Wielrennen

De Vuelta kan op zijn vroegst pas in oktober beginnen

De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure, woensdag, tijdens de Vuelta-presentatie. Beeld AFP
De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure, woensdag, tijdens de Vuelta-presentatie.Beeld AFP

Een groot evenement als de Vuelta is niet zomaar verschoven. Wat daarbij komt kijken en of het überhaupt mogelijk is, moet nog blijken.

De start van de Vuelta in Nederland had een volksfeest moeten worden, maar dat gaat medio augustus zeker niet door. “Erg jammer”, reageert de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (economische zaken). “Zeker voor alle vrijwilligers, buurtbewoners en actieve ondernemers die zich op de komst van de wielerronde hadden verheugd, is dit een tegenvaller.”

De Spaanse wielerronde zal nu op zijn vroegst in oktober van start kunnen gaan in Utrecht, met in de etappes daarna aankomsten in Den Bosch en Breda. De ronde zou dan na ruim drie weken, pas ergens in november, finishen in Madrid. Dat is de onvermijdelijke consequentie van de voorlopige herziene kalender die de UCI woensdag heeft prijsgegeven.

31 doorkomstgemeenten

Wat dit precies betekent voor de Vuelta in Nederland, kon project­directeur Martijn van Hulsteijn woensdag nog niet zeggen. “Zodra we een concrete datum krijgen, zullen we de consequenties moeten onderzoeken. We zullen samen met Utrecht, Den Bosch en Breda en de betrokken provincies bespreken welke mogelijkheden er liggen. Ook voor de 31 doorkomst­gemeenten en alle andere betrokkenen moet het wel kunnen.”

Daan Quaars, wethouder sport in Breda, gaf woensdag al aan dat een groot evenement als de Vuelta, dat twee jaar voorbereidingstijd kost, niet zomaar te verzetten valt, vanwege alle afspraken rond openbare orde en veiligheid en onzekerheid over de beschikbaarheid van diverse locaties.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Kwestie voor de nationale overheid

Dat wordt een zware klus, beaamt Van Hulsteijn. “Er speelt zoveel mee in zo’n onderzoek. Welke andere evenementen zijn er dan, hoeveel politie is beschikbaar? Bij zo’n evenement op de openbare weg is het ook van belang te onderzoeken welke infrastructurele werken gaande zijn.”

Vanwege de coronacrisis is dit een kwestie van de nationale overheid, zegt Van Hulsteijn. “Wij moeten afwachten wat wordt besloten. Wij volgen te allen tijde de adviezen en richtlijnen van de centrale overheden.”

Lees ook:
Uitgestelde Tour de France start op 29 augustus

De Ronde van Frankrijk zal dit jaar van 29 augustus tot 20 september worden verreden. Ook veel andere koersen krijgen een nieuwe datum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden