Stenen door de ruit

Directeur Mark Koevermans stapt op bij Feyenoord na intimidatie om nieuw stadion

Mark Koevermans stapt op als directeur van Feyenoord.  Beeld ANP Sport
Mark Koevermans stapt op als directeur van Feyenoord.Beeld ANP Sport

Oud-proftennisser Mark Koevermans stopt als algemeen directeur van Feyenoord. De Rotterdamse club meldt woensdag dat Koevermans na een reeks incidenten niet langer het gevoel heeft goed te kunnen functioneren en beslissingen te kunnen nemen. Bij Koevermans werden in september ‘s nachts de ruiten ingegooid en zijn voordeur beklad, vermoedelijk door leden van de harde kern van de club.

“Feyenoord zit al vanaf mijn kinderjaren in mijn hart. Bij mijn aanstelling gaf ik niet voor niets en zonder overdrijving aan dat met werken voor Feyenoord voor mij een jongensdroom in vervulling ging. Daarmee is het vandaag geen fijne dag voor mij. Het doet pijn dit besluit te hebben moeten nemen”, aldus Koevermans, die in 2009 als commercieel directeur in dienst trad van Feyenoord.

Feyenoord City

Koevermans zou eerder dit jaar ook al thuis zijn lastiggevallen, toen door boze Feyenoord-supporters, uit onvrede over de plannen voor de bouw van een nieuw stadion. Met Feyenoord City, een ambitieus plan voor gebiedsontwikkeling waar het stadion een onderdeel van is, wil de club meer inkomsten gaan genereren. Dat achten de directie en de Raad van Commissarissen nodig om in de toekomst weer mee te kunnen doen om de prijzen. De Kuip, al sinds 1937 de thuishaven, is een monument maar ook sterk verouderd en het biedt te weinig commerciële mogelijkheden. Veel supporters van de club, en zeker de harde kern, hechten echter sterk aan De Kuip en verzetten zich fel tegen Feyenoord City. Ook bij architect en initiatiefnemer van dat plan, Ard Buijsen, kwamen fans op intimiderende wijze langs.

Feyenoord supporters met een spandoek over Mark Koevermans tijdens een wedstrijd tegen sc Heerenveen.  Beeld ANP
Feyenoord supporters met een spandoek over Mark Koevermans tijdens een wedstrijd tegen sc Heerenveen.Beeld ANP

In juni zag burgemeester Ahmed Aboutaleb zich genoodzaakt een politieke bijeenkomst over Feyenoord City op het stadhuis af te blazen omdat de veiligheid in het geding was. Onder andere Koevermans zou daar uitleg geven.

‘Te schandalig voor woorden’

Nadat de woning van Koevermans in september was beklad, noemde Feyenoord het incident in september bij monde van een woordvoerder ‘te schandalig voor woorden’. Hij wilde er toen het liefst zo min mogelijk woorden aan vuil maken. Toon van Bodegom, voorzitter van de raad van commissarissen, en vice-voorzitter Gérard Moussault zullen later op de dag het vertrek van Koevermans nader toelichten.

Koevermans volgde twee jaar geleden officieel Jan de Jong op als algemeen directeur, nadat hij die functie al enige maanden op interimbasis had vervuld. Hij neemt met pijn in zijn hart afscheid. “Maar ik denk dat dit het beste is ondanks de wetenschap dat ik de club, de collega’s en veel mensen in de directe omgeving van de club zal gaan missen.”

Lees ook:

Een nieuwe Kuip?

Bij de Rotterdamse architect Ard Buijsen, voorstander en initiator van de nieuwbouwplannen van Feyenoord, stonden opeens een groep boze fans van de harde kern voor de deur. Zij willen dat ‘Feyenoord City’ niet doorgaat.

Splijtzwam Feyenoord City: ‘Ze willen er een soort Ajax van maken’

De plannen voor Feyenoord City worden steeds concreter, de tegenstanders steeds feller. ‘Mijn grootste angst? Dat Feyenoord, de club van het volk, straks Feyenoord niet meer is.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden