null Beeld
Beeld

ColumnHenk Hoijtink

Dit zijn de tien verliezers van het Nederlandse voetbal van 2019

Henk Hoijtink

10. Het vrouwenvoetbal

Hè, bij de verliezers? Ja, toch wel. In het seizoen 2017-2018 nam het aantal meisjes en vrouwen bij de KNVB met 2,8% toe, in 2018-2019 met 1,6% – marginaal. In beide gevallen nam het in de jeugd af. Laat u niet misleiden door marketeers, die altijd op hypes uit zijn: er gaan niet heel veel vrouwen en vooral meisjes méér voetballen. Ze vinden het niet allemaal leuk.

9. Alfons Groenendijk

Staat voor een grotere groep: trainers van modale clubjes. Was zowaar bijna drie jaar trainer van ADO Den Haag – best knap. Maar ergens stokt het. Dan kan een trainer van een modaal clubje weinig meer, weet Groenendijk al wat langer. Hij stapte op.

8. Marc Overmars

Vorig jaar bij de winnaars. Hij stelde als technisch directeur de rijpere selectie van Ajax samen. Nu natuurlijk naar de letter geen verliezer, maar toch: sommige aankopen voor dit seizoen zijn vooralsnog minder geslaagd. Dat kan, hè: niet alles kan raak zijn. Vergeet in dezen nooit de allergrootsten, Johan Cruijff en Louis van Gaal, en de miskopen die ook zij ertussen hadden zitten.

7. Bert van Marwijk

Na een half jaar alweer ontslagen als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Na de WK-finale van 2010 was er niets groots meer voor hem weggelegd. Sleet zijn laatste jaren in spijtige frustratie en wrokkigheid daarover.

6. Dirk Scheringa

Ik, Alkmaarder, ga het toch één keer schrijven. Vanaf dat het er stond, zijn AZ-stadion, dat rood-witte luciferdoosje aan de rand van onze stad, heb ik het gedacht: verkeerde zuinigheid, de zuinigheid van zulke gelddenkers.

5. Michael van Praag

Nam afscheid als voorzitter van de KNVB. Zit nog even bij de Uefa op het pluche. Het bobo-bestaan is bijna ten einde, de herinnering aan de innemende Ajax-voorzitter van ooit al zo heel lang geleden vervaagd.

4. Toon Gerbrands

Spreekt graag in managementtaal. De voetbalwereld is van zoiets gauw onder de indruk: dat moet er wel één zijn die structuur in onze woelige wereld kan aanbrengen. Hij kon er lang op teren. Natuurlijk, hij deed dingen goed, als directeur bij AZ, bij PSV. Maar dit jaar waren de tegeltjeswijsheden op. Ook onder hem, zo bleek bij PSV, kan het in elkaar storten.

3. De Var

Zij die vooraf tegen de Var waren, of ernstige bedenkingen hadden, werden weggezet als dinosaurussen, exponenten van het conservatisme in het voetbal. En kijk nu eens: alom zwellen kritiek en ergernis aan. Hoe is het toch mogelijk dat zovelen niet wilden inzien wat de Var onherroepelijk – ik herhaal: onherroepelijk – met zich mee zou brengen?

2. Jaap Stam

Van 1 juli tot 28 oktober trainer van Feyenoord 1. Het kon al gauw niet meer verbazen. Een goed paard is nog geen goede ruiter – en dan was de trainerscursus al te moeilijk geweest.

1. Mark van Bommel

Dat was zo veel verrassender, raadselachtiger ook. Zó’n voetbaldenker, en dan anderhalf jaar lang geen goed beeld hebben van PSV, die door verdediging en middenveld gemankeerde ploeg. Hij leek een geboren trainer, maar nu al kan de vraag zijn: waar kan hij nog heen?

Redacteur Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden