Tennis
Droomscenario voor ABN Amro Open: een Nederlander in het slotweekend en een grote naam als winnaar
Met een Nederlander in het slotweekend van de vijftigste editie van het ABN Amro Open en een winnaar die recent nog aanvoerder van de wereldranglijst was, voltrok het tennistoernooi zich volgens het droomscenario.
Jannik Sinner moest weliswaar de eindzege aan Daniil Medvedev laten, maar Tallon Griekspoor ziet in de jongeling de toekomstige nummer 1 van de wereld. Dat hij zaterdagavond in Rotterdam in de halve finale van de Italiaan verloor, bedierf zijn humeur niet. Integendeel: zijn krachtige verweer (5-7 6-7) voedde juist het zelfvertrouwen.
Natuurlijk had Griekspoor het graag anders gezien. Het liefst was hij in de voetsporen getreden van Raemon Sluiter, de vorige Nederlandse finalist in 2003. Of beter nog: had hij Jan Siemerink, de kampioen van 1998, als laatste Nederlandse winnaar afgelost. Maar dat hij in de halve finale werd uitgeschakeld, was een uitkomst waarmee Griekspoor zich kon verzoenen. Temeer omdat hij een verre van ideale aanloop kende, nadat hij vorige week zijn rechterenkel verzwikte.
Berusting bij Griekspoor uit ontzag voor Sinner
De berusting had niettemin vooral met het ontzag voor zijn bedwinger te maken. Griekspoor is naar eigen zeggen doorgaans niet snel onder de indruk van collega-tennissers, maar toen hij Sinner al als vijftienjarig jochie bezig zag, raakte hij gefascineerd door diens aanleg. “Hoe hij het spel leest, korte ballen aanpakt, in balans is –ongelooflijk is dat. Hij weet wat-ie doet, heeft een hoog tennis-IQ.”
Die intelligentie zag Griekspoor terug in hun eerste onderlinge wedstrijd op de ATP Tour. De stoïcijnse Sinner kreeg in de eerste set slechts één breekkans, bij 6-5 op de opslag van Griekspoor, en sloeg meteen toe. In de tweede set brak Sinner, de representant van de ‘next generation’, in de tiebreak als eerste de opslag. Hij werd weliswaar even later terug gebroken, maar beantwoordde dat meteen met een nieuwe break. Twee punten later was de winst bezegeld.
Er staan als het moet: die koelbloedigheid vergrootte bij Griekspoor alleen maar het respect. Ook omdat hij bij enkele backhandpassings, waarbij Sinner naar de hoek gleed alsof dat de gewoonste zaak is op hardcourt, had gedacht: waar haal je ze vandaan? Het gebeurde op momenten dat Griekspoor dacht hem uit positie te hebben gespeeld en naar het net snelde om het punt binnen te halen.
Voormalig jeugkampioen op de slalom
Door die evenwichtskunst bij Sinner, een overblijfsel van een skiverleden waarin hij nationaal jeugdkampioen op de reuzenslalom werd, daalde bij Griekspoor het besef in dat er geen eer te behalen viel. “Ik speelde goed, maar goed is niet genoeg tegen iemand als hij. Toch: als ik dit niveau week in week uit haal, kan het een mooi jaar worden.”
Griekspoor veroverde in dit prille seizoen in het Indiase Pune al de ATP-titel, een primeur. Bovendien haalde hij de derde ronde bij de Australian Open, iets wat hij in grandslamverband niet eerder deed. Door ook zijn prestatie in Rotterdam is zijn naam maandag tussen de beste veertig spelers van de wereld te vinden, zijn hoogste positie ooit. Wat de eerste zes weken van het kalenderjaar hem leerden? “Dat het snel kan gaan, als je een constant hoog niveau haalt.”
Hoogstaande schaakpartij tussen twee strategen
Griekspoor was zondag, voor de volgende tennisafspraak, alweer op weg naar Doha toen Sinner in de eindstrijd op Medvedev stuitte. Net als de 21-jarige Italiaan beheerst de zes jaar oudere Rus de gave om in lange rally’s het engelengeduld te bewaren, in tempo te variëren en beweeglijkheid aan uithoudingsvermogen te koppelen. Het gevolg: een hoogstaande schaakpartij tussen twee strategen die vooruit denken.
Sinner leek aanvankelijk een barrière te slechten. In vier eerdere ontmoetingen had hij het telkens tegen Medvedev afgelegd, maar nu nam hij het initiatief en loerde op die paar kansjes. Die scherpte betaalde zich uit: bij een voorsprong van 6-5 forceerde hij in de opslaggame van Medvedev de setwinst (7-5).
Medvedev, die niet voor niets vorig jaar al twee keer even de wereldranglijst aanvoerde, bleek niet onder de indruk. Hij schakelde een tandje bij en toverde het dwingende spel tevoorschijn waarmee hij in 2021, ten koste van Novak Djokovic, bij de US Open zijn tot nu toe enige grandslamtitel veroverde. In het bijzijn van koning Willem-Alexander stelde hij vervolgens orde op zaken en vinkte hij een toernooi op zijn wensenlijstje af. “Zoveel historie, zulke grote namen die hier wonnen. Het is fantastisch dat mijn naam er nu tussen staat.”
Rolstoeltennisster Diede de Groot maakt favorietenrol waard
De eerste, speciaal voor haar opgetuigde, editie van het rolstoeltennistoernooi bij de vrouwen bij het ABN Amro Open is een prooi geworden voor Diede de Groot. ‘s Werelds beste speelster was in de finale te sterk voor de Japanse Yui Kameiji (3-6 6-4 6-2), een reprise van de Australian Open. Ook het dubbelspel won ze: samen met landgenote Aniek van Koot gunde ze het Britse duo Cornelia Oosthuizen/Lucy Shuker geen enkele game (twee keer 6-0).
Lees ook:
Laat Russen maar veel goud winnen in Parijs ‘24
Als hij onze Botic van de Zandschulp bijna afgedroogd heeft, oogst Daniil Medvedev in Ahoy applaus voor zijn dropshot. Even later verzilvert de Rus het matchpoint. Weer gaan de handen op elkaar voor deze onderdaan van Vladimir Poetin. Hij zwaait blij naar het klappende publiek.