos was, bij 0-3, kreeg Heerenveen iets onverzettelijks over zich. Het vocht zich in een soort alles-of-nietsmodus terug in de wedstrijd via treffers van Twente-aanvoerder Robin Pröpper, die een schot van Tibor Halilovic van richting veranderde, en van die andere Veerman, Henk, die pas in de slotfase begreep dat er meer van hem werd verwacht dan doelloos rondsjokken. Het was de vijfde competitietreffer van de boomlange Volendammer, maar van deze goal beleefde hij weinig plezier, omdat het slechts de nederlaag verzachtte. Het Friese offensief was veel te laat ingezet, zodat het verrassende FC Twente, dat eerder als enige ploeg Ajax al een punt had afgesnoept, de vierde overwinning op rij kon noteren.

Het leidde tot treurige gezichten in en om het Abe Lenstra-stadion, ook toen het besef indaalde dat het team van Johnny Jansen op de ranglijst werd voorbijgestreefd door de gehate provinciegenoot Cambuur, die minder moeite had met winnen. Dat kon er ook nog wel bij op een dag die zo mooi was ingezet, maar in mineur eindigde.

Lees ook: Emotie en psychologie bepalen de Brabantse clash; hoe kon Willem II nou winnen van PSV?

Willem II verraste ook PSV (2-1 winst)en klom naar de tweede plek. Wat gaat er goed in Tilburg en wat mist PSV toch steeds op de cruciale momenten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden