Goedemorgen
Doktoren niet oververhit dankzij koelvesten van olympische sporters
De afgelopen vier jaar hebben wetenschappers binnen NOC-NSF en commerciële partijen zich beziggehouden met de vraag hoe atleten het best beschermd konden worden tegen de verwachtte hitte tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Het project kreeg de titel mee ‘Thermo Tokyo’.
Hoe presteer je het beste in de hitte, was het uitgangspunt van het project. Een belangrijk element in de voorbereiding op extreme warmte is koelen. En een van de middelen om de lichaamstemperatuur omlaag te brengen en daardoor hopelijk beter te kunnen presteren, is het dragen van koelvesten. Nu de Spelen met een jaar zijn uitgesteld, kunnen die vesten voorlopig worden opgeborgen.
Toch blijven ze niet helemaal ongebruikt. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC-NSF, meldde het afgelopen weekeinde dat hij vereerd was met een verzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Door het dragen van beschermde isolatiekleding kregen doktoren en verpleegkundigen op de intensive-careafdelingen last van de warmte en konden zij hun hitte niet kwijt. Of NOC-NSF de helpende hand kon bieden? De sportkoepel ging aan de slag en stelde koelvesten beschikbaar, die inmiddels in zes ziekenhuizen worden gebruikt.
Maar NOC-NSF leverde niet alleen de koelvesten. Ook werden bestaande factsheets, opgesteld voor de olympische sporters, omgeschreven naar de zorg. En tevens stelde NOC-NSF ook slush-puppy-apparaten beschikbaar.
“Wij vinden het heel mooi", zegt een woordvoerder van NOC-NSF, “dat we hiermee nu een klein steentje kunnen bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus.”
Lees ook:
Nog veel uitdagingen voor sportwereld na uitstel Spelen
Het IOC besloot dan toch de Olympische Spelen uit te stellen. Dat heeft veel gevolgen, voor contracten en de kalender van 2021.