Handbal

De vrouw áchter Tess Wester: ‘Een keeper doet meer dan alleen ballen tegenhouden’

Keeper Tess Wester tijdens de training van het Nederlands handbalteam in de Yoyogi-sporthal, waar Oranje op de Olympische Spelen zondag begint met een wedstrijd tegen gastland Japan.  Beeld ANP
Keeper Tess Wester tijdens de training van het Nederlands handbalteam in de Yoyogi-sporthal, waar Oranje op de Olympische Spelen zondag begint met een wedstrijd tegen gastland Japan.Beeld ANP

Terug op Japanse bodem zullen de gedachten van de Nederlandse handbalsters de afgelopen tijd vast een keer zijn teruggaan naar die gedenkwaardige WK-afsluiting in Kumamota, 587 dagen geleden. Door een benauwde triomf in een ijzingwekkend spannende finale op Spanje veroverde Nederland voor het eerst de wereldtitel. Die prestatie gaf de ploeg vrije doorgang tot de Olympische Spelen van Tokio.

Fred Buddenberg

De status van wereldkampioen maakt Nederland nu tot een van de medaillekandidaten in Japan. Ware het niet dat de selectie in de aanloop naar de Spelen werd getroffen door personele tegenslagen. Estavana Polman en Delaila Amega haakten geblesseerd af, Jessy Kramer stopte en Yvette Broch voelde er niets voor om als niet-gevaccineerde in Japan naar eigen zeggen als een paria te moeten leven.

Tegenover de afhakers staat wel de terugkeer van Nycke Groot, het afgelopen seizoen bij het Deense Odense Handbold ploeggenote van Lois Abbingh en Tess Wester. Met Polman werden Abbingh en Wester na het gouden WK in Japan gekozen in het All Starteam. Met hun kwaliteiten en ervaring kunnen Abbingh, de schutter, en Wester, de keeper, het verschil maken in het olympisch toernooi, dat voor Nederland zondag in Tokio begint met een wedstrijd tegen gastland Japan.

Olympische medaille ontbreekt nog

In het Yoyogi National Stadium hoopt Wester de vorm te benaderen van die laatste gedenkwaardige wedstrijd in Japan, in de Park Dome in Kumamoto. Een olympische medaille ontbreekt nog op haar erelijst. Hoe mooi zou het zijn om met Abbingh, haar schoonzus en beste vriendin, in Tokio het erepodium te mogen betreden.

Deze zomer verdiende Wester een transfer naar de Roemeense topclub CSM Bucuresti. Ze tekende een contract voor twee jaar bij de club, die haar komst als volgt aankondigde: ‘Een van de mooiste handbalsters ter wereld komt naar Boekarest’.

Bijgestaan door een echte keeperstrainer

Wester en Rinka Duyndam, de tweede doelvrouw bij Oranje, worden in Tokio voor het eerst sinds lange tijd op een groot toernooi weer bijgestaan door een echte keeperstrainer. De Nederlandse Debbie Klijn, 120-voudig international, is in Duitsland al jaren actief als keeperstrainer, op clubniveau en sinds 2018 bij de nationale ploeg. Op verzoek van het Nederlandse Handbalverbond (NHV) toonde de Duitse bond zich bereid Klijn tot na de Olympische Spelen in Tokio uit te lenen.

Klijn maakte van 2015 tot 2017 ook al deel uit van de staf van de Nederlandse ploeg. Ze vertrok nadat ze door de Deense bondscoach Helle Thomsen naar de tribune werd verwezen. Die had liever een teammanager naast zich. “Dat was het conflictje wat ik destijds had. Ze wilde mij niet op de bank hebben en daar geloof ik niet in”, zegt de geboren Amsterdamse. “Dat is niet mijn manier van werken. Op de bank kan ik keepers beter ondersteunen. Vooral op mentaal gebied, dat kun je vanaf de tribune niet doen.”

Ook de huidige bondscoach, de Fransman Emmanuel Mayonnade, zei bij zijn komst geen behoefte te hebben aan een keeperstrainer in de staf. Bij zijn club Metz deed hij het ook zonder. Het NHV is inmiddels tot inkeer gekomen en benaderde Klijn, die na de Spelen terugkeert op haar post in Duitsland: “Ik weet alleen dat ik een belletje kreeg en dat ik nu hier zit. Ik ken veel tegenstanders goed en dat kan op de Olympische Spelen van meerwaarde zijn.”

‘Rol van de keeper is enorm veranderd’

Volgens Klijn is de rol van de handbalkeeper de laatste jaren enorm veranderd. Zij staat niet alleen in het veld om ballen te stoppen. “Door het snelle handbal van tegenwoordig is het vooral belangrijk dat de keeper tempo in het spel kan brengen”, zegt Klijn. “Zeker in de speelwijze die Nederland hanteert. Snel een strakke pass naar de middenlijn, waardoor de eerste break-out gevaarlijk wordt. Dat is een van de grote kwaliteiten van Wester.”

Keepers worden vaak beoordeeld op het aantal reddingen. Ten onrechte, vindt Klijn. “Ik begrijp wel dat journalisten kijken of ze 25 of 30 procent van de schoten heeft gestopt, maar ik heb niks met dat soort lijstjes. Het gaat er veel meer om of ze steun hebben kunnen geven aan het team en of ze het spel positief hebben kunnen beïnvloeden.”

Lees ook:

Tess Wester krijgt bij Oranje weer een keeperstrainer

In de staf van de Nederlandse handbalsters ontbrak een keeperstrainer. Die lacune wordt nu opgevuld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden