InterviewDinja van Liere

Dressuurruiter Dinja van Liere bestormt met Hermès de wereldtop

Dinja van Liere, de kopvrouw van de Nederlandse dressuurploeg op de WK in Herning. Beeld ANP
Dinja van Liere, de kopvrouw van de Nederlandse dressuurploeg op de WK in Herning.Beeld ANP

Het gaat snel met Dinja van Liere. Vier jaar geleden werd ze kampioen van Zeeland, nu behoort ze tot de top van de wereld.

Fred Buddenberg

Het is augustus 2018. Terwijl de nationale dressuurtop zich opmaakt voor de WK in het Amerikaanse Tryon, heeft Dinja van Liere zich ingeschreven voor de provinciale kampioenschappen van Zeeland. In Nieuw- en Sint Joosland wint de amazone uit Goes op Hartsuijker de Grand Prix en wordt ze op de klanken van de Spice Girls met Duvall Sir Rollo tweede in de kür op muziek. De twee klasseringen leveren haar de Zeeuwse titel op.

Vier jaar na die Zeeuwse roem behoort Van Liere (31) met de hengst Hermès tot de top van de mondiale dressuursport. Ze is deze week de kopvrouw van de Nederlandse ploeg op de WK in Herning. In het stadion van FC Midtjylland veroverde Van Liere maandag brons op de Grand Prix Special, nadat ze eerder in de landenwedstrijd de basis had gelegd voor de vijfde plaats, waarmee Nederland het olympisch ticket voor de Spelen van Parijs in 2024 binnenhaalde.

Sneltreinvaart

Van Liere is nog geen anderhalf jaar actief op het allerhoogste niveau, maar met de tien jaar jonge hengst Hermès heeft ze zich al definitief genesteld tussen de ruiters die al jaren de toon aangeven in de dressuursport. Zoals Isabell Werth, de gerenommeerde Duitse amazone, die vorig jaar op het prestigieuze concours in Aken al moest buigen voor de Nederlandse, en die maandag in Herning ook niet aan de bronzen score van Van Liere (79,704) kon komen.

“Het is natuurlijk een soort meisjesdroom”, zegt Van Liere telefonisch vanuit Herning. “Je kijkt toch tegen deze mensen op en dan zie je ineens dat je er boven staat. Zo’n Isabell Werth, die maandag ook weer een knap staaltje stuurwerk liet zien zoals niemand anders kan. Dan is het wel gaaf dat ik boven haar blijf, terwijl zij fantastisch rijdt. Zij is echt de koningin van de dressuur, waar iedereen alleen maar veel respect voor kan hebben. Ik ook. Zij is een klasse apart.”

Het verbaast Van Liere ook dat haar carrière zich in zo’n sneltreinvaart ontwikkelt. Na het veroveren van het kampioenschap van Zeeland dacht ze er geen moment aan dat ze vier jaar later tot de top van de wereld zou behoren. “Ik ben ook meer van de korte termijnplanning”, zegt Van Liere. “Ik stond daar destijds helemaal niet bij stil. Ik besef wel dat het heel apart is en dat het bij anderen niet zo gaat. Alles is zo de goede kant opgevallen. Normaal begin je met kleine wedstrijden, ik mocht meteen allemaal mooie wedstrijden rijden.”

Succesvolle combinatie

Van Liere vormt een succesvolle combinatie met Hermès, de hengst die ze vorig jaar in Den Bosch typeerde als ‘soms een beetje gekkig en soms geniaal’. “Ik heb altijd heel veel vertrouwen in hem gehad”, zegt de in Uden woonachtige Van Liere, “al is hij niet altijd het gemakkelijkste paard geweest. Het is met hem nooit een gelopen koers, het blijft spannend. Het is mooi dat het er nu allemaal uitkomt. We maken al die mooie dingen samen voor de eerste keer mee en dat maakt de band heel speciaal. Dat zal met een ander paard nooit zo meer zijn. Het is echt waanzinnig.”

De eigenaren van Hermès hebben Van Liere de verzekering gegeven dat ze tot en met de Spelen van Parijs met hem mag rijden. Wat er daarna gebeurt is onzeker. Vorig jaar ging haar tweede paard Haute Couture in de verkoop. “Hij blijft voorlopig bij mij, maar er kan van alles gebeuren”, zegt Van Liere. Wij zeggen altijd: als je geen paard hebt, is twee jaar kort; als je wel een paard hebt, is twee jaar best wel lang. Hij of ik kan geblesseerd raken en het is best wel lastig om hem te houden in de topvorm en topconditie die hij nu heeft. Maar ik weet dat hij nog veel beter kan.”

Van Liere en Hermès beëindigen de WK in Herning woensdag met de kür op muziek. Een uitdaging voor de combinatie, want ze gaan voor het eerst een nieuwe kür rijden. Dat is altijd spannend, erkent Van Liere, die ook beseft dat het een zeker risico inhoudt. Het is een beetje alles of niets. “Het kan goed uitpakken en het kan fout uitpakken. Ons doel was om hier een medaille te halen en dat is gelukt. Natuurlijk wil ik mijn allerbeste kür laten zien, maar ik hoef er niet zo gespannen voor te zijn.”

Lees ook: Geen medailles voor de dressuurruiters. Het wachten is op de zonen van Totilas

Met de drie zonen van het in 2020 overleden prijsdier Totilas ziet de toekomst er voor de Nederlandse dressuur veelbelovend uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden