Demi Schuurs (Sittard, 1 augustus 1993) is een professionele Nederlandse tennisspeelster die behoort tot de mondiale top van het dubbelspel en is nu de nummer elf van de wereld. Ze woont in Maastricht.

TerugblikSportjaar 2021

Demi Schuurs, toptennisster in onzichtbare en ondergewaardeerde wereld

Demi Schuurs (Sittard, 1 augustus 1993) is een professionele Nederlandse tennisspeelster die behoort tot de mondiale top van het dubbelspel en is nu de nummer elf van de wereld. Ze woont in Maastricht.Beeld Roger Dohmen

Demi Schuurs keek lange tijd uit naar haar olympisch debuut. De Spelen in Tokio werden niet een onverdeeld succes.

Fred Buddenberg

Het jaar van Demi Schuurs begint goed, met een plaats bij de laatste vier op de Australian Open. Ook het slot van 2021 is uitstekend, met het bereiken van de halve finale van de WTA Finals, het eindejaarstoernooi met de beste speelsters van het jaar. Schuurs (28) sluit haar tiende seizoen als proftennisster af als nummer elf van de wereld.

Klinkt allemaal mooi, maar toch speelt het jaar 2021 van Schuurs zich voornamelijk af in de anonimiteit. De Limburgse behoort al jaren tot de mondiale top van het dubbelspel, een onderdeel van de tennissport dat volgens haar niet de aandacht krijgt die het verdient. Niet van de media, niet van de toernooien en ook niet van de vrouwenbond WTA. Op alle vlakken vindt Schuurs het verschil tussen het enkelspel en dubbelspel veel te groot.

Televisiecamera's gaan uit

Ze betreurt het dat tennisliefhebbers niet de kans krijgen om kennis te maken met het dubbelspel, dat in haar ogen vaak attractiever en leuker is om naar te kijken dan een enkelpartij. Maar journalisten gaan massaal koffie drinken en de televisiecamera’s gaan uit als er niet twee maar vier speelsters de baan opstappen. Schuurs: “De meeste zenders zenden alleen de singles uit, ook bij de grandslams en de WTA Finals. Tsja, dan denk je ook...”

Dat het dubbelspel niet alleen onzichtbaar is, maar ook wordt ondergewaardeerd, blijkt volgens Schuurs ook uit de financiële beloning. Waar dubbelaars na verlies in de eerste ronde van een grandslamtoernooi 7000 euro per persoon krijgen, dat strijken de singelaars 60.000 euro op. “Als dubbelaars hebben we het daar wel eens over”, zegt Schuurs. “Er is echter weinig aan te doen. Er zijn een paar mensen die een beetje verantwoordelijk zijn voor het dubbelspel. Zij kaarten het aan bij de WTA, maar vervolgens gebeurt er niets. Het is gewoon kansloos.”

Schuurs zegt niet iemand te zijn die zich jaarlijks bepaalde doelen stelt. Natuurlijk wil ze graag een grandslamtitel winnen en nummer één van de wereld worden. Ze heeft al eens zevende gestaan, dus waarom niet? Voor 2021 is één toernooi wel met een rood potlood in haar agenda omcirkeld: de Olympische Spelen in Tokio. Na het behalen van de dubbeltitel in Brisbane in 2018 spreken Kiki Bertens en Schuurs af een olympisch koppel te vormen. Een vriendendienst van Bertens, die in tegenstelling tot Schuurs, niet gegrepen is door de magie van de vijf ringen.

Demi Schuurs:  ‘Ik hoop dat er wat jonge meiden aankomen, maar op dit moment is de spoeling in Nederland erg dun.’  Beeld Roger Dohmen
Demi Schuurs: ‘Ik hoop dat er wat jonge meiden aankomen, maar op dit moment is de spoeling in Nederland erg dun.’Beeld Roger Dohmen

Schuurs geniet van de eerste ‘superweek’ in Tokio met al die andere sporters om haar heen. Maar op de baan valt ze ten prooi aan een ongekende spanning. Tot 4-1 in de eerste set slaat ze geen bal, zittend op de bank staart ze met holle ogen voor zich uit en heeft ze niet de regie over haar trillende benen. “Ik weet niet wat daar gebeurde”, zegt Schuurs. “Ik had er zo lang naar uitgekeken en ook de mensen om mij heen. Maar vanaf het moment dat ik deel uitmaakte van Team NL creëerde zich onbewust een spanning in mij, waardoor ik helemaal dichtsloeg.”

Goede band met Kiki Bertens

Schuurs wordt tijdens het wisselen van baanhelft bijna moederlijk toegesproken door Bertens, die als geen ander weet wat spanning met een mens kan doen. “Ze zei precies de goede dingen, daar bleek dat we een goede band hebben”, aldus Schuurs. “Ik kwam helemaal los, ook emotioneel en daarna gingen we zoveel beter spelen.” In de beslissende supertiebreak wint het Nederlandse duo met 11-9 van Caroline Garcia en Kristina Mladenovic, het Franse koppel dat favoriet is voor olympisch eremetaal.

De ontlading na het laatste punt is veelzeggend. Bertens knielt neer en Schuurs loopt breed lachend naar haar partner. Een innige omhelzing volgt. Schuurs: “Dat gevoel is nu moeilijk te beschrijven. Het gaat allemaal zo snel, je wint en je wordt overmand door emoties. Ook speelde mee dat ik naast Kiki mocht staan in haar allerlaatste toernooi, zij is toch de beste Nederlandse tennisster ooit. Die ontlading was voor mij wel een van de mooiere momenten van het jaar.”

De euforie verdwijnt snel als de volgende ochtend bekend wordt dat dubbelspecialist Jean-Julien Rojer positief is getest op corona. Bertens en Schuurs spelen nog een wedstrijd, maar mentaal zijn ze gebroken door het nieuws. “Alles stortte in elkaar en dan wil je alleen nog maar naar huis.” Nu Bertens is gestopt heeft Schuurs geen idee of ze over drie jaar in Parijs een olympische herkansing krijgt. “Ik hoop dat er wat jonge meiden aankomen, maar op dit moment is de spoeling in Nederland erg dun.”

Wisseling van dubbelpartner

Ondanks de positieve terugblik op 2021, met titels in Doha en Charleston, besluit Schuurs niet verder te gaan met Nicole Melichar-Martinez. De persoonlijkheden van beide tennissters liggen te ver uit elkaar, zegt Schuurs, die vooral vooral moeite met het Amerikaanse gedrag van haar partner.

Voor 2022 gaat ze in zee met de Taiwanese Chan Hao-ching, die door de strenge quarantaineregels in haar land veel toernooien heeft gemist en is teruggezakt op de mondiale ranglijst (32ste). In 2016 was Chan nog de nummer vijf van de wereld en een jaar later haalde ze de dubbelfinale op Wimbledon. Schuurs hoopt op een succesvolle en ook lange samenwerking. “Als je langer met elkaar speelt, kun je aan meer dingen werken dan alleen de basis.”

‘Tennissters in China hebben geen vrije keuzes’

Schuurs is in Mexico voor de WTA Finals als het nieuws bekend wordt over Peng Shuai, de Chinese tennisster die van de aardbol lijkt verdwenen nadat ze een vooraanstaande oud-politicus heeft beschuldigd van seksueel misbruik.

Ze heeft geen persoonlijke band met de 35-jarige Peng Shuai, oud-winnares in het dubbelspel op Wimbledon (2013) en Roland Garros (2014). “Uiteraard werd er over gesproken en natuurlijk hoopt iedereen dat ze veilig is. Wat ze naar buiten heeft gebracht is nogal wat. Je weet dat zo’n persoon de macht heeft en dan kan je maatregelen verwachten. We weten dat ze in China heel streng zijn.” Schuurs deelde eens de coach met een Chinese speelster. “Toen heb ik wel meegekregen welke macht ze in China hebben. Er zijn bepaalde instanties die je vertellen wat je wel of niet mag doen. Welke toernooien je bijvoorbeeld wel of niet mag spelen. Ze hebben geen vrije keuzes en dat is natuurlijk verschrikkelijk.”

Schuurs en Bertens speelden in februari 2018 in Dubai tegen Peng Shuai en Su-Wei Hsieh uit Taiwan. Schuurs kan zich de partij niet herinneren, en bij het horen van de uitslag (6-1 en 6-0 voor Peng Shuai en Hsieh) weet ze ook wel waarom.

Lees ook: Tennissters vieren winst op China, maar de toekomst van het Nederlandse vrouwentennis oogt somber

Paul Haarhuis nam met een overwinning afscheid als coach van de tennisvrouwen. Zijn opvolg(st)er zou moeten verjongen, maar met wie?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden