null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

ColumnJohn Graat

Dit is ons niveau, en dat is wel prima zo

John Graat

Vergeef het mij, Ajacieden, maar nadat ik rond het laatste fluitsignaal van de verloren strijd tegen Benfica op de perstribune een plens bier over me heen had gekregen én in de trein naar huis op een door Ajax-supporters ondergepist balkon stond, schoot de briljante meedeiner van Max Verstand & De Speld weer door mijn hoofd.

‘Oh, we komen tot de achtste finale / ’t is absoluut het maximale / dat is ons niveau / en dat is wel prima zo’. Het satirische lied werd vóór het EK voetbal vorig jaar uitgebracht. Het had voorspellende waarde. We dachten na overwinningen op – let wel – Noord-Macedonië, Oostenrijk en – heel krap – Oekraïne wel even door te stoten. Tot dat dekselse Tsjechië ons in de achtste finale op onze beperkingen wees.

Een lesje leepheid en grinta

We zijn een poulefaseland, dacht ik na Ajax-Benfica. Het was prachtig in het najaar en de verwachtingen werden héél hoog, al was de verdeling van de prijzen nog ver weg. Ajax had in de poule, zo bleek ook later, vooral de Europese subtop getroffen op een gunstig moment. Wie luisterde naar een kritische, onafhankelijke denker als Marco van Basten, op 12 december bij Ziggo? Hij legde Ajax langs zijn internationale meetlat: “Het is echt niet zo indrukwekkend, er is veel middelmaat”.

Ajax struikelde op karakteristieke wijze, volgens het patroon van de laatste jaren. Wat zegt 70 procent balbezit als je amper kansen kunt creëren? Het zit in het DNA om zo te spelen, zegt men, en in dat van het Nederlandse voetbal. Prima, maar de wetten van de internationale voetbal vereisen meer. Benfica gaf een lesje leepheid en grinta, zoals Portugezen die ons al zo vaak hebben gegeven.

Jut en Jul

Laat het alvast een winstwaarschuwing voor het WK in Qatar zijn. Maandag verzamelen in Zeist de Oranjespelers zich weer rond bondscoach Louis van Gaal. Van hen zitten er nog twee in de Champions League: Virgil van Dijk en Arnaut Danjuma. De rest ligt eruit, óf doet bijvoorbeeld nog mee in de Jut en Jul-competitie, zoals Van Gaal ’m doopte.

Wat moeten we dáár blij mee zijn, die nieuwe Conference League. Het toernooi voor Europese middenmoters is geschapen voor het Nederlandse voetbal. Het bood vaak knotsgek amusement én veel meer doelpunten dan de Champions League. In deze nieuwe Europese kelderklasse gaan nog geen obscene bedragen om en konden clubs als AZ en Vitesse ver komen. Heel sneu sneuvelden ook zij in de achtste finale.

PSV-trainer Roger Schmidt gaf onbedoeld in één zin het verschil tussen het hoogste niveau en de Conference League weer. Met ‘wij zijn geen Atlético’ rechtvaardigde hij dat zijn elftal in Kopenhagen lekker ging aanvallen. In de Jut en Jul-speeltuin voor ploegen die ver van de Europese top verwijderd zijn geraakt, kan dat nog.

Feyenoord en PSV kunnen dankzij die competitie nu spotten met de wetmatigheid dat de achtste finale ons eindstation is. In Rotterdam loopt de Conference-koorts snel op en dat snapt iedereen: met weinig middelen het maximale presteren. PSV vond de gang naar de Conference League eerst een vernedering, maar in Eindhoven wordt nu toch ook voorzichtig de polonaise ingezet vanwege de kwartfinale.

Onrealistische droom

Sporten is het leukst op je eigen niveau. Feyenoord en PSV wonnen over twee duels met 8-3 en 8-4 van de aanstaande kampioenen van Servië en Denemarken. Dit is ons niveau / en dat is wel prima zo. Accepteer het, en smijt niet met je bier als een mooie droom helemaal niet realistisch is gebleken.

Lees ook:

Het Europese avontuur van Ajax

dat zo veelbelovend begon, eindigt in mineur

Sterk PSV heeft geen kind

aan FC Kopenhagen en gaat door naar kwartfinale

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden