Emmen verrijst

De verrijzenis van FC Emmen: ‘We hebben al voor meer mirakels gezorgd’

Emmen-verdediger Glenn Bijl, hier in duel met Sylla Sow van RKC Waalwijk, gelooft in handhaving van zijn club in de eredivisie.  Beeld ANP
Emmen-verdediger Glenn Bijl, hier in duel met Sylla Sow van RKC Waalwijk, gelooft in handhaving van zijn club in de eredivisie.Beeld ANP

Het lot van FC Emmen als eredivisionist leek allang bezegeld, maar stilaan is een wonderbaarlijke ontsnapping een reële optie. ‘Ze zijn nog niet van ons af.’

Timing is alles, weten ze bij FC Emmen maar al te goed. Het was op paaszondag niet alleen uit religieus-historisch perspectief een geschikt moment voor een wederopstanding, de makkelijke zege op RKC Waalwijk (3-1) bracht ook schrik en druk teweeg bij andere degradatiekandidaten zoals ADO Den Haag, VVV-Venlo en Willem II. “Ze voelen onze hete adem, ze zijn nog niet van ons af”, vertolkt rechtsback Glenn Bijl het gevoel dat nu volop leeft bij de club uit Drenthe.

Door een reeks aardige resultaten na de winterstop, de overwinning op RKC en de verliespartijen van de concurrentie is de kloof, die eerder dit seizoen nog onoverbrugbaar leek, teruggebracht tot een overzichtelijk gat van vier punten. Zodat er, met nog zes duels voor de boeg, opeens weer redding gloort voor het ensemble uit Emmen. “We hebben al eerder voor mirakels gezorgd”, vertelt Bijl en hij kan het weten.

“Toen ik hier tekende in 2017 kon ik ook niet vermoeden dat ik ruim een jaar later de eerste eredivisiegoal uit de historie van Emmen zou maken. Dat we überhaupt promoveerden als nummer 7 van de eerste divisie en dat we ons twee jaar lang probleemloos handhaafden op dit niveau waren al vrij onwaarschijnlijke zaken, toch? In de eredivisie blijven na zo’n seizoen zou mooi in het rijtje passen.”

Normaal doen

En het zou een beloning zijn voor de consistente aanpak van de directie, die zich niet van de wijs liet brengen door het gebrek aan punten, maar vierkant achter de groep en de trainer bleef staan. Waar andere clubs een schrikeffect najoegen door de trainer bij het grofvuil te zetten, overigens zonder resultaat (zie ADO, zie VVV), bleef Dick Lukkien gewoon aan het roer.

“Dat tekent deze club ook”, meent centrale verdediger Nick Bakker, die net als Lukkien en Bijl Groningse roots heeft. “Hier doet iedereen normaal, blijft iedereen zichzelf en gelooft men niet in paniekvoetbal. Emmen hoort in de eredivisie, daar ben ik heilig van overtuigd. Dat heb ik telkens gezegd, ook toen we stijf onderaan stonden. ‘Het is nu wel klaar, toch?’ zeiden ze keer op keer tegen mij tijdens interviews. Nee, het is niet klaar, ik heb er altijd in geloofd. Kijk naar die wedstrijd van vandaag. Wie speelt er dan degradatievoetbal?”

Volgens Bakker, die zelf de openingstreffer voor z’n rekening nam, is de kiem voor de revival gelegd in de winterstop. “Dan zie je versterkingen komen, zoals Verrips, Adzic, Vlak en Frei.” Vooral dankzij doelman Michael Verrips, die de matige Dennis Telgenkamp verving, krijgt Emmen minder snel goals tegen.

Bakker: “Met versterkingen komt er iets los in het team, creëer je een nieuwe sfeer, nieuw elan. Dan heb je natuurlijk een paar goede resultaten nodig en dan begint het te lopen. Goed voetbal heeft altijd in dit team gezeten, het ontbrak vooral aan doelpunten. Tegen RKC lagen er na een half uur al drie in. Ongekend voor Emmen in de eredivisie.”

Opgaande lijn

Bakker laat het woord veel en enthousiast vallen: eredivisie. “Ha, ja, daar speelt ook een beetje eigenbelang in mee. Mijn contract loopt af en ik wil niet terug naar de eerste divisie. Dat heb ik wel gezien. We zijn in gesprek, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de status van de club. Ik ben 28, heb wat blessureleed achter me en kom langzaam terug op m’n oude niveau. Ik heb niet het gevoel dat ik m’n plafond al bereikt heb. Maar laten we eerst iets moois doen met z’n allen, Emmen in de eredivisie houden, desnoods via de play-offs.”

De eerste stappen in die richting zijn gezet, maar de goede serie (twaalf punten uit zes duels) ten spijt, staat Emmen nog steeds zeventiende. Bijl: “Het verschil met een club als VVV is wel dat wij in een opgaande lijn zitten en zij in een neerwaartse, dat is toch een ander perspectief. Maar natuurlijk heb je wel gelijk. We zullen het zelf moeten doen, we hebben nog helemaal niks.”

Lees ook:

Gehoopte stunt tegen PSV bleef uit, maar Emmen houdt hoop: ‘We moeten een keer geluk hebben’

De supporters van FC Emmen zijn altijd hoop blijven houden, zo blijkt uit een reportage in Trouw eind januari. ‘Wij geven niet op, hoor.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden