LevensvatbaarheidBetaald voetbal

‘Deel van de voetbalclubs blijft door één weldoener overeind’

Vescom-eigenaar Philippe van Esch steekt jaarlijks een miljoen euro in Helmond Sport. Beeld BSR Agency
Vescom-eigenaar Philippe van Esch steekt jaarlijks een miljoen euro in Helmond Sport.Beeld BSR Agency
John Graat

Sanering van het betaald voetbal is nodig, waarbij heilige huisjes als het verdwijnen van clubs niet taboe zijn. Diverse kenners en betrokkenen bij het betaalde voetbal pleiten daarvoor. Zoals Henk Kesler, oud-directeur (2000-2010) van de KNVB: “Er moet een plan komen. Als je verder wilt als gezonde bedrijfstak dan zul je tot kleinere competities moeten komen. De noodzaak tot veranderingen was er nooit zo erg. Er was altijd wel iemand die de helpende hand toestak bij een club, maar die tijd is wel voorbij”, denkt Kesler, een jurist die arbiter is bij het CAS, het tribunaal voor de sport in Lausanne.

Nederland telt nu nog 34 betaaldvoetbalorganisaties. De CED, de coöperatie van clubs in de eerste divisie, luidde vorige week de noodklok. Deze crisis kon alleen al op dit niveau in het zwartste scenario zestig miljoen euro gaan kosten. Niettemin blijft het doel dat alle clubs in 2021 nog bestaan, meldde de CED. Een deel van die clubs leidt echter al jaren een marginaal en financieel onzeker bestaan, zoals FC Dordrecht. Al jaren worden vraagtekens gezet bij de levensvatbaarheid van MVV en het armlastige Roda JC in Zuid-Limburg. En Brabant telt nog altijd acht profclubs, waarbij TOP Oss, FC Eindhoven en Helmond Sport spelen in verouderde stadions die bij wedstrijden voor het grootste deel leeg blijven.

Ongezonde bedrijfsvoering

Vaak houdt één weldoener deze clubs grotendeels overeind. Bij Helmond Sport, de nummer laatst in de afgebroken eerste divisie, is dat Vescom-eigenaar Philippe van Esch. Hij steekt jaarlijks een miljoen euro in de club. Dat is een derde van alle inkomsten (begroting 3,1 miljoen). Daarbovenop legt Van Esch bij het opmaken van de jaarrekening meestal nog tonnen bij om de exploitatieverliezen te dekken.

Is zo’n bedrijfsvoering gezond? Sportmarketeer Frank van den Wall Bake: “De helft van de clubs heeft een ongezonde bedrijfsvoering. Maar ze blijven met houtje-touwtje overeind, omdat ze nu eenmaal geliefd zijn bij een handvol sponsors en supporters.”

“Niet alle eerstedivisieclubs hebben bestaansrecht, maar ook in de eredivisie hebben het er een paar moeilijk”, zegt Foppe de Haan. “Maar dan zie je dat ze weer rare dingen gaan bedenken. De gemeente koopt bijvoorbeeld het stadion voor 1 euro, of sluit een lening af, of zoiets. Het lastige is ook: zo’n FC Dordrecht bestaat nog steeds omdat ze in staat zijn het zelf rond te breien, zonder subsidie. Wie moet ze dan dwingen om te stoppen? Je zou eigenlijk de vraag moeten stellen: voor hoeveel clubs is er ruimte? Wie hebben er nog bestaansrecht? Dan moet je kijken naar zaken als sponsorinkomsten, toeschouwersaantallen en historie.”

Lees ook:

PSV-directeur Gerbrands: ‘Het voetbal is een bedrijfstak zonder plan, Dijkhoff heeft gelijk’

Een heel seizoen zonder publiek voetballen, zou PSV 30 miljoen euro aan inkomsten kosten.

‘Liever een jaar geen voetbal dan een jaar zonder publiek’

Profclubs en amateurs vrezen een seizoen zonder publiek. “De kans is groter dat clubs zeggen: dan we spelen niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden