null Beeld

BankzittersIris Ludeker

Duitsland heeft de eer van tolerant Europa gered

Iris Ludeker

Het mag niet van de Uefa, maar woensdagavond ontkwam ik er toch echt niet aan: het vermengen van sport en politiek. Want nadat de Europese voetbalbond had besloten dat de stad München even geen baas in eigen huis was en het stadion niet in regenboogkleuren mocht uitlichten (want ‘politiek’), kwam de wedstrijd die er gespeeld werd zelf extra in het spotlicht te staan.

En ja, het voelde toch een beetje alsof daar gestreden werd om de kern van de Europese beschaving, om hoe wij in Europa staan tegenover de rechtsstaat en de positie van minderheden. Wie zou er winnen? Het kosmopolitische, tolerante, liberaal-democratische Duitsland? Of toch het autoritaire, homofobe, zelfverklaard illiberale Hongarije?

Ik weet wel, die Hongaarse voetballers kunnen er ook niks aan doen, zij zijn niet verantwoordelijk voor het beleid van hun regering, en het was natuurlijk heel knap hoe ze zich met hun beperkte kwaliteiten staande wisten te houden in de Groep des Doods. Maar de symboliek van alles – als simpele voetbalkijker kon ik me er maar moeilijk aan onttrekken. Sowieso ben ik meestal voor het Duitse elftal, maar nu voelde het wel als heel urgent dat ze zouden winnen; om de eer van Europa te redden.

De autocraten loerden op hun kansen

Het werd dus een hele zware, zeg gerust bloedstollende avond. De democraten waren favoriet, en hadden ook de overhand. Veel meer balbezit, duidelijk overwicht. Maar de autocraten speelden heel slim gegroepeerd en loerden op hun kansen – en grepen die.

Het onvermogen van de Duitsers om mogelijkheden te creëren, hun gebrei op het middenveld, het gebrek aan lef om een opening te forceren, een actie te maken (de parallellen met hoe Europa zich doorgaans opstelt versus autocratische regimes drongen zich onweerstaanbaar op): zelden heb ik zo hartstochtelijk naar de tv geschreeuwd als woensdagavond.

Nota bene een fout van de Duitse keeper, de man met de regenboogband om zijn bovenarm, leek fataal te worden. En toen, helemaal op de valreep – ook erg Duits natuurlijk – kwam de goal toch nog uit de lucht vallen, en won het open Europa de strijd, met 2-2. Of zo voelde het. Uiteindelijk bleek het bovendien het sluitstuk van een bijzonder slechte reeks voor autoritair Europa: ook Polen, Rusland en Turkije moeten na de eerste ronde het veld ruimen.

Nou ja, in het huis van uw bankzitter overheerste dus vreugde en opluchting. En hoop op nog meer Europees succes. De Duitsers wacht nu immers een volgende schone taak: die brexit-types de mond snoeren, op Wembley.

Tom van Hulsen, Henk Hoijtink, Stijn Fens, Robin Goudsmit en Iris Ludeker schrijven tijdens dit toernooi afwisselend een EK-column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden