Voetbal en corona

Dit zijn de drie scenario's voor vervolg voetbalcompetities

Of en wanneer in de Kuip in Rotterdam dit seizoen nog wordt gevoetbald is onzeker. Beeld BSR

Kan er toch na 6 april worden gesport? De kans is klein, maar de KNVB kijkt naar mogelijkheden om de competitie af te ronden.

Ondanks de aangescherpte maatregelen van het kabinet is het formeel nog niet helemaal uitgesloten dat er na 6 april toch weer op professioneel en amateurniveau kan worden gesport in Nederland. Die kans is echter zeer gering. En als dat al mag voor 1 juni, dan zijn in het betaald voetbal zeker tot 1 juni supporters niet welkom in de stadions.

Dat maakte een woordvoerder van het ministerie van VWS gisteravond desgevraagd duidelijk. Over het lot van de sport en competities ontstond gisteren verwarring. Het kabinet verbood maandag grootschalige evenementen tot 1 juni. Sporten in de openbare ruimte is nu alleen toegestaan met maximaal drie mensen, die zeker 1,5 afstand van elkaar nemen.

Op de site rijksoverheid.nl stond tot gisteravond dat alle sportwedstrijden tot 1 juni zijn afgelast en dat ook trainingen bij verenigingen niet door mogen gaan. “Helaas is dit geen juiste informatie. Die moeten we nog corrigeren”, aldus een woordvoerder.

Theorie

Sportcompetities zijn voor na 6 april formeel dus nog niet verboden. In theorie bestaat de kans dat de eredivisie, eerste divisie en het amateurvoetbal dit seizoen toch nog kunnen worden voltooid, eventueel zonder publiek. De KNVB vernam dit gisteren van VWS en houdt kleine hoop dat de competities toch uitgespeeld kunnen worden. De voetbalbond werkt aan drie scenario’s: de competitie wordt uitgespeeld voor 30 juni (tot 1 juni zonder publiek), de competitie wordt uitgespeeld tot na 30 juni en de competitie wordt niet meer uitgespeeld.

In dat laatste geval doemen er veel juridische vragen op: wordt het seizoen dan als niet gespeeld beschouwd, of wordt de huidige stand de eindstand? Komen er misschien toch nog play-offs, voor de landstitel, Europees voetbal, degradatie of promotie? 

Officieel moeten competities van de Uefa voor 1 juli afgewerkt zijn, maar de KNVB gaat ervan uit dat de Europese bond werkt aan een versoepeling van die regel. Complicerende factor voor veel clubs is wel dat veel contracten met spelers op 30 juni aflopen.

Zwembond KNZB liet al weten alle competities voor zwemmen, waterpolo en schoonspringen als beëindigd te beschouwen. Ook basketbalbond NBB zal dit seizoen geen kampioenen meer aanwijzen omdat dit ‘niet passend’ zou zijn ‘gelet op het gemankeerde seizoen en de situatie waarin het land verkeert’. 

Lees ook:

Voetbalfans over de competitie: ‘Bij de KNVB zullen ze héél creatief moeten zijn’

Het lijkt bijna uitgesloten dat de voetbalcompetities nog worden afgerond dit seizoen. Is er dan een kampioen? Kunnen clubs promoveren? Vier verstokte fans aan het woord.   

Voetballen zonder publiek om corona: ‘Een leeg stadion is dodelijk’

Het regent afgelastingen, wedstrijden worden zonder publiek gespeeld. Het coronavirus raakt de sport steeds meer. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden