Eredivisie

‘Die andere Henk’ beslist beladen Friese derby tussen Cambuur en Heerenveen

Cambuur-speler Jamie Jacobs (links) in duel met Hamdi Akujobi van SC Heerenveen Beeld Pro Shots / Niels Boersema
Cambuur-speler Jamie Jacobs (links) in duel met Hamdi Akujobi van SC HeerenveenBeeld Pro Shots / Niels Boersema

In een wedstrijd omgeven door emoties trok Heerenveen aan het langste eind tegen Cambuur (1-2). De ploeg uit Leeuwarden moest het met tien man doen na een vroege rode kaart voor de enige Fries op het veld Doke Schmidt.

Edwin Struis

Het wil maar niet wennen, een desolaat stadion op een wedstrijddag. Waar normaal gesproken het Cambuurplein een en al levendigheid is voorafgaand aan een wedstrijd van de plaatselijke trots, regeert nu de rust, ook al omdat de meeste winkels verplicht zijn gesloten. De naargeestige uitstraling wordt versterkt door politie te paard en in busjes die de omgeving probeert te vrijwaren van subversieve elementen die de Friese derby, de eerste in vijf seizoenen, proberen aan te grijpen om oude rekeningen te vereffenen. Cambuur en Heerenveen, dat ligt elkaar nu eenmaal niet zo.

De aloude rivaliteit tussen beide kemphanen werd in de week voorafgaand aan het treffen van een nieuwe, trieste dimensie voorzien door fans van Heerenveen, die via de sociale media een spandoek ontrolden met een treurige mededeling erop voor Henk de Jong, de trainer van de rivaal: ‘Cambuur geeft je kopzorgen’. Verwijzend naar de cyste in het hoofd van de coach die ervoor zorgt dat De Jong de komende periode noodgedwongen even afstand moet nemen van zijn passie. Mensonterende teksten waar het weldenkende deel van Friesland zich gelukkig meteen van distantieerde, zowel van Heerenveen- als van Cambuur-zijde.

Uitbundig toegejuicht

Dan was het levensgrote spandoek dat gisteren de Noordtribune van het Cambuur-stadion sierde, waar normaal de harde kern van de thuisclub zich verzamelt, van een heerlijke eenvoud. ‘HENK’, stond er met koeienletters over de hele breedte, een mooie steun in de rug van de absente trainer. Zijn lichamelijke ongemak belette De Jong overigens niet om tijdens de afsluitende training daags voor de derby zijn opwachting te maken op het trainingscomplex, waar hij uitbundig werd toegejuicht door de aanwezige fans. Ook op de wedstrijddag zelf had hij nog volop app-contact met stand-in Pascal Bosschaart, waarin hij de nadruk legde op zijn eigen interpretatie van het 2G-beleid: gasgeven en genieten. Twee componenten die moeilijk te verenigen zijn, bleek tijdens de wedstrijd. Want het was juist Heerenveen dat met de juiste instelling tussen de lijnen verscheen. Terwijl ook dat team met een flinke portie leed werd opgezadeld door het overlijden van de vader van verdediger Lucas Woudenberg. Met rouwbanden werd stilgestaan bij dit trieste nieuws.

En zo stond er de nodige spanning op het Friese onderonsje, waarin Heerenveen uiteindelijk aan het langste eind trok. Met behulp van een andere Henk – Veerman – die het bewuste spandoek wellicht gebruikte ter eigen inspiratie. Maar ook met assistentie van scheidsrechter Danny Makkelie, die in samenspraak met de Var een niet-bewuste handsbal van Calvin Mac-Intosh promoveerde tot strafschop. Een paar minuten later decimeerde de arbiter de thuisclub tot een tiental door verdediger Doke Schmidt een rode kaart voor te houden na een overtreding die makkelijk met geel afgedaan had kunnen worden. De manier waarop de enige Fries in het gezelschap het duel aanging met Heerenvener Tibor Halilovic was lomp, onbehouwen en zonder oog voor de bal, maar rechtvaardigde geen rode kaart.

Verschil in kwaliteit

Met z’n tienen ging Cambuur volop de strijd aan tegen een Heerenveen dat aanvankelijk wat hooghartig probeerde de wedstrijd zonder al te veel energie over de streep te trekken, maar uiteindelijk vol aan de bak moest. Zeker na de gelijkmaker van Cambuur-spits Roberts Uldrikis die de bal na een vrije trap van Robin Maulun knap in de verre hoek deponeerde. De gelijkmaker had de uitwerking van een wake-upcall voor de formatie van Johnny Jansen, die zeker in de tweede helft het verschil in kwaliteit showde. De thuisploeg hield lang stand, maar moest in de slotfase toch capituleren toen ‘die andere Henk’ de bal onhoudbaar langs Cambuur-keeper Stevens kopte. Het doelpunt maakte aan beide kanten veel los, en niet alleen positieve emoties. Vlak na het laatste fluitsignaal van Makkelie dreigden verschillende opstootjes, die uiteindelijk in de kiem werden gesmoord.

De nederlaag kwam hard aan in de Friese hoofdstad, met name bij Doke Schmidt, de speler die zijn elftal benadeelde met een domme overtreding. De door Heerenveen opgeleide verdediger stond er na afloop bedremmeld bij toen hij de beelden terugzag, waarbij hij ook nu geen rode glans bespeurde. “Hier had geel kunnen volstaan. Of ik mezelf iets verwijt? Nou, ik wil niet zover gaan dat ik mijn teamgenoten heb gedupeerd, maar het is duidelijk dat ik het ze een stuk lastiger heb gemaakt dan nodig. Dat ze tachtig minuten met een man minder het Heerenveen flink moeilijk hebben gemaakt, vervult me met trots. Maar je koopt er aan het eind niets voor, want we staan met lege handen.”

Lees ook:

Het is alles en soms helemaal niets met Cambuur.

Het lot van een ploeg die risico’s neemt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden