Dubai

Drie Limburgse broers debuteren op WK karate voor Curaçao en Nederland

De broers Timmermans, met links Brian, in het midden Jordy en rechts Rob. Beeld Eigen foto
De broers Timmermans, met links Brian, in het midden Jordy en rechts Rob.Beeld Eigen foto

Rob, Brian en Jordy Timmermans uit Heerlen staan voor het eerst op een wereldkampioenschap karate, dat deze week wordt gehouden in Dubai. Twee van de drie komen niet voor Nederland uit.

Stefan Cornelius

Drie broers, drie debutanten op een WK, twee verschillende landen: het is het opmerkelijke verhaal van Rob, Brian en Jordy Timmermans, die deze week hoge ogen willen gooien op de WK karate in Dubai. Want hoewel Brian ‘gewoon’ uitkomt voor Nederland, vechten de oudste en de jongste, de 25-jarige Rob en de 21-jarige Jordy, voor Curaçao.

Opvallend genoeg hebben de Limburgse broers geen roots op het Caribische eiland, maar wel ‘connecties’', zoals ze zelf zeggen. Door voor Curaçao uit te komen kon studie en topsport beter worden gecombineerd; ze hoefden zo niet de centrale trainingen van het Nederlands team te volgen. “Ruim vijf jaar geleden ben ik begonnen met mijn eigen karateschool,” zegt Rob Timmermans. “Daar ging heel veel tijd inzitten. Door voor Curaçao uit te komen kon ik mij meer op mezelf focussen en meer tijd vrijmaken.” Beide broers hebben gestudeerd naast hun leven in de topsport, ook omdat ze helemaal niets verdienen met karate.

De 24-jarige Brian Timmermans vecht wel voor Nederland, omdat dit voor hem wel beter te combineren was met zijn studie International Business Economics. “Het idee is gek dat je broers voor een ander land dan jij uitkomen, maar in de praktijk merk je er minder van. Het grootste verschil is dat zij meedoen aan het Pan-Amerikaanse kampioenschap en ik aan het Europese, alle andere toernooien zijn eigenlijk hetzelfde. Het is dus niet zo dat we elkaar nooit zien.”

De broers groeiden op in het Limburgse Heerlen. Drie broers die op hoog niveau karate doen, dat talent moeten ze van iemand hebben gekregen. “Niemand uit onze familie heeft karate gedaan, dus het is niet zo dat het met de paplepel is ingegoten,” zegt Brian Timmermans, die op zevenjarige leeftijd als eerste begon met karate, waarna zijn broers snel volgden. “Ik deed eerst aan voetbal, maar ik vond het veel te koud buiten,” vertelt Jordy Timmermans.

Pan-Amerikaanse kampioenschappen

Rob en Jordy Timmermans moesten zich voor het door corona uitgestelde WK in Dubai plaatsen door mee te doen aan de Pan-Amerikaanse kampioenschappen. Heel vreemd was dit niet voor de Limburgse jongens: “Het niveau in dit deel van de wereld is vergelijkbaar met Europa. Karate doen ze over de hele wereld.” zegt Rob Timmermans

Rob pakte op dat toernooi zilver. Ook Jordy presteerde goed, ondanks dat het Pan-Amerikaanse kampioenschap het eerste eindtoernooi was sinds hij de ziekte van Pfeiffer opliep. “Ik moest mijn conditie helemaal opnieuw opbouwen en een achterstand inhalen, waar ik nu nog steeds mee bezig ben.”

Vechten voor een medaille

De broers komen uit in een andere gewichtsklasse, en zijn dus geen concurrenten van elkaar op het WK. Rob vecht in de gewichtsklasse boven de 84 kilo, Brian in de gewichtsklasse tot 84 kilo en Jordy in de gewichtsklasse tot 67 kilo.

Brian heeft een duidelijk doel voor ogen in Dubai. “Ik wil natuurlijk prijzen winnen, voor minder doe je het niet,” zegt de als nummer 33 gerankte karateka zelfverzekerd. Hij kwam dinsdag in actie en kwam tot de vijfde ronde om de poulewinst. Hierin werd hij verrassend verslagen door de Chileen Fabian Huaiquiman, de nummer vijftig van de wereld. Hij zit nu in een herkansingspoule waar hij donderdag voor zijn laatste kans vecht om zaterdag mee te doen om de medailles.

Rob staat van de drie broers het hoogst op de wereldranking. Ook hij wil een prijs mee naar huis: “Een medaille halen is voor mij ook zeker het doel. Ik sta nu veertiende op de wereldranking. Ik heb de laatste tijd een heel goed niveau laten zien. Kansen zijn er altijd.” Rob vocht dinsdag ook en verloor teleurstellend in de tweede ronde van de Kroaat Andjelo Kvesic, de nummer vijftien op de wereldranglijst en uiteindelijke poulewinnaar.

Het doel van Jordy op het WK is om de top acht te halen. “Natuurlijk wil ik heel graag een medaille winnen, maar door mijn ziekte is dit echt de doelstelling. Als dat lukt, ben ik zeer tevreden.” Jordy komt woensdag in actie.

Lees ook:

Tyron Lardy: karate is meer dan brute kracht alleen

Tyron Lardy won brons op een Europees kampioenschap karate. Hij legde in 2018 uit wat de sport behelst. Op papier is karate een vechtsport, maar je komt er niet alleen met brute kracht”, zegt hij. “Je moet punten halen door een soort schaak te spelen: constant je tegenstander een stap voor zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden