Nieuws Afrika Cup

Demonstrerend Algerije bidt voor winst in de Afrika Cup

Algerijnen in Algiers juichen, nadat hun nationale elftal in de halve finale van de Africa Cup heeft gewonnen tegen Nigeria afgelopen zondag. Beeld AP

Het protest tegen de militaire machthebbers werd in Algerije aangewakkerd in de voetbalstadions. Vanavond staat de nationale ploeg in de finale van de Afrika Cup tegenover Senegal.

Algerije maakt zich op voor een beladen finale van de Afrika Cup in Cairo vanavond. Als ‘Les Verts’ tegenstander Senegal verslaan, is dat niet alleen een sportief hoogtepunt. Demonstranten die al maandenlang de straat op gaan tegen de zittende macht, zien het voetbalsucces als een reflectie van hun eigen politieke strijd.

Het lijflied van de demonstranten dat iedere vrijdag door de straten van Algiers schalt, is zelfs in het voetbalstadion geboren: supporters van volkssclub USM Alger componeerden ‘La Casa del Mouradia’, waarin het lot van de kansloze Algerijnse jeugd weerklinkt en er vol ironie gehakt wordt gemaakt van de machthebbers. De liedtitel is een verwijzing naar het presidentieel paleis en de roversbende uit de Netflix-serie ‘La Casa de Papel’.

De stadions in het autoritair geregeerde Noord-Afrikaanse land dienen al langer als vrijplaatsen, waar de anonieme massa op de tribune meningen kunnen ventileren. De innige relatie tussen voetbal en politiek loopt als een rode draad door de geschiedenis van Algerije dat in 1962 onafhankelijk werd van Frankrijk.

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog die daaraan voorafging, rekruteerde de FLN, het Algerijns verzet, zelfs topspelers in het buitenland voor de strijd: in 1958 doken zij plotseling gezamenlijk op in Tunesië, waar het elftal zich als ‘onafhankelijkheidsteam’ presenteerde dat de wereld rondging, voetballend voor de revolutie.

Algerije won in 1990 voor het eerst, en het laatst, de prestigieuze Afrika Cup. Het land had in de voorafgaande jaren ook te maken gehad met hevige demonstraties voor economische en politieke hervormingen. Wrang genoeg duurde de voetbalvreugde niet lang. Algerije raakte in een bloedige burgeroorlog verzeild, waaruit de huidige machthebbers kwamen bovendrijven.

Onder druk van de demonstranten is president Abdelaziz Bouteflika inmiddels opgestapt. Het leger, dat de touwtjes stevig in handen houdt, heeft zakenlieden en andere regime-getrouwen opgepakt en wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen. De protesten houden echter aan, omdat garanties voor een eerlijke stembusgang volgens de demonstranten ontbreken. De protesten die in februari aanvingen, hebben ook een verzoenende werking: zo werd de doorgaans zo heetgebakerde hoofdstedelijke derby tussen USM Alger en MC Alger in het voorjaar in een vrijwel leeg stadion gespeeld. In plaats van tegenover elkaar te staan, gingen de supporters liever eensgezind de straat op om te protesteren tegen het regime.

Algerijen bestormen de straten van Algiers na de winst tegen Nigeria in de Africa Cup afgelopen zondag. Beeld AP

Vandaag wordt voor de 22ste vrijdag op rij gedemonstreerd. Een paar duizend supporters zijn met gesubsidieerde tickets naar Caïro afgereisd, omdat voetbalreisjes voor de doorsnee Algerijn niet te betalen zijn. Ook op de tribunes in Egypte klinkt nu ‘La Casa del Mouradia’. De eerste supporters in rode boevenpakken, inclusief maskers met karakteristieke krulsnol van La Casa de Papel zijn al gespot.

In Parijs, de hoofdstad van de voormalige kolonisator, waar veel Algerijnen wonen, had de politie de afgelopen weken rond de wedstrijden de handen vol aan relschoppers. Algiers gaat bij winst waarschijnlijk een volksfeest van ongekende proporties tegemoet. De demonstranten zullen het vieren als hun eigen overwinning.

Lees ook:

Salah moet Egypte weer trots brengen tijdens de Africa Cup in eigen land

Gastland Egypte opent vandaag de Afrika Cup tegen Zimbabwe. Van sterspeler Salah wordt de titel verwacht in het toernooi, dat óók een promotiemiddel is voor het politieke bewind. 

Voetbal voor vrouwen is geen taboe meer in Afrika, maar er is nog wel een drempel

Voetbal wordt ook in Afrika meer en meer een vrouwensport. In Kameroen, dat in de groepsfase van het WK vrouwenvoetbal tegen Oranje speelde, mogen dochters tegenwoordig zonder gêne tegen een bal trappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden