Vijf vragenVuelta Femenina

De Vuelta Femenina, nu al? Ja, en een forse ook, voor het eerst met 7 etappes

Demi Vollering rijdt als winnaar over de finish bij Luik-Bastenaken-Luik, op 23 april.  Beeld AFP
Demi Vollering rijdt als winnaar over de finish bij Luik-Bastenaken-Luik, op 23 april.Beeld AFP

De Ronde van Spanje voor vrouwen, de Vuelta Femenina, brengt maandag de eerste grote ronde voor het vrouwenpeloton. Dat betekent weer een duel tussen Annemiek van Vleuten en Demi Vollering. Voor het eerst duurt de Vuelta zeven etappes, met in de laatste rit aankomst op een van de bekendste bergtoppen in Spanje: de Lagos de Covadonga.

Kick Hommes

De Vuelta? Nu al? Die is toch meestal in september?

In tegenstelling tot de Ronde van Spanje is de Vuelta voor vrouwen de eerste van de drie grote ronden. Ruim een week na Luik-Bastenaken-Luik rijdt het peloton in het zuidoosten van Spanje een ploegentijdrit, om daar vervolgens nog zes etappes aan vast te plakken.

Het is een forse uitbreiding op het toch al drukke voorjaar. Maar de Vuelta-organisatie wilde nu dit jaar een ronde organiseren die kan wedijveren met de Giro en de Tour. De enige optie voor zeven dagen koersen was in mei.

Hoe werd er op de nieuwe datum gereageerd?

Nogal wisselend. In eerste instantie was er vooral kritiek omdat door de Vuelta de druk op de ploegen toeneemt. De breedte in het peloton bij vrouwen is nog niet zo groot dat alle teams na het klassieke voorjaar fitte rensters kunnen opstellen. Vijf ploegen die normaal gezien een vaste waarde zijn in het peloton laten nu verstek gaan.

Annemiek van Vleuten tijdens een verkenningsronde drie dagen voor Luik-Bastenaken-Luik. Beeld BELGA
Annemiek van Vleuten tijdens een verkenningsronde drie dagen voor Luik-Bastenaken-Luik.Beeld BELGA

Tegelijkertijd is het voor andere rensters weer een kans. Zo zou Nederlands kampioen Riejanne Markus van Jumbo-Visma de Vuelta niet rijden als de koers in september zou zijn; dan kwam het WK in de knel. Markus ging, overigens net als andere rensters, halverwege het klassiekerseizoen nog op hoogtestage, juist om beter voorbereid te zijn in het uitgerekte voorjaar. “Dat is heel bewust gedaan om ook in de Vuelta goed in vorm te zijn”, zei ze.

Wat voor parcours is er uitgestippeld?

De eerste dagen worden de steile bergen in Spanje vermeden. De ploegentijdrit maandag zal voor een flink deel van de Vuelta bepalen wat de slagorde is in het klassement. Pas in het laatste weekend komen er zwaardere bergen. Dat is wel in het noordwesten van Spanje, wat maakt dat de verplaatsingen langer zijn dan er daadwerkelijk aan fietskilometers wordt afgelegd.

Zondag finisht de Vuelta bergop, tussen de bergmeren van Lagos de Covadonga. Dertien kilometer lang, 7.7 procent stijgingspercentage gemiddeld. Annemiek van Vleuten was daar enthousiast over: “Eindigen op zo’n beroemde beklimming is essentieel voor de media-impact van de wedstrijd.”

Gaat Van Vleuten wederom winnen?

Vorig jaar won Van Vleuten de Vuelta terwijl ze in training was voor het WK, niet veel later in Australië. Ze kwam vooral in het nieuws omdat ze voor de etappes nog even met haar vriend een rondje ging fietsen. Zoveel stelde de Vuelta toen niet voor, met vijf relatief korte etappes.

Dit keer is de Vuelta langer en heeft Van Vleuten het beste team in jaren om zich heen, onder meer met de dit jaar nieuw aangetrokken Floortje Mackaij en Emma Norsgaard en de sterke Liane Lippert. Maar er is één grote concurrent: Demi Vollering, de vrouw die dit jaar echt goed in vorm is. En Vollering heeft nu ook maar een doel: winnen.

Er is plek voor 24 ploegen, maar er starten slechts 23 teams. Hoe zit dat?

Woensdag gaf het Zaaf Cycling Team de wildcard die het had gekregen voor de Vuelta terug. Afgelopen weken kwam naar buiten dat binnen de dit jaar opgerichte ploeg salarissen niet werden betaald en dat rensters aan hun lot werden overgelaten tijdens en rond wedstrijden. Ook werden zij onder druk gezet om hun situatie niet aan anderen te vertellen. Toen rensters daar toch over begonnen te klagen, viel het team om.

De internationale wielerunie UCI toonde coulance en gaf toestemming om tussentijds van team te wisselen. Enkele rensters, onder wie de Nederlandse Mareille Meijering, maakten daar gebruik van. Om die reden stonden vlak voor de Vuelta maar zeven rensters onder contract, één onder het minimale vereiste van acht.

Lees ook:

Demi Vollering voltooit hattrick met zege in Luik-Bastenaken-Luik

De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Demi Vollering won ze alle drie, en dat in één week. Een unieke ervaring voor de 26-jarige wielrenster.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden