InterviewWielrennen

Deze rennersvrouwen zitten nu hele dagen met man thuis: ‘Hij heeft meer respect gekregen voor wat ik doe’

Ramona Terpstra, met haar man Niki Terpstra. Beeld Patrick Post
Ramona Terpstra, met haar man Niki Terpstra.Beeld Patrick Post

Beroepswielrenners zijn normaal vaak en lang van huis, maar nu zijn ze plotseling altijd thuis. Hoe is dat voor hun partners?

Marijn de Vries

De atleten die normaal gesproken misschien wel het meest van huis zijn, zijn wielrenners. Weken achtereen zijn ze weg, voor trainingskampen en koersen. Nu, tijdens de coronacrisis, zijn wielrennersgezinnen misschien wel voor het allereerst lang fulltime bij elkaar. Hoe is dat? Niet zelden lopen rennershuwelijken op de klippen als de fiets eenmaal aan de wilgen hangt...

Ramona Terpstra (37), vrouw van Direct Energie-renner Niki Terpstra. Ze wonen samen met hun twee kinderen Luca (10) en Zoey (7) in Bergen, Noord-Holland.

“Vandaag kreeg ik een herinnering op mijn telefoon van een interview waarin ik had gezegd dat ik helemaal knettergek zou worden als Niki de hele dag thuis zou zijn. Nu is het zover en eerlijk is eerlijk: het gaat hartstikke goed.

Ik was even bang dat Niki zich met het huishouden zou gaan bemoeien, maar dat doet hij niet. Hij verzint van alles om te doen. We hebben een bootje, dat heeft hij helemaal opgeknapt. We wonen middenin de polder en we hebben een hond waar we regelmatig mee moeten lopen, dus we zitten elkaar niet op de lip.

Normaal gesproken is dit de belangrijkste periode in Niki’s jaar, met de voorjaarskoersen. Nu is hij met de kinderen aan het voetballen en trampolinespringen, dat is echt nog nooit gebeurd. De kinderen vinden het geweldig dat Niki er ook echt ís en niet hoeft te denken aan een belangrijke wedstrijd volgende week of de week erop.

Ik denk dat de omslag komt als hij weet wanneer hij weer moet koersen. Dan moet hij weer gaan trainen en komt de onzekerheid: ojee, sta ik er straks wel? Maar nu kan Niki kan zich goed neerleggen bij de situatie. Als we hier samen doorkomen, gaan we na zijn carrière echt niet meer scheiden, haha.”

Renee Meijer (48), vrouw van Trek-Segafredo-ploegleider en oud-renner Steven de Jongh. Ze wonen samen in het Belgische Kalmthout.

“Bij ons zijn de rollen nu omgedraaid. Ik ben ambulanceverpleegkundige bij huisartsenpost Noordrand, net over de grens in België, en werk me een slag in de rondte. Af en toe ben ik een paar uur thuis. Steven is fulltime thuis en doet het huishouden. Hij poetst als een topsporter: stukken beter dan ik.

Eigenlijk heeft hij nooit eerder gezien wat mijn werk precies inhoudt, omdat hij normaal gesproken altijd weg is. Nu ziet hij ineens hoe heftig het is, zeker met alle coronapatiënten. Hij heeft veel meer respect gekregen voor wat ik doe.

Vanwege mijn werk raak ik Steven niet aan. Dat is niet makkelijk, want juist nu heb ik best behoefte aan een knuffel, maar ik vind het risico om hem te besmetten te groot. We slapen wel in hetzelfde bed, maar allebei helemaal aan de rand.

Natuurlijk is deze coronacrisis vreselijk, maar voor ons is het leuk: in de elf jaar dat we samen zijn, is Steven nog nooit zo lang thuis geweest. We leren elkaar op een heel andere manier waarderen.”

Nancy Arreola, vrouw van Burgos-BH-renner Jetse Bol. Ze wonen samen met hun zoon Mikel (bijna 2) in Girona, Spanje.

“We zitten nu in de vierde week van de lockdown en we vinden het heel zwaar. Hier in Spanje mogen we helemaal niet naar buiten. Ja, om boodschappen te doen, maar dat doen we zo min mogelijk. Liefst maar één keer per week, omdat de regio waar wij wonen zwaar getroffen is.

Vorige week zaten we er even helemaal doorheen, want de lockdown is met twee weken verlengd. Dat betekent dat we nog drie weken binnen moeten blijven. Mikel begrijpt niet waarom hij niet naar buiten mag, naar zijn vriendjes.

Jetse traint op de hometrainer, twee uur per dag. Dat is het minimale om een beetje in vorm te blijven. Veel meer heeft geen zin: we weten niet wanneer hij weer kan koersen. Hij is gelukkig wel heel relaxed, we kunnen toch niks aan de situatie veranderen.

Mikel sleept ons er doorheen. Hij is zo vrolijk als hij ’s ochtends wakker wordt. Hij zorgt voor afleiding: we moeten met hem spelen en voor hem zorgen. Als hij er niet geweest was… We hopen vooral dat we snel weer naar buiten mogen, al was het maar voor een wandelingetje.”

Lees ook: Geen bier of publiek? Oké. Maar geen wielerkoers in Kwaremont?

De Ronde van Vlaanderen ging door het coronavirus niet door. Wat betekende dat voor het dorp Kwaremont, dat tijdens de Ronde het epicentrum is van de Belgische wielercultuur?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden