Wielrennen

Dumoulin stapt met fysieke klachten af in de Ronde van Italië

null Beeld AFP
Beeld AFP

Tom Dumoulin stapte met fysieke klachten uit de Ronde van Italië. Zijn rentree in de ronde die hem zo na aan het hart gaat, stopte abrupt, halverwege de veertiende etappe.

Kick Hommes

Hij had nog zoveel zin in de zaterdag gehad, vertelde Tom Dumoulin ‘s ochtends nog bij de start van de veertiende etappe in de Ronde van Italië. Het parcours lag hem, de rugklachten die hem vier dagen lang kwelden waren na intensieve behandelingen verdwenen.

Maar een paar uur later was het toch helemaal anders. Dumoulin, die na veertig kilometer heuvelop het peloton moest laten gaan, stapte af. Met fysieke pijn, zo communiceerde de ploeg. Terwijl voorin de Giro op de kop werd gezet, fietste Dumoulin met pijn rond.

De knop moest om

Als oud-winnaar is ook de camera in Italië op hem gericht. Vaak was dat voorin, zeker in zijn beste jaren 2017 en 2018. Dit jaar was het vooral op andere momenten. Op de Etna, na vier dagen, moest hij al vroeg lossen. Na de finish verklaarde hij dat hij zich niet goed voelde, niet zo sterk zoals hij ‘in het verleden’ had rondgereden.

De knop moest om. Het klassement ging niet meer lukken, ook al stond hij na drie dagen wedstrijd nog op de derde plaats, onder meer dankzij een goede tijdrit. Hij wilde zich een paar dagen in het peloton wegsteken, om zich op te laden voor andere doelen. Plots zat hij in een kopgroep, waarin hij ploeggenoot Koen Bouwman liet winnen. De vreugde was enorm. Hij vierde die overwinning alsof het zijn eigen zege was.

Dumoulin was voor een goed klassement al buiten beeld. Hij stond op de 31e plaats in het algemeen klassement op bijna 20 minuten van leider Juan Pedro López.

Dit jaar zou zijn grote rentree moeten worden

Zaterdag kwam hij voor het laatst in beeld. Op iets meer dan honderd kilometer voor de finish reed hij in een klein groepje rond. Gelost door het peloton, op vervelend omhoog lopende wegen in het noorden van Italië. Terwijl om hem heen renners nog verwoede pogingen deden om terug te keren, bleef Dumoulin in het zadel zitten. Niet veel later, toen de camera was weggeschakeld, kwam het onvermijdelijke bericht: Dumoulin, abandon.

Daarmee eindigde de hernieuwde poging van Dumoulin om zich naar de top van het wielrennen te rijden, vijf jaar na zijn zege in 2017 en zijn tweede plaats in 2018. In 2019, toen de ploeg op basis van wiskundige modellen had vastgesteld dat hij in de Giro de meeste kans op succes had, moest hij in de eerste week met een knieblessure opgeven. Daarna begon het kwakkelen, fysiek en mentaal. Dit jaar zou de grote rentree moeten worden. Het eindigde anoniem, na veertien dagen wedstrijd. En dat deed pijn, zeker die koerst op gevoel.

Nadat hij was gedoucht, vertelde hij bij de NOS dat hij ook niet wist wat er mis was. Het probleem was simpel. Hij kreeg geen vermogen op de pedalen zonder dat het pijn deed. Elke dag probeerde hij zich op te peppen, maar het was zaterdag helemaal op.

Wat nu, werd hem gevraagd. Hij had nog geen idee. “Eerst dit verwerken....ja..”

Lees ook:

Fiets niet langer op je eigen vulkaan, Tom

De column van John Graat: ‘Hij fietste op een vulkaan die altijd onrustig is. Daar reed hij, vroeg gelost, eenzaam. Hij was naar de Ronde van Italië gekomen voor het klassement maar verloor die dag negen minuten. Bij Eurosport zei hij de ‘power van vroeger’ niet meer te hebben. Ik voelde medelijden en dat is niet het sentiment dat een topsporter wil oogsten. Ik wilde dat hij er gewoon mee stopte. Nu! Een vriend appte mij: ‘Ik kan het niet langer aanzien.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden