AtletiekWerelduurrecord

De ultieme uitdaging voor Sifan Hassan in een leeg Brussels stadion: het werelduurrecord aanvallen

Sifan Hassan op sportcentrum Papendal.  Beeld ANP
Sifan Hassan op sportcentrum Papendal.Beeld ANP

In een leeg Koning Boudewijnstadion in Brussel gaat Hassan een uitdaging aan die lichamelijk en mentaal zeer zwaar is. Alleen tegen de klok.

Het lijkt een opvallende keuze van Sifan Hassan om het werelduurrecord aan te vallen. Morgenavond tijdens de Diamond League-ontmoeting in Brussel gaat zij proberen het twaalf jaar oude record te breken. 

Het concept is even simpel als confronterend. Zoveel mogelijk meters afleggen in een uur. “Het is een echte test: alleen jij tegen de klok”, beaamt haar trainer Tim Rowberry.

Geen tegenstanders om je op te richten, geen tactische aanvalsplannen die houvast kunnen geven. Alsof je naakt op de baan staat. En dat voor een atleet die haar races toch al heel persoonlijk neemt. Die de uitkomsten lange tijd zag als falen of slagen, meer dan als winnen of verliezen. Dat Hassan nu klaar is voor deze recordpoging, zegt volgens Rowberry veel over hoe zij gegroeid is – mentaal en fysiek.

Door corona vielen veel wedstrijden weg

Pas enkele weken geleden ontstond het plan om de Ethiopische Dire Tune uit de geschiedenisboeken te lopen; Tune legde in 2008 18.517 meter af. Door de coronapandemie vielen er voor Hassan veel wedstrijden weg dit jaar. Het was daarom tijd voor een andere prikkel. “Drie jaar geleden zou ze deze race misschien nog niet hebben aangekund”, verklaart haar Amerikaanse trainer door de telefoon.

Een belangrijk onderdeel van haar trainingen is erop gericht haar sterker te maken op de lange afstanden. Dat is een moeilijk proces geweest. Hassan verander je niet zomaar, weet Rowberry, die sinds 2018 met haar samenwerkt. “Ze heeft nog steeds de mentaliteit van een 1500 meter-loopster. Soms geeft ze alles in het moment.”

Daarom is deze werelduurrecordpoging een mooie test. Ze moet de minimale snelheid lopen die vereist is om het record te breken. Niet meer. Dat is de opdracht van haar coach. Daarvoor is een tempo nodig dat lager ligt dan bij het wereldrecord op de halve marathon: gemiddeld 18,5 kilometer per uur versus ruim 19 kilometer per uur. Echt scherp staat het uurrecord dus niet. Dat komt mede doordat de uurloop niet vaak wordt gelopen en het record officieus is – niet erkend door de internationale bond World Athletics.

Te diep gaan is niet gewenst

Juist omdat het record geen hoger tempo vereist dan de halve marathon past het in de wedstrijdkalender van Hassan. Te diep gaan is niet gewenst, met het oog op de wedstrijden die nog op het programma staan. Niet in de laatste plaats de WK halve marathon in oktober. De race in Brussel is ook onderdeel van de voorbereiding daarop.

Toch staat er morgen wel degelijk veel prestige op het spel, weet Sander Ogink, al sinds 2013 de manager van Hassan. “In een jaar waarin er weinig te winnen valt, is het fantastisch om hiermee je klasse te laten zien. Het zegt ook absoluut iets over haar bereik. Normaal loopt ze maximaal 10.000 meter op de baan. En daar heeft ze het al moeilijk mee. Mentaal vindt ze dat zwaar: 25 rondjes. Haar favoriete afstand is de 1500 meter. Dat gaat sneller, daar komt tactiek bij kijken. Daar blijf je scherp door. De grote uitdaging in Brussel – waar ze maar liefst 46 rondjes op de baan moet afleggen – wordt voor Sifan het vasthouden van haar focus.”

‘Ze weet nu zelf wat ze moet doen’

Dit wereldrecord zou de ultieme bekroning zijn van het volwassen worden van Hassan (27). In meerdere opzichten. Rowberry ziet aan de manier waarop het lichaam van de tweevoudig wereldkampioen reageert op de trainingen dat zij nu een niveau heeft bereikt waarop deze uurrecordpoging kans van slagen heeft. “Ze is nu ook zelfverzekerd tijdens de langere afstanden.” Dat heeft alles met haar focus te maken, verklaart Rowberry. De Sifan van twee jaar geleden, die hij keer op keer aan afspraken moest herinneren, is niet meer. Ze komt uit bed op het afgesproken tijdstip en ze heeft geen problemen meer met schema’s. “Ze weet nu zelf wat ze moet doen. Ze is nu onafhankelijk.”

Ook kan ze beter omgaan met teleurstellingen. Rowberry herinnert zich de avond na haar laatste wedstrijd, die in een deceptie eindigde. Bij de herstart van de Diamond League in Monaco, half augustus, stapte ze uit tijdens de 5000 meter. Ze baalde vreselijk, maar constateerde die avond bijna tot haar eigen verbazing dat ze er met haar coach over in gesprek ging: ‘In het verleden zou ik lange tijd met niemand hebben willen praten, zou ik heel lang boos zijn gebleven.’ Rowberry: “Ze is nu in staat om een tegenslag om te zetten in iets positiefs. Ze is daarna nog meer gefocust. Dat is haar kracht nu.”

Hoe zwaar is een uurrecordpoging?

Een werelduurrecordpoging onderscheidt zich qua fysieke belasting niet van ‘normale’ atletieknummers, weet bondsarts Petra Groenenboom. Het is te vergelijken met de belasting van een halve marathon. “Alle lange afstanden zijn fysiek zwaar voor het lichaam. De grootste belasting is op bindweefselniveau. Uiteraard geldt hoe meer getraind je bent, hoe belastbaarder je bent. Maar helaas passen pezen en banden zich veel later aan verhoogde fysieke belasting aan.”

Wat deze race mentaal vooral zwaar maakt, zegt Groenenboom, is de race tegen de klok. Zij begeleidt sinds 2013 de Nederlandse topatleten op grote internationale toernooien. “Bovendien zullen er in Brussel vanwege de coronacrisis lege tribunes zijn. Zonder enthousiast publiek is deze poging mentaal nog zwaarder.”

Sifan Hassan zal niet moederziel alleen haar rondjes rennen. Er zijn een stuk of tien andere atleten uitgenodigd om mee te lopen, van wie er twee of drie als hazen fungeren die in het begin tempo moeten maken. Er is één andere kandidaat om het record te breken, denkt manager Sander Ogink: Brigid Kosgei, een Keniaanse marathonloper.

Op de binnenste baan van het Koning Boudewijn Stadion is het zogenoemde wavelight aangebracht. Dat zijn lampjes, iedere meter één, die in het tempo van het wereldrecord oplichten. Dat kan een hulpmiddel voor de lopers zijn, vooral voor de hazen. Die kunnen checken of ze niet te snel of te langzaam gaan. 

Lees ook:

Met haar knappe dubbelwinst laat Hassan de wereld zien hoe clean ze is

Na goud op de 10.000 blies Sifan Hassan haar tegenstand weg in de finale van de 1500 meter op de WK in Doha.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden