Tennis

Debutant Gijs Brouwer wint op ABN Amro Open en grijpt daarmee een strohalm: ‘Deze zege tikt aan’

Gijs Brouwer in actie bij het ABN Amro Open in zijn gewonnen partij tegen de Zwitser Marc-Andrea Hüsler. Beeld ANP
Gijs Brouwer in actie bij het ABN Amro Open in zijn gewonnen partij tegen de Zwitser Marc-Andrea Hüsler.Beeld ANP

Het proftennis een walhalla? Voor het gros van de beroepsspelers is het eerder een jungle. Gijs Brouwer weet dat als geen ander.

Marco Knippen

Zijn vuurdoop bij het ABN Amro Open omlijstte Gijs Brouwer dinsdag met een overwinning. Die morele opsteker moet een impuls zijn voor zijn tenniscarrière. Al is het niet meer dan een strohalm.

Het succesje in Rotterdam volgt op hoopgevende resultaten vorig jaar in Houston en New York. Bij zijn debuut op de ATP Tour drong Brouwer door tot de laatste acht, terwijl hij op de US Open de tweede ronde haalde.

Dat voedt de hoop dat een opmars in het verschiet ligt, maar een garantie biedt het allerminst. Want als er in een sport sprake is van een moordende concurrentieslag, dan is het tennis. In het internationale circuit woedt een dagelijkse overlevingsstrijd, waarbij de weg naar de top kronkelig is. Menigeen sneuvelt dan ook in het voorportaal, mentaal geknakt of fysiek gesloopt. Dat de instapdivisie een doorgangshuis is, is geen wetmatigheid.

Brouwer kan erover meepraten. In 2016 koos hij voor een profavontuur, waarbij het aanpoten bleek en hij nauwelijks terreinwinst boekte. De spelonken van het métier bleven zodoende zijn werkomgeving, met als gevolg dat de vereiste punten om op de mondiale ladder te stijgen en het prijzengeld geenszins voor het oprapen lagen. Perspectief ontbrak.

Inkomsten bleven beperkt

De twee uitschieters in de Verenigde Staten kwamen daarom als geroepen: Brouwer maakte een reuzensprong op de wereldranglijst (van 361 naar 150). Het leidde ertoe dat eindelijk, na al die jaren ploeteren in de marge, de volgende fase aanbrak. Hij verruilde de Future-toernooien voor de Challengers, het tweede niveau waarin meer punten zijn te vergaren en de verdiensten hoger liggen. Al houdt dat laatste nog altijd niet over, temeer omdat hij - mede als gevolg van een blessure - de opwaartse lijn niet kon doortrekken.

De US Open daargelaten - een kaskraker die hem 113.000 euro opleverde - bleven zijn inkomsten in zeven jaar beperkt tot een schamele 173.000 euro. Dit in de wetenschap dat reis- en verblijfskosten van dat bedrag af moeten en er belasting over dient te worden betaald. Het kostte Brouwer bijkans meer dan het hem opleverde, een contrast met de beeldvorming van het publiek dat het op de tour slechts om duizelingwekkende sommen geld gaat. “Ik zou bijvoorbeeld graag op mezelf wonen, maar dat kan ik niet ophoesten. Dus is het ouderlijk huis de uitvalsbasis.”

Blij verrast met appje toernooidirecteur Krajicek

Blij verrast was Brouwer derhalve met het appje dat hij vorige week vrijdag van Richard Krajicek kreeg. De toernooidirecteur van ABN Amro Open liet hem weten dat een wildcard voor hem klaar lag, na de afmelding van tweevoudig winnaar Gaël Monfils. De invitatie betekende dat hij voor het eerst sinds zijn opwachting tussen de elite in Rotterdam kon maken. “Ik had daar helemaal geen rekening mee gehouden.”

De loting bleek hem gunstig gezind. In de Zwitser Marc-Andrea Hüsler trof Brouwer weliswaar de mondiale nummer 47, maar met vijf aangeschoven spelers uit de top-10 gold dat als een regelrechte meevaller. Die buitenkans liet hij zich niet ontglippen: 6-3 7-5. “In de eerste game was ik nerveus (Brouwer sloeg twee dubbele fouten, red.), maar daarna gleed de spanning van me af.”

Door zijn winst verzekert Brouwer zich in elk geval van ruim 30.000 euro, naast de 45 punten die hem richting plek 140 op de wereldranglijst voeren, zijn hoogste positie ooit. Hij put er zelfvertrouwen uit. “Tot nu wisselden de downs te vaak de ups af. Om verder te komen, draait het om stabiliteit.”

Wellicht dat Michiel Schapers, de ervaren oud-prof die hij als coach inhuurt, in die zoektocht naar gelijkmatigheid een ondersteunende rol kan spelen. “Voor dit jaar had ik afgesproken dat hij me acht toernooien zou begeleiden”, aldus Brouwer, wiens tegenstander pas woensdag bekend wordt. “Maar deze zege tikt aan, dus wellicht neem ik hem nu vaker mee.”

Griekspoor wint, maar vreest gekwetste enkel

Via de Zweed Mikael Ymer sloeg Tallon Griekspoor zich bij het ABN Amro Open naar de tweede ronde (7-6 7-5), waarin hij woensdagavond op de Duitser Alexander Zverev stuit. Mits hij fysiek niet wordt teruggefloten. Griekspoor had in zijn openingspartij last van zijn rechterenkel, die hij onlangs verzwikte. Terwijl hij maandag in het dubbelspel nog pijnvrij had kunnen spelen. “Goed slapen, laten behandelen, koelen; hopelijk helpt het en word ik wakker zonder al te veel reactie.”

Lees ook:

Tij lijkt gekeerd, het mannentennis zit weer in de lift in Nederland

Het Nederlandse toptennis zat de laatste jaren in het slop, maar er gloort hoop. in elk geval bij de mannen, die komende week om de Davis Cup spelen, lijkt het tij te keren. ‘De speler moet centraal staan, iets wat in het verleden niet altijd zo was.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden