Sport en corona

‘De tent is op slot en de impact is enorm’

Een gesloten tenniscomplex. Beeld AP
Een gesloten tenniscomplex.Beeld AP

De pijn van het verlies van 950 miljoen euro, dat NOC-NSF becijferde, zit vooral bij de clubs. Hockeyclub Oranje-Rood kan dankzij de sponsor en de gemeente betalingen uitstellen.

John Graat

Jeroen Stevens zette als directeur van de Nederlands Golf Federatie zijn mobiele nummer zondag op de site van de NGF met het aanbod dat hij open staat voor een persoonlijk gesprek. “Dat heb ik geweten. Het is ongelooflijk.” Al dagen wordt hij platgebeld door golfers die niet meer kunnen sporten, maar vooral ook door clubs en beheerders van gesloten golfbanen.

Clubs en baaneigenaren hebben per direct alle inkomsten zien wegvallen. Tot 6 april bedraagt die schade in de golfsport landelijk tussen de 5 à 10 miljoen, schat Stevens. “Dat zit bijvoorbeeld in het wegblijven van dagklanten en geen horeca-inkomsten, terwijl het onderhoud van de banen gewoon doorloopt en dat kost heel veel geld. Als deze situatie tot in de zomer duurt, praten we al over vele tientallen miljoenen euro’s, alleen al voor golf. Dan vrees ik dat de helft van de Nederlandse sport gaat verdwijnen.”

Oranje-Rood

Stevens gaf zijn ramingen door aan sportkoepel NOC-NSF. Die inventariseerde de geschatte schade in de hele sportsector. Dat bedrag bedraagt 950 miljoen euro, als er tot augustus niet meer kan worden gesport. De pijn zit vooral ook bij verenigingen. Oranje-Rood in Eindhoven is daar een voorbeeld van, met bijna 2700 leden een van de grootste hockeyclubs van het land. “De tent is op slot en de impact is enorm”, zegt voorzitter Pieter Janssen. “Wij doen ook een aanvraag voor het noodfonds van het kabinet. Dat is de enige manier om ons voortbestaan te waarborgen.”

Oranje-Rood heeft inclusief hoofdklassespelers en -speelsters, coaches, staf en management ruim veertig arbeidscontracten. Veel inkomsten vallen weg. Janssen somt op: de horeca in het clubhuis levert zo’n 70.000 euro per maand. Een gala ten bate van de clubkas is afgelast, en dat lot hangt ook boven de lucratieve recreantentoernooien waarbij de tap wijd openstaat. “Wij hebben ook sponsors die zeggen: wij maken een pas op de plaats. Gelukkig denken onze hoofdsponsor ABN Amro en de gemeente, voor huur van de accommodatie, met ons mee. Daardoor kunnen we de betaling van facturen uitstellen. Anders zouden we het niet redden.”

Recessie

De sportsponsoring zal overal onder druk komen staan, denkt Stevens. Hij zou het ‘betreuren, maar wel begrijpen’ als KLM zich terugtrekt als hoofdsponsor van de Dutch Open. De vliegmaatschappij verkeert in zwaar weer. Andere bedrijven zullen ook hun sponsoractiviteiten tegen het licht houden, zegt sportmarketeer Marcel Beerthuizen, adviseur van bedrijven. “Ik zie nu al dat klanten opdrachten stopzetten. Marketingbudgetten staan onder druk, want dat we een recessie krijgen is aannemelijk. In veel langjarige sponsorcontracten zit ook een overmachtclausule bij onvoorziene situaties. Dat kan een sponsor van verplichtingen ontheffen zonder schadevergoeding. Ik denk dat dat ook gaat gebeuren, want dit is zo’n exceptionele situatie.”

Bonden en organisatoren staan nu in de ‘overlevingsstand’, zegt Stevens. Dat beaamt Arnoud Strijbis, directeur van twee kleine bonden, voor handboog en curling. “De schade loopt ook bij ons al in de tonnen. Zowel in handboog als curling worden veel clinics gegeven, dat valt nu weg. Ook evenementen die nodig zijn om verenigingen inkomsten te geven zijn er niet meer. Zeker voor handboog en de marktwaarde van de sporters zijn Olympische Spelen eens in de vier jaar heel belangrijk. Dat dreigt nu ook weg te vallen.”

Beerthuizen: “Ik kan me niet voorstellen dat de Spelen nog doorgaan. Dat mag geen half uitgekleed evenement worden waar de helft van de sporters onvoorbereid naartoe gaat.”

Lees ook:

Voetbalindustrie maakt pas op de plaats

Het EK is verzet naar 2021. Misschien leidt dit, als de coronacrisis voorbij is, tot bezinning over de volle kalender.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden