Tour de France

Duel Jakobsen-Groenewegen is internationaal vooralsnog een voetnoot

Fabio Jakobsen zweept het publiek op in Denemarken. Beeld REUTERS
Fabio Jakobsen zweept het publiek op in Denemarken.Beeld REUTERS

In Nederland is er veel aandacht voor de massasprints tussen Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen. In andere landen leeft ‘de val’ veel minder. Beide renners kregen er op de mediadag maar sporadisch vragen over.

Kick Hommes

Polemiek over de massasprint? Niet rond de Tourstart in Kopenhagen. Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen mogen dan vanuit Nederlands perspectief voor het duel van deze Tour zorgen, het is zeker voor buitenlandse media nog een voetnoot in het grote verhaal van de Tour de France.

Heel groot werd het verhaal in Kopenhagen niet gemaakt, ondanks het feit dat de val in het Poolse Katowice, waar Jakobsen zwaargewond raakte, leidde tot veel vragen over veiligheid. Zowel Jakobsen en Groenewegen kregen voorafgaand aan het weekend één vraag over de situatie ‘na Polen’, en in die vragen werd ‘de ander’ niet genoemd. Er ging bij de persmomenten meer aandacht uit naar respectievelijk Kasper Asgreen en Michael Matthews.

‘Ik heb mijn deel wel gehad’

Jakobsen noemde het in antwoord op de vraag hoe het voelde om in de Tour te staan na zijn val ‘een droom die uitkomt’, maar zei er gelijk bij dat hij niet alleen maar droomde ‘om in de Tour te komen’. “Nu ik hier ben, wil ik winnen ook.” Wel ging hij in op wat het onderwerp voor hem betekende. “Iedere wielrenner maakt iets mee in zijn carrière. Dat is normaal. Maar ik heb mijn deel wel gehad. Wel meer dan mijn deel, denk ik.”

De ploeg van Groenewegen wil niets liever dan vooruitkijken en het niet meer over de val van twee jaar geleden in Polen hebben. Beide renners praten er wel over. Jakobsen zeker, want hij vindt het juist belangrijk dat wat er gebeurd is niet wordt vergeten. Bij de NOS was Jakobsen afgelopen week nog wel fel over zijn collega. Hij gaat wel wat meer oppassen, als Groenewegen naast hem belandt, zei hij. “Wat er is gebeurd, moeten we niet onder het tapijt vegen. Houd het als een stok achter de deur. Dat hij een nette sprinter is.”

Hoe moeilijk het herstel van Jakobsen was, bleek onder meer uit de reconstructie die het tandartsblad TP Tandartspraktijk met arts Jeroen Liebregts van het Radboud UMC maakte over Jakobsens operaties. Uiteindelijk duurde het acht maanden voordat ‘de lachlijn’ weer was zoals voor de val. De operatie was zo allesomvattend, dat dit gedurende een jaar slechts twee of drie keer voorkomt.

Lange weg afgelegd

Maar Jakobsen kwam terug, en won drie etappes in de Ronde van Spanje vorig jaar. In de Tour is het nog een stapje hoger. Op het hoogste podium winnen zou voor hem de ultieme bekroning zijn van de lange weg die hij heeft afgelegd.

Jakobsen en Groenewegen hebben dit weekend twee kansen. Daarna wordt het al moeilijk en wellicht gaan de gedachten dan al uit naar Parijs, voor de Champs-Élysées. Jakobsen:“De snelste renner in de laatste 250 meter van een vlakke etappe is waarschijnlijk de langzaamste renner op de lange beklimmingen. En die zijn er veel.”

Lees ook:

Dylan Groenewegen: ‘Wat er is gebeurd met Fabio, vergeet ik nooit’

Dylan Groenewegen reed vorig jaar de Giro. Toen vertelde hij dat hij moest terugkomen na mentale schade.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden